Aquarel Academie Wedstrijd

kaart postenAan het begin van elk nieuw jaar ga ik een paar weken naar een warm land om mezelf creatief op te laden en nieuwe films voor de Aquarel Academie te schieten. Op dat warme plekje, ditmaal Gran Canaria, zoek ik een briefkaart die ik naar al mijn Academiestudenten stuur. Dat is de start van de Aquarel Academie Wedstrijd!

Dit jaar was het moeilijk om een geschikte briefkaart te vinden. Vorig jaar had ik in de dertig kaarten nodig, vanaf Gran Canaria moest ik bijna honderd kaarten versturen. Ja, de Academie is hard gegroeid! Vind maar eens honderd exemplaren van dezelfde leuke kaart. Dat is niet helemaal gelukt, het werden twee enigszins op elkaar lijkende briefkaarten.

kaart 2-72-aangescherptVanuit de brievenbus in Maspalomas gingen de kaarten op weg naar Nederland, maar ook naar België, Duitsland, Noorwegen, Frankrijk, Italië en Canada. Zoals je ziet zijn er op de Academie nu ook internationale studenten! Voor zover ik weet, kunnen ze wel allemaal Nederlands lezen.

Half januari gingen de kaarten op de bus en iedereen kreeg tot half februari de tijd om een aquarel op de Academiepagina op Facebook te plaatsen. Ongeveer 75% van de studenten zit op die Facebookpagina. De helft van hen heeft meegedaan aan de wedstrijd. Wat een geweldig resultaat is.

De wedstrijdopdracht was een aquarel te maken van de voorbeeldfoto op de briefkaart en dan de foto niet helemaal na te schilderen maar er iets aan te veranderen. Hoe en wat, mocht iedereen zelf weten. ‘Verras me’, zeg ik altijd. De jury (niet ik), had het dit jaar moeilijk. Meer dan dertig inzendingen en veel verrassende schilderwerken.

kaart 1-72-aangescherpt

 

Ook nu zijn er weer drie prijzen beschikbaar. En om te laten zien dat er werkelijk prijzen zijn, vraag ik ook dit keer weer aan de winnaars om op Facebook een foto van zichzelf met hun prijs te plaatsen.

 

Als bedankje voor het meedoen en om anderen te stimuleren ook mee te doen, krijgt ditmaal iedereen die meegedaan heeft, een leuke attentie. De prijzen en attenties worden deze week overhandigd of toegestuurd!

Oké, dan komen we bij de uitslagen. Er zijn altijd twee prijzen voor het origineelste, meeste sprekende werk. Dat hoeft dus niet technisch 100% te zijn, dat voorkomt dat de meest ervaren schilders altijd winnen. Als derde kiezen we altijd een winnaar aan de hand van een ander criterium. Vorig jaar was degene die het eerst zijn werk op Facebook had geplaatst een winnaar. Nu is het degene die dat als laatste heeft gedaan.

En nu de 3 prijswinnaars

Annemieke van Wamel-aangescherptAnnemiek van Wamel
Dit aquarel kwam zes minuten voor sluitingstijd op de Facebookpagina binnen.

Het juryrapport:
Het aquarel heeft een eenvoudige, maar tegelijk krachtige uitstraling. Het is in de stijl van een pentekening. De compositie is simpel, maar sterk neergezet. De glooiende opgaande lijn, die de berg maakt, is prachtig. De bomen zijn heel apart getekend en geschilderd, bladeren op een boomtop. De blauwe zee, met net dat blauwe stukje lucht bovenaan, geeft een lekker contrast.
Het mensje dat tegen de boom zit, is een mooi detail, al zal hij of zij misschien een beetje schrikken van de tsunamie die op hem afkomt. Dat maakt het vredige werkje net een beetje spannender!  Annemiek, proficiat!

irma troost-aangescherptIrma Troost

Het juryrapport:
Dit aquarel is zo sterk expressief, het vliegt je bijna aan. De omgeving is neergezet in gewaagde kleuren rood-oranje. En die kleurtoon is dan ook nog eens mooi in balans tussen de verschillende delen van het aquarel. De bloem linksonder is scherper, meer gedetailleerd geschilderd, waardoor het diepte creëert. Het plopt uit het aquarel omhoog alsof het een vogel is die op het punt staat weg te vliegen.

Geniaal is ook de landkaart als berg op de achtergrond! De blauwe zee tussen berg en voorgrond vormt een rustpunt in het geheel. Irma, proficiat met dit prachtige aquarel!

Filip-aangescherpt

Filip Dendauw

Het juryrapport:
Dit werk straalt rust en sereniteit uit. Heel knap is hier een groene voorgrond geschilderd die heel mooi aansluit bij de berg. Het zijn de structuur en de kleuren die samen een prachtige combinatie maken, terwijl ze onderling maar weinig contrast hebben. Het contrast zit in het verschil tussen voor- en achtergrond, waardoor er veel diepte ontstaat. Van groen, naar wit strand, naar blauwe zee, naar horizon. De kleur van de boomstammen symboliseert de overgang naar het strand en naar de andere kleuren.
De stipjes op het strand geven de mensfiguur meer kracht.
Filip, gefeliciteerd, een prachtig werk!

Heb jij al eens mee hebt gedaan met een aquarelwedstrijd? Daar ben ik nieuwsgierig naar. Was het stimulerend? Laat het me weten en deel je ervaringen. Dat werkt inspirerend!
Alvast bedankt, ik kijk er naar uit, Margo

 

Dit is een test link

5 thoughts on “Aquarel Academie Wedstrijd

 1. Wat een verrassend en origineel bericht!
  Je tocht door het museum en mogelijkheden dit te ondernemen…leuk vefrissend!
  De wedstrijd nav de kaart aan je cursisten; slimme pr maar allereerst erg leuk voor je cursisten en vervolgens voor je lezers!
  Complimenten voor deze nieuwsbrief
  groet Gerda Fransman

 2. Hallo Margo,

  Allereerst hartelijk dank voor deze uitdaging.
  De kaart die ik kreeg, zou ik niet zo snel als inspiratiebron hebben gekozen. Je hebt me aardig aan het werk gezet!
  Allerlei ideeën kwamen boven maar net zo snel weer verworpen. Diverse pogingen kwamen vervolgens in de papierbak terecht.
  Uiteindelijk komt er dan toch iets waar je wel redelijk tevreden over bent.
  Het bekijken van de inzendingen van de andere deelnemers is ook ontzettend leuk. Dat maakt de wedstrijd boeiend, leerzaam en inspirerend.
  En het feestje was helemaal compleet toen er ook nog eens een paar dagen geleden mooie aquarelkaarten op de mat lagen.
  Nogmaals bedankt!

 3. Margo, dank je wel voor de organisatie van deze wedstrijd. Ja inspirerend èn confronterend. Dat was het. Wanneer je de lessen volgt op de academie wordt je op een bepaalde techniek gewezen, en focus je je daarop. Nu mag je uit al die mogelijkheden zelf kiezen. zoeken naar je eigen stijl in de verbeelding. Kan zeggen dat ik dat nog erg lastig vind. Van abstract naar figuratief, gedetailleerd of juist heel suggestief, veel of weinig kleur, gemengde techniek of juist alleen aquarel.. Kortom een heel project maar zeker leerzaam. Ik doe graag weer volgend jaar mee. dank je wel jurie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

expositie
margovanvegchel

Meedoen is winnen

Vandaag ontdek je vanuit welk ‘jeugdtrauma’ mijn liefde voor aquarel weleens vandaan kan komen, waarom ik lekker toch aan aquarelwedstrijden meedoe en waarom elke aquarellist dat

Lees meer »

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.