Aquarel, leren en reizen, dat past bij elkaar (VIDEO)!

aquarel Robin St. Louis

Reizen is een beetje als aquarelleren, je weet
nooit waar het water de verf brengt en wat precies het eindresultaat zal worden. Als reiziger kies je voor een bestemming, maar je kunt niet met
zekerheid zeggen wat het je gaat brengen. Lekker spannend, toch!

Waarom reist een ervaren aquarellist, ik dus, negenduizend kilometer om ergens in Amerika een aquarelcursus te volgen?

docent Robin St Louis

De basis van alles is natuurlijk dat ik van   aquarel houd én van reizen en leren. Nu   reis ik niet alleen voor een aquarelcursus   naar Amerika, er zijn ook een paar andere   trainingen die me daar brengen.
Maar, voor de cursus van Robin St. Louis   rijd ik vanuit Orlando (Florida) wel even   drieduizend km op-en-neer naar Saint   Louis (Missouri). Grappig, maar toevallig zijn de naam van de docent en die van de cursusplaats hetzelfde. Bijzonder, hé!

aquarel Robin St Louis
aquarel Robin St Louis

Waarom? Als ik naar een ander land reis, zoek ik op internet altijd naar een interessante aquarellist die in de buurt een training geeft (ik geef het toe, in de buurt is hierbij een ruim begrip, op z’n Amerikaans zogezegd). Ik houd ervan nieuwe technieken te leren en deze aan mijn eigen palet toe te voegen. En op die manier blijf ik als aquareldocent ook interessant voor mijn eigen cursisten.

Aquarel in wording – medecursist Marry Berry

Het werk van Robin vond ik meteen erg inspirerend. Haar aquarellen hebben een hele vrolijke, levendige uitstraling. Haar grote licht-donkercontrast en specifieke kleurgebruik had ik nog niet eerder in aquarel gezien. En ook de wijze waarop ze met het onderwerp omgaat was nieuw voor me. Ze zoomt als het ware in op wat ze in het onderwerp interessant vindt en ze is in staat om de omgeving weg te laten.

aquarel in wording – medecursist Susan Pisoni
Bekijk de video

Ik had natuurlijk vanuit Orlando naar Saint Louis op en neer kunnen vliegen, maar dan zie ik niets van het landschap. En laat nu toevallig zo ongeveer op de route naar Saint Louis het Great Smokey Mountain National Park liggen. Ergens in oktober beginnen de bomen in dat grote park prachtig te verkleuren. Je begrijpt dat zo’n woud in herfsttinten mij als aquarellist enorm aantrekt.

Ik kan hier nog lekker lang doorgaan over de cursus van Robin, waar ik enorm van heb genoten of over de herfstbladeren in het Grote Smokey Mountain Park, die net begonnen te verkleuren (ik was er iets te vroeg). Maar dit blog gaat over aquarelleren, leren en reizen en daar wil ik mee afsluiten.

Voor mij is de zin van het leven… leren, ontdekken, ervaren, geven en genieten! Bof ik even, dat zit allemaal in mijn werk als docent en aquarellist! Mijn dagelijkse werk is nooit saai, want daar zorg ik natuurlijk zelf voor. Leren is ook een kwestie van verder kijken dan je eigen bord (in dit geval aquarelpalet), kansen zien, durven pakken en dingen gewoon doen. Soms loopt het anders dan verwacht, maar dat is allemaal onderdeel van het proces!

aquarel in wording – medecursist Kay Sutherland

Een van de interessante dingen die ik ook  van Robin leerde, was de wijze waarop zij haar cursisten op de eerste dag begroette. Ze vertelde dat ze het bijzonder vond dat wij als cursisten voor haar cursus hadden gekozen, daarvoor tijd en geld hadden vrijgemaakt en naar Saint Louis waren gereisd. Iets waar ik als docent nooit zo
bij stil had gestaan. Je vindt het altijd vanzelfsprekendheid dat er cursisten voor je zitten. Maar, dat is het dus niet. Elke cursist heeft die keuze gemaakt en er dus ook voor gekozen iets anders even niet te doen!

Hoe bewust is jouw keuze voor een cursus? Hoe ver ga jij er voor? Laat het de andere lezers en mij weten, zo leren we van elkaar. Ik ben benieuwd naar je reactie. Schrijf hem hieronder en klik op verzenden. Elke reactie, mits opbouwend, wordt geplaatst.

De aquarelcursus werd georganiseerd door: Saint Louis Watercolor Society, https://stlws.org/
De docent: Robin St Louis, www.robinstlouis.com

Aquarelgroet,
Margo van Vegchel – Aquarel Academie

13 thoughts on “Aquarel, leren en reizen, dat past bij elkaar (VIDEO)!

 1. Hallo Margot
  Ik heb net pas je video’s uit Amerika gezien. Ik vind jou lessen zo inspirerend omdat ik kan ontdekken wat ik wil, wat ik leuk vind en wat mijn stijl is. Elke keer kijk ik uit naar je positieve feedback en vooral de tips. Niet te vergeten de feedback van de mede-cursisten. Ik kan hier uitproberen en mezelf uitdagen. Hopelijk krijg ik wat meer vrije tijd in de toekomst, want er zijn nog vele lessen te gaan!

 2. Hoi Margo; Wat een leuk inkijkje in jouw leer-honger! Zo te zien verorber je alles gretig, en met blijheid eet je ook de minder lekkere hapjes. Tegelijkertijd leer je nieuwe kruiden kennen.
  Dat is precies waarom ik zo graag bij jou kom, er zit altijd weer wat verrassends in je pannetje om mijn schilders-maag mee te vullen. De lekkerste dingen probeer ik daarna nog vaak voor mezelf te maken.
  Ook leuk dat jij zelf als etende cursist in onze huid bent gekropen. Zo snijdt het mes aan twee kanten!

 3. Hallo Margo
  Hopelijk heb je een goede vlucht en kom je niet thuis met een jetlag. Om te antwoorden op je vraag… Ikzelf koos in eerste instantie voor een cursus aquarel omdat ik een workshop had bij Gerda, ik had er trek in gekregen. Ondertussen – na bijna twee jaar bij jou de lessen te hebben gevolgd – heb ik honger gekregen naar meer… de grenzen die ik tegenkom wil ik overstijgen door bij te leren. Deze grenzen maken mij ook duidelijk welke cursus ik moet opstarten om op deze manier mijn doel te bereiken, nl. aquarelleren in een losse, vrije stijl.

  1. Hallo Myriam, fijn dat je het zo duidelijk voor jezelf hebt gekregen, dit helpt om jouw aquarelpad nog gerichter te volgen. Succes, gaat je lukken!

 4. Hallo Margo

  Geweldig, wat een leuke cursus in St. Louis. Dat is zeker een eindje weg.
  Wat ik er voor over heb : een uur rijden naar Groesbeek. Maar het is zeker de moeite waard ! Het is zeer leerzaam en ook gezellig.
  Ik kom graag weer terug.

  1. Hoi Hanneke, iedere week een uur heen terug rijden voor een ochtend les vind ik bewonderenswaardig! Petje voor je af. Vanuit MC Donalds uit Orlando (voor de goede wifi)

 5. Hoi Margo, welkom thuis. Je bent een bevoorrecht mens om zo’n mooie reis te maken en heel veel nieuwe dingen te leren op aquarelgebied. Ik denk dat je zeker weer een jaar vooruit kan met de inspiratie. Ik ben benieuwd hoe je ons, als cursisten, kan verassen.

  Lieve groeten

  Janneke

  1. Hallo Janneke, het is ook echt een absoluut groot cadeau aan mijzelf (en straks aan jullie) om om weer nieuwe kennis op te halen. Ik genieten voor de volle 100%. Vanuit MC Donalds uit Orlando (voor de goede wifi)

 6. Good morning Margo, have a Nice day!
  Een heel gewoon gezegde in Amerika.
  Mensen groeten je op allerlei manieren ,maar bijna altijd vrolijk en verbaasd als ze horen dat je uit The Netherlands komt.
  Ze vragen gelijk of je uit Amsterdam komt, want dat kent iedereen.
  En waar je klompen zijn!
  Na al die vragen, ga je aan de slag.
  Zo ook jij zoals ik zie op de video.
  Zoeken naar nieuwe dingen, inspiratie opdoen.
  Daar gaat het om.
  Mensen vragen mij vaak als ik naar een workshop of 3 daagse ben geweest:
  “ En , heb je mooi werk gemaakt? “
  En dan moet ik ze bijna altijd teleurstellen.
  Dat is niet mijn insteek van cursus of workshop.
  Het is ruiken, proeven, snuffelen aan andermans kennis en vaardigheid .
  Daarna ga je pas gebruiken wat je geleerd hebt in je eigen werk.
  Dat maakt het voor mij iedere keer weer spannend om ergens bij iemand in de keuken mee te kijken.

  Groetjes
  Irma Troost

  1. Hoi irma, je slaat de spijker op de kop, genieten, kijken en proberen, zo’n rijkdom als je het resultaat even kunt loslaten. Vanuit MC Donalds uit Orlando (voor de goede wifi)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.