3 tips voor een kerstkaart (VIDEO)

tumbnail margoDe horizon is grijs gevuld, het zomerse heldere licht is tijdelijk verdwenen, opslokt door de donkere dagen. Niet echt een vrolijk begin van een verhaal, maar vrees niet, dat vrolijke komt nog. Feit is dat december voor de aquarellisten een beetje sombere tijd is.

Gelukkig heeft iemand daar (waarschijnlijk speciaal voor ons) wat op gevonden: véél feestdagen! Dat is een mooi aquarelonderwerp!


Om je te ‘aquarelspireren’ sluit ik daar met de video in dit blogverhaal lekker op aan.
Maak jezelf en je (aquarel)netwerk happy. 

Kijk de video, trek je penselen uit het stof en ga aan de slag!

Nu de wereld elkaar grotendeels digitaal groet, is het extra bijzonder als je je vrienden en kennissen in december een kaart met een postzegel stuurt. Als ze dan ook nog een door jou zelfgemaakte kaart uit in hun brievenbus vissen, weet zeker dat je een streepje voor hebt.
Uiteraard doe je het niet zozeer voor hen, maar vooral voor jezelf. Om weer even aquarellist te zijn en te genieten van dat heerlijke gevoel. Zo overwin je het grijze sombere weer!

kerstkaartbloghalfZelf kerstkaarten aquarelleren is heerlijk om te doen

Ik laat je in de video een aantal mogelijkheden zien om ermee aan de slag te gaan.

Leg een aantal kerstballen op een mooie manier neer als onderwerp voor een mooie kerstkaart. Als je de boom al hebt staan en de ballen al hangen, is beginnen nog makkelijker.


Het hoeft natuurlijk geen ‘levend’ decor te zijn, je kunt ook gewoon een setje kerst- of nieuwjaarskaarten kopen en die als startpunt gebruiken. Als de eerste kaarten al bij jou door de brievenbus zijn gevallen, liggen de voorbeelden al op je deurmat. Makkelijker kan het niet.

Gewoon een kaart naschilderen is voor sommigen misschien iets te weinig uitdaging, dus nu maak ik het een ietsiepietsie moeilijker.

Kies een kaart en kopieer die in zwart-wit. Knip dan op een creatieve manier ongeveer een derde van de kaart. Dat mag schuin, diagonaal, in de breedte, in de lengte of met je ogen dicht (knip in de kaart, niet in je vingers).

Leg het kleinste stuk van de kaart op je aquarelpapier en teken dan zelf de ontbrekende driekwart er bij. Dat mag aan de hand van hoe de kaart er oorspronkelijk uitzag, maar ook anders. Jij ben degene die het aquarelroer in handen heeft.
Schilder daarna het getekende deel in.

Dan zijn we aan de eindafwerking gekomen. Je kunt het gekopieerde deel aan het aquarel vastplakken, zodat het er deel van gaat uitmaken. En je kunt het zwart-witte stuk eventueel ook inkleuren. Of je haalt het weg vult dat witte deel weer naar eigen schildersinzicht in. Zo zie je maar weer, er is altijd meer dan genoeg keuze!

Enkel of dubbel?
Afsluitend een opmerking waar je over na moeten denken voor je begint. Kies je voor een enkele kaart of een dubbele? Bij een dubbele kaart werk je twee keer zo groot en vouw je hem na afloop dubbel.

Bekijk de video!


Zo, mijn werk zit erop, nu ben jij aan de beurt! 
Ga aan de slag.

Een uitdaging
In het volgende blogverhaal wil ik natuurlijk graag de door iedereen gemaakte kerst- en nieuwjaarskaarten showen. Om de motivatie een beetje aan te wakkeren krijgt degene die volgens de jury de mooiste kaart heeft ingestuurd een leuke attentie. De jury wordt gevormd door mijn moeder en schoonmoeder.

Om mee te doen stuur je uiterlijk 30 december een foto van je zelf geaquarelleerde kerst- dan wel nieuwjaarskaart naar info@margovanvegchel.nl. Op de 31-ste mag de jury er een blik opwerpen en de week erna plaats ik in dit blog het verhaal met de kaarten en de uitslag.

Ik wens je alvast veel plezier.

Zonder reacties van jullie lezers is dit verhaal in december een beetje eenzaam. Dus plaats je reacties hieronder, dat is voor iedereen gezellig en leuk om te lezen!

Happy painting, Margo

28 thoughts on “3 tips voor een kerstkaart (VIDEO)

 1. Margo jij kunt op een speciale manier iedereen wakker maken om aan het werk te gaan.
  Al mijn gerief ligt in ons tuinhuis dat ver in onze hof staat, het is er koud en duurt lang eer het opgewarmd is. Nu heb je me warm gemaakt en zal ik zodra de sneeuw weg is(hier in België sneeuwt het) ga ik aan de gang ermee
  Bedankt voor je tip

 2. Hey Margo,

  Ik weet nu wat ik met mijn bewaarde kerstkaarten ga doen. Wat een super idee en ik ga aan de slag. Ga een paar vrienden blij maken met een aquarel.

 3. Ja,Ja ……twinkel, twinkel little star……
  kerstmis lijkt nog oh zo “far”
  eerst nog even Sinterklaas
  met zijn “zwarte”pieterbaas”

  daarna zet ik niet mijn schoentje
  maar mijn penselen klaar
  Ik hoop dat de Sint mij inspiratie cadeau doet.
  succes iedereen en oh ja………..gezellig Sinterklaasfeest

 4. Hi Margo, binnen twee weken is hier een kerstmarkt en de opbrengst gaat naar achtergelaten, palliatieve baby’s van THE butterfly hospice. Ik denk dat ik wat kerstkaarten ga maken om te schenken. Groetjes, Maggi

 5. o, jee, wat een mooi idee.
  Nu moet ik wel aan de slag met aquarel. Was niet van plan dit jaar kaarten te maken. Maaar nu kriebelt het erg.
  Thea

 6. Wat een leuk idee ! en eigenlijk had ik niet zoveel zin om kerstkaarten te versturen,
  maar met zo’n originele aquarel van jezelf maak je toch een mooie indruk.

  Hanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.