Kleur kleurt mijn 30 dagen

Dit is deel 2 over het project ‘30 aquarellen in 30 dagen’. Kijk hier voor deel 1.30 aquarellen in 30 dagen

Het project 30 aquarellen in 30 dagen is een mooie kapstok om met kleur te experimenteren. Ieder aquarel moet anders worden, dus stap uit de comfortzone en ga op weg naar bekende en ontbekende kleuren.
De eerste vraag die opkomt, is hoe je naar kleur kijkt. Wat is kleur, wat doet kleur en hoe denk je over kleur?

Ervaring. Kleur is zo gewoon dat we het bijna niet meer zien. De wereld om ons heen is kleur. Stel je voor dat je alleen zwart en wit zou zien, zoals op de oude tv’s. Dan krijg je echt oog voor kleur in je omgeving.

Persoonlijke beleving30 aquarellen in 30 dagen. Is de lucht lichtblauw, grijsblauw of nog anders blauw? Als jij en je partner samen naar de lucht kijken, is de kans groot dat je de kleur anders ervaart of interpreteert. Kleur is persoonlijk, jouw blauw kan blauwer of grijzer zijn dan het blauw van een ander.

Smaak. Hoe je kleur ervaart heeft alles te maken met je kleursmaak. Dat zijn je kleurvoorkeuren. De inhoud van je kledingkast en de inrichting van je huis laten dat zien.

Stemming en sfeer. Kleur straalt een stemming, een gevoel uit. In mode en design wordt daar volop gebruik van gemaakt. Oranje is vrolijk en groen straalt rust uit. Een blauw 30 aquarellen in 30 dagenaquarel geeft een koelere sfeer dan een oranjegeel aquarel.

Het mooie van kleur is dat het een wetenschappelijk kant heeft, denk aan staalkaarten vol genummerde kleuren, en een persoonlijke zijde, jouw kleursmaak. Als aquarellist meng je wetenschap, met smaak en water om vorm en sfeer op papier vast te leggen. De wijze waarop dat proces tot stand komt is voor iedereen uniek.

Met kleur leg ik mijn gevoel in een aquarel, geef ik stemming aan de door mij geschilderde werkelijkheid of abstractie. Ik gebruik graag de kleurencombinatie oranje, mauve en turquoise.

Wat betekent kleur voor jou en welke combinatie gebruik jij graag?

Margo van Vegchel – Aquarel Academie & Creatief Aquarel
Auteur: Bouwstenen voor een Uniek Boeiend Aquarel en Alles over… Aquarelmaterialen.

Zoek je aquarelplezier, inspiratie en aquarellessen? Ga dan naar www.aquarelworkshop.nl Een paar keer per jaar starten online lessen en live lessen!

7 thoughts on “Kleur kleurt mijn 30 dagen

 1. Kleur is alles voor me…Kleur geeft een extra dimensie aan de dingen. Kleur is emotie….Van oranje en gele kleuren, warme kleuren word ik blij..
  Aardekleuren vind ik ook prachtig. Dat geeft me rust aan de ogen, en de nuances vind ik heerlijk.. Eigenlijk ken ik geen natuurkleur die ik niet mooi vind. Maar onnatuurlijke schreeuwende kleuren (sportkleding) vind ik daarentegen afschuwelijk.

 2. voor mij is kleur een essentieel onderdeel van het bestaan….dat begint in de natuur, buiten, maar ook binnen in jezelf…..
  ik ben gelukkig als ik me uit mag drukken met al die inspiratie,
  in mijn kleding, in het schilderen, in mijn huis,
  ik hou van paars en groen en geel en rood, oranje en mauve en alle blauwen…

 3. Kleur is voor mij een spiegeling Hoe je zelf vanbinnen bent bijvoorberld gebruik je harde of zachte kleuren.
  Bij kleur gebruik volgde ik altijd de regenboog dit gaf voor mij een harmonisch gevoel / geheel bv geel tegen groen of van het blauw naar het paars , rood naar oranje. Daar ben ik nu van afgestapt om te kijken en voelen wat andere kleur combinaties doen.

 4. Je staat niet dagelijks stil bij kleur en nu met het 30 dagen project denk je over kleur na. Je beseft hoe belangrijk kleur is in het leven en welke effecten kleur op je kunnen uitoefenen.

 5. Kleur is leven, ik moet er niet aan denken ooit blind te worden, mijn grootste angst.
  kleur kan echt energie geven, kijk maar naar alle lentekleuren om je heen.
  Mijn kleuren: rood/bordeauxrood ton sur ton. Of groen, olijfgroen en alles wat daarmee samenhangt. Ook ton sur ton.
  Kleurcombinatie blauw met oker of safraangeel vind ik het meest sprankelende wat er bestaat.

 6. Ik ben dol op kleuren, maar aan mijn kleding zie je dat vaak niet zo. Hoewel ik wel graag een kleur met mijn kleding combineer. Meestal een expressief rood, en ook regelmatig een blauw of turqouise. De basis is zwart-wit. Met schilderen gebruik ik graag als uitgangspunt de primaire kleuren en hun mengingen. daarbij een flinke portie contrasten, maar soms ook heel ingetogen en monochrome kleurgebruik, afhankelijk van stemming en inspiratie door het onderwerp.

 7. 30 dagen kleur???
  Om te beginnen ben ik al blij met één dag kleur, op een dag als vandaag, dankzij de kleurrijke blog van Margo.
  Zelf heb een behoorlijke voorkeur voor blauw, los van het feit dat het gaat om een koele kleur. Maar steeds vaker gaat er nog een lekker rood of oranje bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.