Aquarel Penseel Praktijk Proef (video AquarelBrush)

Aquarel Penseel Praktijk Proef

De zomer is er en iedereen trekt er op uit. Te voet, per fiets, met de auto of misschien wel met het vliegtuig. Op vakantie moet je het rustig aan doen en dus je tempo een beetje vertragen. Dat lukt tegenwoordig best aardig als je het vliegtuig neemt. Dat heb ik afgelopen tijd persoonlijk mogen ervaren. In plaats van zo’n viereneenhalf uur vliegen duurde de terugreis meer dan een dag en mochten we onderweg diverse keren met de bus en ook nog een paar uurtjes met de boot en ook nog een gratis lunch.

Maar hoe je gaat en waarheen, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit, als je onderweg maar plezier hebt. Toch? Plezier krijg je van je omgeving, je reisgenoten en maak je hopelijk zelf! Uiteraard neem ik altijd wat aquarelspulletjes mee voor onderweg en voor op de vakantiebestemming en dat is natuurlijk ook handig als je reis vertraagd is. Ik kan gaan zitten mokken of ik kan de extra reistijd gebruiken om nog wat te schetsen en te schilderen en zo de vertraging gebruiken om het nog even rustig aan te doen voor ik thuis mijn tempo weer moet opschroeven omdat ik vol stoom aan het werk moet.

Nu denk je misschien, aquarelleren onderweg of op mijn vakantieadres is teveel gedoe. Maar onderweg schetsen en schilderen is, tenminste voor mij, rustgevend en heel makkelijk. Vooral als je een heel speciaal aquarelpenseel ingepakt hebt, niet in de koffer maar in de handbagage! Een aantal jaren terug heb ik een filmpje gemaakt over dit handige penseel. Nog steeds actueel, daarom heb ik het filmpje afgestoft en kun je het in dit blog weer bekijken. Veel kijk- en ook leesplezier en geniet van het mooie weer.

Belofte maakt schuld, dus sta ik nu bij een van de drukst bevaren rivieren van Nederland, de Waal, voor een aquarelpraktijkproef. Wat gaan mijn vingers proeven en testen? Een aquarelbrush! In het Nederlands: een aquarelwaterkwast. Wat is er nu zo bijzonder aan een aquarelpenseel, zul je je afvragen.

Wel, dit penseel is een heerlijk hebbedingetje voor als je buiten even lekker wilt aquarelleren of als je op vakantie gaat. Oeps, of het inderdaad een lekker aquarelmaatje is dat het buiten schilderen leuker en lichter maakt, mag ik uiteraard pas na de test zeggen. Dus kijk de video en ontdek wat ik ervan vind.

En wat was mijn belofte maakt schuld? Ik had deze hebbedingetjes als cadeautje aan een groep cursisten uitgedeeld en hen beloofd een aquarelpraktijkproef op video op te nemen en in het aquarelblog te plaatsen.

Bekijk de video

Je kunt de aquarelbrush online kopen via Kaja-webwinkel. Of gewoon bij Katinka in Vught (bij Den Bosch) de winkel binnenstappen. Er zijn meerdere variaties qua dikte van de penseelpunt.

Is de aquarelbrush iets dat jij zou gaan gebruiken of gebruik je hem al? Laat het ons weten, zo leren we van elkaar. Type je reactie hieronder en klik op verzenden. Elke reactie, klein of groot, is welkom. Ik en de andere lezers zijn benieuwd naar wat jij ervan vindt.

Aquarelgroet,
Margo van Vegchel – Aquarel Academie & Creatief Aquarel

Zoek je aquarelplezier, inspiratie en aquarellessen? Ga dan naar www.aquarelworkshop.nl Een paar keer per jaar starten online lessen en live lessen!

Auteur van deze 2 Boeken:
Alles over… Aquarelmaterialen en Bouwstenen voor een Uniek Boeiend Aquarel

Aquarel Penseel Praktijk Proef Aquarel Penseel Praktijk Proef

26 thoughts on “Aquarel Penseel Praktijk Proef (video AquarelBrush)

 1. Hallo Margo,

  Ik had deze aquabrush al een tijdje in m’n la liggen dus dank je wel voor je als altijd zo enthousiaste uitleg !
  Ga het toch eens proberen.
  Maar wat me vooral ook heel handig lijkt is het reisverfdoosje met paletje dat je op de video gebruikt.

  Zou je svp wat meer kunnen vertellen over de materialen waar jij mee werkt. B.v. ook het ronde palet met in het midden een leeg vlak om te mengen, dat je gebruikt in je instructievideo’s, lijkt mij heel handig.

  Zou je me svp kunnen vertellen waar ik dat (liefst online) kan bestellen want ik woon in Noord Holland dus niet bij je in de buurt.
  En met welke verf werk jij ? Verf in Tubes of in napjes ?

  Dank je wel voor je leuke lessen !!

  Met vriendelijke groet,
  Netty Kroes-Ruys (cursiste sinds kort).

  1. Hallo Netty, fijn dat je zo geniet van de lessen op de Aquarel Academie. Goede tip om eens video’s te maken over mijn materialen die ik gebruik.
   Ga er mee aan de slag.

 2. Net het filmpje gekeken en de reacties gelezen
  Lijkt me een fijn handig penseel
  Hoewel vakantie er niet inzit wil ik het toch gaan proberen op mijn balcon of ergens in een tuin
  Ben heel benieuwd

  1. Hoi Marian, een vakantie gevoel thuis! Geen file, geen lange wachtrij, terras op het balkon, prima plan. Succes, gaat je vast lukken.

 3. In de mail over dit blogverhaal stond ook dat de nieuwe aquarelkalender er aan komt. (Margo:en dat je mij daarvoor een mail kunt sturen als je op de wachtlijst wilt)

 4. Hoi Margo, dank je voor je demo-video, zo lief en enthousiast….
  en ik had ook al de aqua-brush ontdekt en net als jij vind ik het een handzame aanvulling voor buiten….
  vandaag of morgen wil ik de boom in het plantsoen schilderen, een grote eik, die ik ook wat kleur ga geven….en ga daarvoor op het balkon met de brush…..!!

 5. Hoi Margo,

  Ik kende hem al. Door het urban sketchen wat ik al een tijd doe, ben ik hem gaan gebruiken. Ik moet zeggen dat ik het ‘gewone’ penseel prefereer. Het is ook even oefenen en wennen.

 6. Hoi, leuke blog! Ik gebruik hem ook al een tijdje. Voor de kleine snelle schets onderweg ideaal. En altijd water bij je in het reservoir van de penseel zelf. Hij spoelt ook makkelijk uit door er iets meer water door te knijpen. En op naar de volgende kleur😎

 7. Ik gebruik hem al jaren voor kleine, snelle schetsjes. Grote vlakken werkt niet zo heel handig, vind ik. En het maakt heel erg uit op wat voor papier je het gebruikt. Lekker mee experimenteren.
  Erg leuk ook om met wateroplosbare inkt een schets te maken en dan op sommige punten even een vochtige aquabrush erlangs. Heel leuke effecten, handig voor op reis!

 8. Ik heb er leuke “kleine” aquarelletjes mee gemaakt.
  Daar is hij bij uitstek geschikt voor.
  Zodra je groter gaat werken, vind ik het lastiger worden.
  Maar voor een vakantietrip is het ideaal.
  Schetsboekje, waterpenseel, mooi onderwerp…….helemaal blij.
  Wie doet je wat!
  Mijn kleindochter ( 3 jaar) vond ze ook geweldig

 9. Ha Margo,
  Dat ziet er als een leuk hebbedingetje uit! Begrijp ik het goed dat het water vasthoudt tot je er in knijpt?!
  Leukdat je die uitgedeeld hebt! Altijd een verrassing, jouw workshops!
  Groetjes Sari

  1. Hoi Sari, ja dat klopt de punt van het penseel is licht vochtig, als je zachtjes knijpt wordt de punt van het penseel vochtiger. Zo kun je de vochtigheids-graad van het penseel een beetje regelen.

 10. De aquarelbrush had ik in de vakantie. Heel fijn om de schetsen te kleuren op locatie.
  En het is zo lekker klein (en droog !) in je tas.
  Super !

 11. Als dit geen stimulans is dan weet ik niet hoe je het dan bekijken moet. Maar je kunt er lekker even mee werken, succes verzekerd. Gr Katrijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.