Het aquarel van morgen: verder gaan dan het bekende!

Over de aquarelcursus ‘Beyond the Obvious’ van Mike Baily in Sedona – Amerika.

uitzicht (2)Hier in Amerika hoor ik steeds: ‘How are you today?’ Het doet me denken aan een uitspraak van Clint Eastwood, acterend als Dirty Harry: ”Go ahead, make my day!’

Maar, hoe het met je gaat en waar je heen gaat, bepaal je toch zelf? Interessanter vind ik dan ook de vraag: ‘How will your life be tomorrow?’

Ik heb mijn toekomst in eigen hand genomen en daarom zit ik nu AmerikaToen ik vertelde dat ik het vliegtuig nam voor een bedrijfs- en een aquareltraining, kreeg ik van een aantal mensen de volgende reactie: ‘Margo waarom ga jij nu nog op cursus, je weet al zoveel?’

Mijn ego wordt gestreeld met zo’n compliment, maar ‘je weet zoveel’ is een persoonlijk en rekbaar begrip. Natuurlijk weet ik een hoop, maar misschien weet ik nog wel meer niet! Ik weet niet wat ik niet weet, als ik er niet op uit trek en ontdek wat ik nog niet weet en kan.

Elke keer als ik van een andere docent een aquareltraining volg, ontdek ik een andere aquarelwereld en leer ik dus nieuwe dingen. Dat kan ik dan weer in mijn eigen cursussen en workshops verwerken en zo mijn cursisten nog beter helpen.

margo buitenHet is altijd goed, zelfs beter, om van meerdere docenten les te hebben. Je leert dan andere dingen, andere stijlen en kiest dan wat je aanspreekt en maakt er uiteindelijk je eigen stijl van. Dat is ook de reden waarom ik de Aquarel Academie steeds met cursussen van andere docenten uitbreid.

Maar ik doe het niet alleen voor mijn cursisten. Ik ervaar leren als een voorrecht, een rijkdom. Als je zelf veel les geeft, waarbij je kennis deelt, is het heerlijk om zelf eens in de rol van student te zitten en kennis te mogen ontvangen. En niet alleen kennis natuurlijk, er wordt ook aan vaardigheden gewerkt! Ik mag heerlijk knutselen en prutsen tijdens de oefeningen. Ha, ha, voordeel als je ver weg een cursus volgt is dat niemand je kent en je heerlijk kunt aanmodderen tot je de nieuwe techniek een beetje onder de knie hebt.

P1220554Mijn keuze is gevallen op een aquareltraining van Mike Baily met de titel: ‘Beyond the Obvious’. Vrij vertaalt als: verder gaan dan het bekende.

Ik heb zijn werk bekeken en dat is verrassend. Geen realistisch, geen abstract, maar een hele eigen stijl. Dat spreekt me aan!

 

Uiteindelijk is het zover en loop ik in Sedona, Arizona, de cursusruimte binnen. Ik word hartelijk ontvangen door Sandee, workshopleider van de Northern Arizona Watercolor Society. Zij voelt zich vereerd dat er speciaal iemand uit Nederland komt en ik voel mij vereerd dat ik mag deelnemen. Allemaal schilders met dezelfde liefde voor aquarel, de taal is dan al vlug geen barrière meer.

Dan volgen cursusdagen die totaal anders zijn dan ik gewend ben. Er is veel, heel veel theorie en weinig zelf schilderen. Dat is wennen, maar al snel krijg ik door dat ik aquarelkennis van topniveau aangereikt krijg. Het voelt, nee het is als een studie aan de universiteit. Mike laat ons als een museumdirecteur en als een jurylid naar aquarel kijken. Dat is geen grap, dat is de werkelijkheid!

De opbouw van het aquarel staat centraal. Een sterk ontwerp van je aquarel is belangrijker dan de schildertechniek, is het uitgangspunt van Mike. Veel theorie, in collegevorm en vervolgens naar dia’s van schilderijen kijken die de uitgelegde theorie ondersteunen. Mijn penseel en palet mogen uitrusten, mijn notitieblok en fototoestel maken overuren.

margo aan het werk

Mike geeft geen schildersdemonstraties, hij zeg letterlijk: ‘Je moet je eigen stijl gaan ontwikkelingen niet mij kopiëren!’ Waarschijnlijk om te voorkomen dat er ontwenningsverschijnselen bij ons optreden,  krijgen we dagelijks toch 1 of 2 uur schilderstijd. Maar al gauw komt de aap uit de mouw: speciale opdrachten!

Op de eerste ochtend kregen we zes dia’s te zien: een speelgoedauto, vaas, bonsaiboom, dinosaurus, vaas met zonnebloemen en vrachtauto. Na het maken van drie onderwerpkeuzes, bleek je de hele training aan die drie onderwerpen vast te zitten. Dus geen mooie aquarellen van die prachtige rode rotsen uit red rock Sedona!

De didactische opzet is simpel en logisch in de leer van Mike. Deze training gaat niet over het kopiëren van iemands stijl of over het ter plekke maken van een mooi werk, maar om het leren maken van een goed designontwerp. Zo’n ontwerp bestaat uit zeven beeldelementen en acht voorwaarden-condities. Als je al deze elementen met hun condities goed in de vingers hebt, dan kun je aan de slag en meesterwerken creëren! Wij mochten dagelijks oefenen met 1 of 2 beeldelementen.

Na deze ‘Beyond the Obvious’ training kan ik niet anders dan concluderen dat ik weinig heb geschilderd, maar een hoop heb bijgeleerd! Heel prettig is dat de kennis die ik heb gekregen nauw aansluit bij wat ik zelf al als theorie in mijn hoofd had. Mike gaat met zijn theorie alleen veel  dieper en verder. Het zal me minimaal een jaar kosten om deze kennis te verwerken en in mijn werk terug te laten komen. Het wordt straks thuis oefenen, oefenen, oefenen.

Ik zou de training van Mike tekort doen als ik hier in een paar regels zou proberen zijn uitgebreide theorie uit te leggen. Maar ik kan wel kort iets vertellen over wat een beeldelement is en een conditionele voorwaarde voor dat beeldelement.

aquarelmargoBij beeldelementen moet je denken aan een lijn, een vorm of een kleur. Voorwaarden waaraan die moeten voldoen zijn bijvoorbeeld samenhang, dominantie en harmonie.

De foto hierboven (een abstractie, maar misschien herken je de neus van de dinosaurus nog) is een voorbeeld van een oefening van een combinatie van een serie beeldelementen.

Terug naar het begin van dit verhaal. In de stijl van Clint Eastwood zou ik kunnen zeggen: ‘Make your day!’ Maar vandaag is maar vandaag, morgen is er altijd weer een nieuwe dag, dus belangrijker is: ‘Make your tomorrow!’ Elke nieuwe dag is een kans om te leren en te aquarelleren. Stap in je eigen vliegtuig!

In welk vliegtuig stap jij? Deel het met ons door hieronder een reactie achter te laten. Alvast bedankt!

Red Rock Aquarelgroet vanuit Sedona, Margo

13 thoughts on “Het aquarel van morgen: verder gaan dan het bekende!

 1. hallo Margo

  Ik heb zeer genoten van je verhaal en ervaringen in Arizona .de stijl van Mike Baily ligt mee heel erg ,en vind ik prachtig .Je zal er zeker veel nutige tips gekregen hebben die je kan gebruiken in je cursussen .Op de video heb ik veel mooie werken gezien .Margo nog veel aquarel groetjes
  Sonja

 2. Hoi Margo,
  wat een enthousiast verhaal, fijn dat je zoveel geleerd en genoten hebt in Amerika.
  Het lijkt me moeilijk in de praktijk te brengen, maar het lukt jou vast om dit helder aan ons uit te leggen.
  Groeten Doortje

 3. Hallo Margot,

  Wat een prachtig geschreven stuk. Je wordt meegezogen met het verhaal waarin je het allemaal zo mooi en treffend omschrijft. Het geeft ook inspiratie. Inspiratie om verder te gaan dan je eigen “oude vertrouwde ” techniek. Ik hik daar nog wel tegenaan dus respect voor jou!

  Wim

 4. Hi Margo. Mmmmmm klinkt boeiend. Ik denk dat je zelf kan bepalen hoever je gaat met aquarellen. De een is tevreden met mooie kleuren. De ander wil dieper op de zaak ingaan. Ik ben benieuwd naar jouw opgedane kennis. Veel plezier en goede thuisreis. Groeten Janneke

 5. Hallo Margo
  Fijn dat er voor jouw ook nog zo veel te leren is. Het is echt een cursus voor heel ervaren aquarellisten. Ben benieuwd wat wij er straks in onze cursus van terug zien. Maar vindt het wel fijn als jij toch wat voor schildert als uitleg!!
  Nog een fijne vakantie verder.

 6. Hoi Margo, leuk om te lezen over je Amerikaanse avontuur! Prachtig als een mens open blijft staan voor lessen en nieuwe inzichten en zich daardoor kan laten verrassen. Dat geeft een gevoel te leven! Ik was een beetje verbaasd te lezen dat je de dag van vandaag ‘maar als vandaag’ ziet en niet zo belangrijk als de dag van morgen. Een kleine kanttekening: de enige dag dat je een aquarel kunt maken is vandaag! Dus zou ik zeggen dat vandaag belangrijker is dan morgen. Tegelijkertijd snap ik ook wat je wilt zeggen: verleg je grenzen en dat betekent een sprong in het diepe, je weet niet waar je uit komt. Beyond the obvious dus… Heb nog een fijne dag en goede terugreis!
  Groetjes, Sari

 7. Wel Margo,

  Dat is een pittige cursus. Maar als je geniet is het niet zo zwaar. En dan nog eens in het prachtige Amerika.
  Geniet (ook) van de natuur en leer ze.

  groeten van Hanneke

 8. Hoi Margo, jij hebt een interessante studiereis gemaakt lees ik uit dit bllog.
  ervaringen en inzichten rijker…en een hoop stof om te verwerken.heerlijk!!!!!
  Om jaloers op te zijn…maar een troost…. wij zullen als cursisten natuurlijk ook een hier een graantje van meepikken.
  Ben nieuwsgierig naar de vier overige beeldelementen voor een goed designontwerp naast lijn ,vorm en kleur..
  En ik welk vervoermiddel ik stap voor de nieuwe dag? Dat weet ik niet. Ik ben iig wel nieuwsgierig ingesteld.

 9. Goodmorning Margo. You make my day. Ik heb met plezier jouw bloq gelezen en ik kan niet wachten tot jij ons studenten gaat verassen met nieuwe weetjes. Veel plezier nog verder en voor later een goede terugreis.
  Goodbye
  Janneke

 10. Is dat boeiend zeg. Begrijp het niet echt allemaal maar kan me voorstellen dat voor een ervaren aquarelist het weer een nieuwe invalshoek wordt. Ikzelf word alsmaar meer geboeid door het aquarelleren, het laat me niet los.

 11. Goedemorgen Margo, Ik werd heerlijk verrast met jou blog deze grijze zaterdagmorgen, en je nam me mee naar Amerika. Mooi geschreven stuk, en het klinkt super-ingewikkeld. Ik weet zeker dat je er een mooie vertaling naar kunt maken zodat we er hier in Nederland ook van kunnen gaan genieten 🙂

  Veel plezier nog in het verre Amerika

 12. Leuk om te lezen wat je daar leert en hoe dat gaat en dat het ook voor jou mogelijk is om nog nieuwe dingen en technieken te leren. Heerlijk om op die manier bezig te zijn met wat je graag doet en om je vaardigheden verder te ontwikkelen. Ik stap deze zomer in het vliegtuig naar de D.R. Congo. In het project, waar Janneke en ik bij betrokken zijn wonen 24 weeskinderen. Ik wil ook met hen gaan schilderen en kijken of ze een kleine aquarel kunnen maken. Door creatief bezig te zijn kun je een taalbarrière goed overwinnen, denk ik.
  Geniet van deze periode!
  Op dit moment heb ik heel veel last van gebitsproblemen en napijn door een (met geweld) getrokken kies. Het verbaast me hoe het mij belemmerd, juist op het gebied van schilderen. Geen idee of anderen dat ook hebben?

 13. Heel leuk om te lezen en heel goed dat je altijd je horizon weer verder onderzoekt, daar gaat het toch over in dit leven, of in de aquarel, of wat je dan ook maar als je passie hebt….
  heel leuk dat je die kans krijgt en fijn dat je het deelt…
  thnx, and go for it, make your tomorrow….!
  aquarelgroeten
  Christine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.