Achtergrond op de voorgrond

Deel 3 van het project 30 aquarellen in 30 dagen. Deel 1 – inleiding, deel 2 – kleur.

Als je een aquarel ophangt, dan gaat de omgeving een rol spelen. Past het op die muur, creëert de omgeving rust voor het schilderij, werkt hij er mee samen?

In een aquarel geef je je onderwerp ook een omgeving, de achtergrond. Die biedt mogelijkheden om het aquarel ‘anders’ te maken. Vergelijk het maar met mode, trek je een spijkerbroek aan of een rood rokje? Als vrouw blijft je qua karakter hetzelfde, door de andere kleur en vorm van je kleding verandert er iets en versterk je je uitstraling!

30 aquarellen in 30 dagen30 aquarellen in 30 dagen

De achtergrond biedt dus mogelijkheden om mee te experimenten. Je kunt er een egale kleur of een patroon voor gebruiken en je kunt hem zelfs wit laten. Dit laatste vangt natuurlijk veel aandacht, wit is een kleur die het oog trekt. Het past niet altijd en niet iedereen zal het mooi vinden, maar in sommige situaties kan het je werk versterken.

30 aquarellen in 30 dagenachtergrond glijdt door

Nog een mogelijkheid waar je mee kunt spelen, is de grens tussen de achtergrond en het onderwerp. Veel mensen zijn gewend achtergrond en onderwerp tegen elkaar aan te zetten. Echter een van de kenmerken van aquarelverf is dat de verf uitvloeit. Dat kun je gebruiken om de kleur van je onderwerp te laten doorlopen in de kleur van de achtergrond. Door een natte of wat drogere kwast te gebruiken kun je spelen met lichte en donkere kleuren.

bobbelletjes achtergrondblokjes achtergrond

Ik vind het leuk om kleurrijke achtergrond te maken en die op een speelse manier met het onderwerp te verbinden. Bijvoorbeeld door de kleuren voor een deel in elkaar over te laten overlopen, zodat het onderwerp opgenomen wordt door de achtergrond. Op andere momenten vind ik het prettig om grafische elementen zoals bolletjes en blokjes als verbindingsmiddel tussen achtergrond en onderwerp te gebruiken.

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden, durf ze te ontdekken! Hoe gebruik jij achtergronden in een aquarel? Deel je ervaringen en ideeën met mij!

Deel 3 van het project 30 aquarellen in 30 dagen. Deel 1 – inleiding, deel 2 – kleur.

Margo van Vegchel – Aquarel Academie & Creatief Aquarel
Auteur: Bouwstenen voor een Uniek Boeiend Aquarel en Alles over… Aquarelmaterialen.

Zoek je aquarelplezier, inspiratie en aquarellessen? Ga dan naar www.aquarelworkshop.nl Een paar keer per jaar starten online lessen en live lessen!

6 thoughts on “Achtergrond op de voorgrond

  1. Vanuit mijn achtergrond kijk ik steeds wat een werkstuk me te vertellen heeft. Ik vind het heerlijk te zien hoe jij weet te spelen met de grens tussen achtergrond en onderwerp. Ik kom ook bij jou op les om dat plezier te ervaren. Het zet mij aan het denken over hoe ik mijzelf verhoud tot mijn omgeving: vloei ik er in uit, te veel of te weinig, moet ik mijn grens bewaken of me juist openen voor mijn omgeving. Die confrontatie aangaan in het schilderproces, dat boeit me.

    1. Virginie, het schilderen (werken met de achtergrond) raakt bij jou een diepere laag en je kunt er woorden aangeven. Dank je wel voor deze verdieping en dat je dit met ons wilt delen.

  2. Ik vind het prachtig om te zien hoe het onderwerp [binnen] met de achtergrond [buiten] speels in elkaar verlopen, maar om te doen is voor mij nog moeilijk. Het lijkt wel of ik dit niet kan of durf. Ik blijf het proberen.

  3. Door de kleur van het onderwerp in de achtergrond een (grote) rol te laten spelen kan het onderwerp in de achtergrond opgenomen worden, wat ik prachtig vind.
    Ik heb het ook met olieverf ervaren. Leuk dat ook bij aquarel te zien.

  4. De achtergrond is inderdaad heel belangrijk, doet veel met een werk. Maar soms ben je zo gefocust op je onderwerp en vergeet je de achtergrond gewoon. Je neemt afstand en OEPS je onderwerp zweeft.
    Margo gelukkig heb jij daar dan weer je tips voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.