Kerstsfeer & kerst aquarellen (VIDEO)

kerstkaartenKerst is dit jaar een beetje laat. Dat komt niet door het weer, al was het al eventjes winters wit, maar door werk en familieomstandigheden. Het is Eerste Kerstdag en ik heb net buiten de kerstverlichting opgehangen. Binnen gaat het er niet meer van komen, het huis staat nog vol met pakketjes en dozen.
Nee, ik ben niet de Kerstman, dat is mijn partner Wilco min of meer, ik ben tijdelijk lid van de inpakcentrale. Daarover later meer, want dit verhaal gaat vooral over aquarel en kerstkaarten. Mis de talloze geschilderde kerstkaarten niet!

kerstkaarten

Terwijl de lichtjes buiten stralen, denk ik na over wat kerst betekent. Lampjes, licht en kerstbomen met ballen en slingers geven sfeer en gezelligheid, dat hebben we in de duistere dagen van kerst (blijkbaar) nodig om het menszijn en het familiegevoel weer op de eerste plaats te krijgen. Natuurlijk is er ook een historische christelijke betekenis, maar voor veel mensen staat toch het familiezijn op de eerste plaats.

Dat is ook belangrijk en dat realiseer je je des te meer als je een familielid hebt waar het even minder goed mee gaat en een ander familielid dat de afgelopen tijd weer helemaal is opgeknapt (hartelijk dank daarvoor Sinterklaas, Kerstman en Jezus!).

Kerst draait ook om kerstmuziek en kerstkaarten, die ondersteunen de familiesfeer. Voordat ik aan de prachtig geaquarelleerde kerstkaarten toekom eerst nog even wat over kerstmuziek. Mijn oog viel op de twee meest gedraaide kerstnummers:  All I Want for Christmas Is You (Mariah Carey) en Last Christmas (Wham).

kerstkaartenDe liedjes zijn zo populair omdat ze over het samenzijn gaan. Dat ze mooi gezongen worden scheelt natuurlijk ook.
Het ene lied begint als volgt: Ik wil niet veel voor kerstmis, er is maar een ding dat ik nodig heb. Ik geef niet om de cadeaus onder de kerstboom. Ik wil alleen jou, meer dan je ooit kunt zult weten…
Het andere lied begint met de zin Kerstmis vorig jaar gaf ik jou mijn hart’.

Als we kerstkaarten maken en opsturen naar vrienden en familie, geven we ook een klein stukje van ons hart om te laten zien dat we anderen waarderen en van ze houden. De een doet het met kerstkaarten en de ander op zijn eigen manier. Dat moeten we vooral blijven doen, en liefst niet alleen met kerstmis. Dat is mijn kerstboodschap.

En nu naar de kerstaquarellen.

Kerstkaarten zijn kleine cadeautjes met een prachtige boodschap!

Eigenlijk was ik dit jaar te laat om een aquarelkerstkaartenwedstrijd uit te schrijven. Druk met familie en de inpakcentrale, zoals ik schreef. Mijn trouwe fans rekende er echter op, sommigen stuurde me automatisch kerstkaarten toe voor de nog niet bestaande wedstrijd. Daarom alsnog een wedstrijdje, voor het vierde jaar alweer.

Weer hartelijk dank voor de toegezonden aquarelpareltjes. Bekijk alle geschilderde werken, hieronder vind je al vast de winnaars. Ook dit jaar hebben mijn moeder en schoonmoeder weer deskundig de inzendingen bekeken en de winnaars gekozen. Ze vonden dat beiden een moeilijke klus! Ditmaal waren er twee winnaars, moeders mooiste en schoonmoeders mooiste!

Moeders mooiste:

kerstkaarten
Irma Troost

Schoonmoeders mooiste:

kerstkaarten
Suzanne Bouhuis

Hier zijn alle ingezonden kerstkaarten.


Vergeet niet te reageren op dit blogverhaal. Dat is leuk voor mij en voor de andere lezers! Type je bericht hieronder in het vak en klik op verzenden. Alvast bedankt.

Wil je de Aquarelkerstkaartwedstrijd van 2016, 2015, 2014 en 2013 nog eens bekijken? Klik dan op onderstaande linken.
Aquarel impressie Kerst en Oud en Nieuw! 2016
Van aquareltips naar aquareltoppers 2015
Kleurrijk Nieuwjaar 2014
Kerst- en nieuwjaarskaarten 2013

kerstkaarten

Ik kom nog even terug op ons huis dat momenteel inpakcentrale is en mijn partner Wilco de min-of-meer-kerstman. Hij maakt educatieve materialen, vooral spellen, voor de ouderenzorg en mensen met een verstandelijke beperking en speciaal onderwijs. December is zijn drukste maand, met alle spellen die de deur uit moeten voor kerst. Tijdens al dat inpak- en pakketverzendwerk voelen ons een klein beetje Kerstman en Kerstvrouw!

Ik wens je een fijne jaarwisseling en een prachtig 2018!

Margo van Vegchel
www.aquarelworkshop.nl
www.AquarelAcademie.nl

9 thoughts on “Kerstsfeer & kerst aquarellen (VIDEO)

 1. Dank voor je mooie woorden in de blog. Het was leuk om alle verschillende kaarten langs te zien komen. Voor mijzelf was het ook een bijzondere Kerst met een man thuis herstellende van een zeer recente herniaoperatie…dus veel plat en zelf aan het werk. Daarnaast heel gezellige momenten gehad met naasten.
  Margo en alle leden van de academie, ik wens jullie een goed uiteinde en een goed begin.

  1. Hoi Annet, fijn dat je net als ik en de andere lezers geniet van de aquarellen van anderen. Ik wens jullie veel goede gezondheid voor 2018.

 2. Dank je wel voor opnieuw een positief verhaal van jouw kant als bezige bij!
  Afgelopen jaar heeft aquarel voor mij een vaste plek gekregen in mijn leven. Het is uitdagend, soms spannend en zelfs stressvol maar vooral prikkelend, kleurrijk en boeiend! Ik wil dit nooit meer kwijt omdat het mij ontwikkelt, mij doet groeien en genieten. Ik verheug me nu al op de komende lessen en het aquarel jaar 2018!!
  Ik wens jou en Wilco en jullie geliefden een hele fijne jaarwisseling g en een geweldig creatief 2018 toe!
  Lieve groet van Tessa

  1. Fijn Tessa om te lezen dat je zoveel kracht en positiviteit uit het aquarelleren haalt, dat is precies wat het ook met mij doet. Aquarel en samen dat zijn voor mij de woorden voor 2018. Ik wens jou en alle lezers een gezond en prachtig 2018.

 3. Al weer een jaar voorbij.
  Wat is er veel gebeurd !
  Leuke, fijne dingen om op terug te kijken, ook minder leuke!
  MAAR……..
  Er is een gezegde: in het verleden gebeurt niets meer!
  Dus gaan we vooral weer VOORUIT kijken en veel kleur op papier zetten.
  Dat heb ik ook gedaan in mijn kerstkaart en zie het werkt nu al……ik ben uitgekozen als ” moedersmooiste”.
  Mijn dag kan niet meer stuk.
  Maar wat een klus voor moeder en schoonmoeder.
  Ik heb alle andere inzendingen ook gezien en begrijp de moeilijke keuze voor de beide dames. Er zitten plaatjes bij.
  Zoals ik op mijn kerstwens al schreef :
  Ik wens iedereen een creatief 2018 toe en sluit met deze quote :
  CREATIVITEIT RAAKT NOOIT OP
  HOE MEER JE GEBRUIKT
  HOE MEER JE HEBT.

  1. Hallo Irma, als eerste proficiat met je ‘moeders mooiste’, een cadeau komt jouw kant uit, let op je brievenbus. Mooi hoe je tegen het leven aan kijkt, het verleden is inderdaad geweest, daar moeten we niet in blijven hangen. Dat is wat ik ook steeds probeer. Bedankt voor het delen van je verhaal.

 4. Lieve Wilco en Margo, bedankt voor dit mooie verhaal. Voor ons was dit jaar een rampjaar betreft gezondheid van Jaap. Het zal een tijd duren voordat we dit een plaatsje hebben gegeven. Het maken van aquarellen heeft mij enorm geholpen om te ontspannen en jouw lessen zijn voor mij een enorme stimulans. Voor mij is Kerst het vieren van de geboorte van Jezus op de eerste plaats en het warme samenzijn met familie. Ik heb de kerstkaarten nog niet op de bus gedaan, vanwege drukte etc. Ze liggen klaar. Iedereen een hele gezellige jaarwisseling en Wilco en Margo: heel veel succes met jullie mooie werk. xxxxx Janneke

  1. Hallo Janneke, dank je wel voor je reactie. Fijn dat het aquarelleren je extra energie en een steun in de rug geeft als je het nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

kerst kaarten
margovanvegchel

Kleurrijk Nieuwjaar 2014

In deze laatste week van 2013 besef ik opnieuw dat ik een rijk mens ben. Zojuist samen met familie relaxed een heerlijk kerstdiner opgepeuzeld. Iedereen bracht

Lees meer »

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.