Aquarel papier neemt water op, net zoals papieren zakdoekjes, keukenrollen en wc-papier. Wat maakt aquarelpapier zo bijzonder dat we daarop schilderen en bijvoorbeeld niet op keukenrolpapier?
Dit artikel is het eerst in een serie over aquarelpapier, waarbij ik je alles vertel over papier en techniek, persoonlijke voorkeuren en goed of goedkoop.
Aquarel papier is opgebouwd uit verschillende lagen papier waaraan bepaalde middelen zijn toegevoegd, waaronder lijmen. Dat zorgt ervoor dat het papier stijf blijft en niet slap wordt, zoals keukenrol, als het met water in contact komt. Ook zorgen deze middelen ervoor dat het papier zo min mogelijk uitzet en dat de vervorming bij wateropname gelijkmatig is. Het papier houdt de verf vast als het water verdampt, waarbij de verf in de bovenste lagen van het papier trekt en niet doorlekt naar de onderzijde. Toch handig als de tafel verfvrij blijft!
Uiteraard hebben we het over goed aquarel papier, want er zijn talloze merken, maten en kwaliteiten. Wist je bijvoorbeeld dat goed aquarel papier een watermerk heeft in reliëf. Dat staat in een van de hoeken van het papier. En wist je dat er aquarel papier is waarvan beide zijden geschikt zijn om te gebruiken en papier dat je maar aan één zijde kunt beschilderen.
Denk nu niet dat het slim is om beide zijden te beschilderen. Als je dat doet, heb je grote kans dat er vreemde dingen gebeuren, zoals bijvoorbeeld dat het papier veel meer gaat bobbelen als het opdroogt.
Wat is nu het beste aquarel papier voor aquarel? Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden.
Het hangt af van persoonlijke voorkeuren, zoals de een van zacht wc-papier houdt en de ander van wat harder papier.
Aquarelpapier is er, net zoals dat andere papier, in verschillende kleuren, van wit tot crèmekleurig, daar kan ook een voorkeur liggen.
En de dikte heeft er natuurlijk ook mee te maken, zoals er twee-, drie en vierlaags wc-papier te koop is, is er aquarelpapier in verschillende diktes, gemeten in grammen.
Dan is er nog aquarel papier dat grotendeels is gemaakt van katoen of papier dat meer uit houtpulp bestaat. Hierbij is de keuze sterk afhankelijk van de techniek waarmee je schildert en hoe jij wilt dat het eindresultaat, het aquarel, eruit komt te zien.
En alles heeft natuurlijk zijn prijs en in dit geval is het papier dat je bij een hobbywinkel koopt echt stukken beter dan de velletjes die je soms bij de Lidl of Aldi kunt kopen. Dat laatste moet je echt niet doen, het aquarelpapier is het belangrijkste onderdeel van het hele aquarelproces. Het is belangrijker dan de verf en de penselen. Papier dat van de supermarkt, komt is shitpapier, het neemt het water en de verf niet goed op en verpest de hele aquarelbeleving. Shitpapier is alleen goed voor… je weet wel.
Het zal je duidelijk zijn dat als je de basis van de schilderstechnieken onder de knie hebt, daarna het papier voor een groot deel het eindresultaat van je schilderij bepaalt. Daarom investeer ik het meeste in goed aquarelpapier.
Zelf gebruik ik Saunders Waterford 300 gr cp/not. In het volgende blogverhaal leg ik uit waarom. Dan ga ik nog wat dieper in op de geheimen van aquarelpapier en vertel ik je waarop je moet letten als je aquarelpapier aanschaft.
Wat vind je van dit artikel? Deel je ervaringen met aquarelpapier hieronder met me. Daar worden we allemaal weer een stukje wijzer van. Alvast bedankt voor je reactie.
Aquarelgroet, Margo van Vegchel
34 thoughts on “Aquarel papier: goed of goedkoop?”
Deze week voor het eerst verschil ik papier gemerkt. Ik ben recentelijk begonnen met aquarel via ome Ali en daar zat een aquarel blok bij. Nu het ipv solid tubes besteld bij een winkel, Aterza, en hier ook een A4 blok bij. Wat een verschil, alsof ik weer opnieuw moet leren schilderen. Het voordeel van dit blok is wel de ene kant is medium linnenachtig en de andere kant is glad.
Hallo Bianca, fijn dat je jouw ervaring hebt gedeeld met het verschillende papier. Klopt verschillende soorten papier kan veel verschil uitmaken op je eind resultaat. Schilder ze!
Hallo Margo
Ik gebruik Terschelling Classic 300 gram / m² en Terschelling Glad 300 gram /m²
Het Classic papier wat wat ruwer is vind ik het fijnste om te schilderen het gladde papier gebruik ik als er meer getekend moet worden
Dank voor het eerste aanzet over aquarel papier en alle reacties. ja het papier is doorslaggevend voor fijn werken en het behoudt van mooie kleuren. Zelf werk ik graag met Hahnemuller Cornwall en met Arches 300 gr.
Ik heb behoefte aan een lijst met winkels waar je de betere papiersoorten , verf en kwasten kunt kopen.
Misschien kunnen we die ook delen?
Arnhem Peter van Ginkel (aan de Rijnkade ?)
Zutphen Shepping Aangietensteeg 10
Hallo Annelies, dank voor het delen van je ervaring. Tja jouw vraag naar een lijst van goede winkels, dat is zeer persoonlijk, het gaat mij niet alleen om of ze de juiste materialen hebben, maar hoe is hun service bij klachten en is de omloop snelheid in de winkel hoog. Dat wil zeggen hebben zij veel klanten die kopen waardoor je geen oude materialen aantreft. Dit is zo’n persoonlijke beleving, daar durf ik geen lijst op los te laten.
Hallo Margo, Ik gebruik Van gogh aquarelverf. Maar ik weet niet welk aquarelblok ik moet gebruiken. Heb je tips?
Gr. Nikita
Hallo Nikita, als je net start met aquarel zou ik je willen adviseren om een goed aquarelblok te kopen. dat wil zeggen aan 4 zijde verlijmd, 300gr en zeker voor 50% katoenhoudend. De toplaag glad of satin moet je niet nemen. eerder ruw of extra. Het merk maakt niet uit als het maar aan de genoemde eisen voldoet. Succes.
Ik ben nieuwsgierig waarom u aangeeft niet met glad (satin) te werken. Het bevalt mij uitstekend. Daarbij mag ik ook graag werken op NOT maar satin is m.i. niets verkeerd mee.
Hallo Georgina, dank je wel voor je reactie. Met beide papiersoorten is niets mis mee.
In het 2de verhaal over papier (https://aquarelblog.nl/deel-2-aquarelpapier/), ga ik verder over het schilder effect. Zelf werk ik vaak in de eerste laag met een nat in nat techniek, die vind ik mooier weg zakken op CP/NOT papier.
Vandaar dat dit papier mijn persoonlijke voorkeur heeft.
Wat ben ik blij met deze uitleg en de reacties van de andere cursisten. Ook ik ben door schade en schande wijzer geworden. In het begin gebruikte ik Canson Montval 300 gr. en dacht dat het goed papier was. Totdat Margo mij er op attendeerde dat dit niet zo’n geschikt papier was omdat het enkel cellulose bevat. Nu gebruik ik Canson Fontenay 100 % katoen 300 gr. en dat is goed. Maar ik ga nu als ik weer papier ga kopen alle tips mee nemen.
Ik heb gemerkt dat vooral in het begin goed papier erg belangrijk is. Het kan net verschil maken of je aquarelleren wel of niet leuk gaat vinden. Uiteindelijk wil je, in welke fase je ook zit, iets leuks op papier hebben.
Hoi Margo,
Door jou ben ik Saunders en Waterford 300 gr CP/NOT gaan gebruiken. Niet overal en altijd beschikbaar, maar inmiddels heb ik een flinke stapel voorraad. Daarnaast heb ik een blok Arches grain fin 300 gr. CP 100% katoen. Ook heel fijn papier, zelfs nog iets grover dan S&W. Voor de eerste oefeningen gebruik ik een groot blok van Canson 300 gr., cellulose. Dit is wat ik noem fabriekspapier. Dat is merkbaar zodra je bijv. verf wilt ophalen, dan gaat het stuk. Toch komt er af en toe een mooi aquarel op dit papier terecht. In eerdere cursussen die ik heb gehad werd er nooit gesproken over papier. Ieder deed het voor zich en meestal werd het papier aangeschaft dat gebruikt werd door degene die de cursus gaf. In mijn geval jarenlang Schut Terschelling 200 gr, dat ik opspande op een houten plank. Nu vind ik dat papier verschrikkelijk om op te werken. Het motief in het papier vind ik niet mooi. Maar dat is altijd een kwestie van voorkeur. Ik heb ook ooit een blok gekocht bij de Action, echt verschrikkelijk, net pap. Nooit meer! Het voordeel van 300gr papier is dat je het niet noodzakelijk hoeft op te spannen. Het papier dat je kiest is niet alleen afhankelijk van je voorkeur, maar ook wat voor soort aquarel je wilt maken.
Wat ik nog ben vergeten te zeggen, dat ik ook merk dat het mengen van verf op papier ook afhankelijk is van het soort papier. Dat geeft een heel verschillend effect. Bij Crea Art in mijn woonplaats lagen eens verschillende kleine vellen aquarelpapier van verschillende merke. Deze heb ik meegenomen om uit te testen. Een leuke ontdekking.
Hallo Annet, super dat je zo uitgebreid je ervaring met ons deelt. Dank je wel. En de TIP die je schrijft, neem ik mee!
ha margo,
Helder verhaal.
Ook ik ben door schade en schande wijs geworden en gebruik alleen nog 300grs.
goed papier.
groet Thea vd Maat
Hoi Thea, dank je voor het delen van je schade en schande.
Nauwelijks begonnen bij de academie maar wel blij met dit soort artikelen. Je hebt natuurlijk niet altijd duur materiaal nodig om wat te oefenen hoe het een en ander werkt maar wel goed acceptabel materiaal. Het is niet handig voor iedereen om het wiel opnieuw uit te vinden. Dat maakt het zeker duur omdat het dan niet werkt of toch tegen valt. De afvalbak verwennen is niet de bedoeling. Als je iets langer bezig bent en beter weet wat je doet is duurder papier de investering zeker waard. Vooral als je dan ook weet welk papier je moet kiezen en waarom voor het bereiken van diverse gewenste resultaten. Ik heb op dit moment een blok van Fabriano 200 gr. hier ben ik voor de start wel tevreden over maar zou het wel moeten op spannen omdat dit op het blok gaat bobbelen. Er van uitgaande dat er meer geoefend gaat worden en ik het papier toch moet opspannen heb ik een actieblok van 100 vel Fabriano 240 gr 27x 35 cm gekocht voor €24 bij Arts & Crafts. Ik hoop dat dat ook bevalt, dan kan ik voorlopig vooruit en kijk daarna verder. Eerdere ervaring met Schut papier 355 gram, dit bobbelde ook op een blok.
Info over ervaring van anderen is zeker welkom.
Dergelijke artikelen over kleuren en mooie kleurmengingen welke heel handig in je pallet zijn. Kleurkracht, transparantie, kleurreactie en goede of foute combinaties zou ook heel handig zijn om een mooi pallet te kiezen. Er is al zoveel ervaring onder gebruikers waar je veel aan kunt hebben bij een verf aankoop. Welke kleuren moeten zeker in je pallet en waarom? Goed onderwerp voor het blog?
Hallo Nelly, dank je wel voor het delen van je ervaringen met het papier en welke keuzes jij maakt in de aanschaf. Zeer helder en goed doordacht! Bedankt voor de tip over het onderwerp kleur en verf. Over het onderwerp kleur, kleuren combinaties en hoe kleur te mengen komt zeer binnen korte een korte cursus in de Aquarel Academie. En een goede tip voor een aantal blogartikelen, neem ik zeker mee!
Hi Margo,
Ik wil beginnen met verven of te kijken of ik het leuk vind. Maar wil zeker niet veel geld uitgeven voor watercolor paper 🙁 zeker als ik niet weet of ik verven wel leuk vind en het vaak zal gebruiken. Heb je misschien tips welke papier ik het best kan aanschaffen voor een vriendelijk prijsje?
Hallo Lisa, mijn advies is… koop een paar losse vellen papier, geen (voor gespannen) aquarelblok. deze vellen zijn groot, je kunt ze stukken knippen zodat jij op kleiner formaat er mee kunt experimenteren. Het voordeel hiervan is dat je nu verschillende soorten papier kunt uitproberen. Succes, ik hoop dat dit antwoord jouw verder op weg helpt.
Fijn dat je dit soort technische artikelen schrijft Margo. Er is zoveel te koop. Ik heb eerst op een blok van Xenos gewerkt. Ik wilde eerst beter geschoold zijn voor ik duur papier kocht, maar het werkt omgekeerd merkte ik. Op slecht papier word je niet zo goed als je zijn kunt. Goedkoop is dus duurkoop!
Aquarell da capo, natuurwit, 300 gr vond ik al veel beter. Ook heb ik van Hahnemühle een Aquarell selection blok gekocht. Dat is er in meerdere maten. Het bestaat uit 12 vellen met verschillende structuren en in verschillend gewicht. Leuk om mee te experimenteren. Ik kocht het bij Goedman in Den Haag.
En nu heb ik voor het eerst een blok van Arches 300 grams, gekocht. Ik heb wel een drempel te overwinnen om het te gebruiken, want straks verpest ik een blad … en dat vind de Calvinist in mij dan zonde.
Ik zou nog graag het verschil willen weten tussen koud en heet geperst. Welk effect heeft dit op een werk?
Hallo Petra, dank je wel voor je uitgebreide beschrijving over jouw ervaringen met het papier. Toppie!
Interessant Margo, ik denk dat je het papier moet aanpassen naar de manier waarop je aquarelleert. Ik werk met veel water, dus ik gebruik minimaal 300 grams. En ik span het altijd op.
Tot de volgende blog.
Janneke
Goedenavond Margo,
ik ben op jouw aanraden ook Saunders Waterford gaan gebruiken en ik ben daar heel blij mee! Ik span wel op, ik klodder nogal met veel water…..
Laatst hoorde ik iemand zeggen dat hij Arches te hard vond. Kan je dat ook uitleggen?
groetjes, Janneke Booister
Hoi Janneke, ja heerlijk hé dat Saunders papier. Tja dat Arches te hard is? Ik weet niet wat die persoon ermee bedoeld, met dat papier heb ik geen ervaring.
Goed idee Margo, meestal koop je zo’n blok, omdat je dan geen gedoe hebt met opspannen. Ik ben benieuwd wat de anderen voor voorkeur hebben. Ik ben een 300 gr rough mens. Eigenlijk liever zo’n 400gr, maaar dat betekent dan weer losse vellen. Groeten mooie zomer Ollie Meijer
Dank je Margo, voor dit duidelijke opfrissertje…
Leuk om te lezen
Ha margot,
Interessant, je verhaal. Maar je blijft nogal op de vlakte. Dat je niet op shitpapier moet werken is een waarheid als een koe – maar waar wèl op. Er is Arches 600 grs, en er is 300 grs. Wat voor effect heeft de structuur? Kan ik op glad papier ‘fijner’ werken – of loopt het daar juist gemakkelijker door elkaar? Hoe kan ik zien wat de goede kant is? Op welk papier kan ik zonder problemen met een gummetje werken? Bij welk papier trek ik masking fluid gemakkelijk los, zonder beschadiging? Je gebruikt 300 grs papier. Veel blocks zijn 180 grams… is dat dan te dun? Als ik aquarelpapier opspan, is de dikte dan ook nog belangrijk? Want het bobbelt dan ook niet. Wat is het verschil tussen lompen-papier en houthoudend papier? Is er verschillend papier voor binnen- en buitenwerken?
groet – Jerry
Hallo Jerry, dank je wel voor al je vragen, daar kan ik wat mee. Over aquarelpapier valt veel te vertellen, zie je vragen, daarom schrijf ik er een aantal artikelen over…wordt vervolgt!
Beste aquarel mensen, mijn ervarig met goedkoop papier uit de witteboekhandel is zonde van je geld. Het is veel te glad. Ik vind het fijn om op 300 .grams papier te werken.Veel schilder plezier,Ola
Hallo Ola, fijn dat je jouw ervaring met ons deelt, een gewaarschuwd mens telt voor…
Prima artikel!
Het hangt natuurlijk ook af hoeveel je kan en wilt besteden aan aquarelpapier.
Niet iedereen kan het duurdere papier veroorloven.
Hallo Ellie, klopt als een bus niet iedereen heeft een ruime portemonnee. Werken op papier waarbij je al van te voren weet dat het een slecht resultaat geeft, is natuurlijk jammer van je verf, je tijd en je energie.
Leuk artikel ga zo door.
Ik gebruik ook sauders waterford . Veel beter dan dat goedkope papier
Je kan best veel water gebruiken en het blijft mooi tijdens het aquarelleren.
Gaat niet bobbelen en vaak hoef je het niet eens op een plak te plakken met tape
Heldere en leerzame uiteenzetting! Weer wat geleerd!