Een van mijn 2012-doelen is het schrijven van een aquarelboek. Ik heb ik mijn cursisten gevraagd uit mijn lijst van tien aquarelitems hun persoonlijke top drie samen te stellen. Zo’n 150 mensen hebben geantwoord, de respons was overweldigend! Enthousiaste mailtjes, top 3 lijsten, tips, aanmoedigingen, lieve woorden, het geeft me een enorme stimulans. Iedereen van harte bedankt! Het geeft mijn pen vleugels.
En hieronder de top drie van de cursisten:
1. Hoe maak ik een aquarel spannend(er), hoe kan ik het ‘beter’ maken?
2. Van schets naar aquarel, welke basisstappen zijn essentieel?
3. Bijzonder kleurgebruik: zes aquareltechnieken op een rij.
De uitslag was verrassend. Een duidelijke voorkeur voor het spannend(er) maken van een aquarel. Het zou kunnen dat het hier als een synoniem is gebruikt voor ‘mooi(er)‘, dat moet ik onderzoeken. Cursisten zijn vaak bezig met het maken van een mooi schilderij, terwijl ik met het spannender maken bedoel dat ze meer moeten experimenteren, meer mogen durven. Als een schilder durft te doen, dan komt hij bij zijn unieke ik. Dat zorgt er mede voor dat een schilderij niet saai wordt.
Ik had zelf gedacht in het aquarelboek met de basis van aquarel te beginnen, maar de uitslag bleek dubbelzinnig. Het item ‘de basis van aquarel in 5 stappen’ scoorde laag. Maar ‘van schets naar aquarel’ werd juist weer veel gekozen. Wat zou hier achter zitten?
De keuze voor het onderwerp kleurgebruik verbaasde me niet. Ik krijg vaak positieve reacties op het kleurgebruik in mijn aquarellen. Maar toch wonderlijk, want er over kleurgebruik zijn er al veel boeken.
Hoe nu verder? Ik zal een keuze voor een van de 3 onderwerpen moeten maken. Welke moet ik kiezen en waarom? Ik hoor graag jullie reacties! Plaats deze onder dit blogartikel. Alvast bedankt!
Margo van Vegchel – Aquarel Academie & Creatief Aquarel
Auteur: Bouwstenen voor een Uniek Boeiend Aquarel en Alles over… Aquarelmaterialen.
Zoek je aquarelplezier, inspiratie en aquarellessen? Ga dan naar www.aquarelworkshop.nl Een paar keer per jaar starten online lessen en live lessen!
13 thoughts on “Van blog naar boek (deel 2)”
Geweldig Margot , ga zo door. wil dit graag ontvangen
Ik denk dat je het zelf eigenlijk al weet. Daarom staat deze ook op…….nr.1
enne, laten we eerlijk zijn, daar ben jij gewoon meesterlijk in!
Die andere punten zitten daar automatisch bij ingesloten weet ik uit ervaring.
Dus meid, ga ervoor! (En is er ook een voorinschrijving? Dan wil ik graag op die lijst)
Else, voorinschrijving wordt mogelijk, hoe, dit laat ik nog even open. De spanning houden we er in!
Nummer 1 natuurlijk ! Nummer 3 zit al in 1 opgesloten.
Hoi Margo- ik kies uiteindelijk maar voor no. 1 Spannend maken. want ik kan mij zo voorstellen dat hier ook spannende kleuren aan te pas komen en evt. andere technieken. Eigenlijk vind ik het voorstel van Annelieke niet zo gek:van elke onderwerp een nieuw boek………het is interessant genoeg en dan kan je het lekker uitdiepen! Een dikke pil hoeft het van mij niet te worden dan, maar zo’n lekker handzaam boekwerkje…… Het wordt er voor jou niet gemakkelijker op Margo, maar ik denk dat het uiteindelijk een mooie, boeiende uitgave wordt. Succes!!
Hoi Margot
Ik kies uiteindelijk toch om mijn aquarel spannender te maken, misschien met meer kleur dat zou natuurlijk kunnen, maar de uitspraak:”Als een schilder durft te doen, dan komt hij bij zijn unieke ik. Dat zorgt er mede voor dat een schilderij niet saai wordt”. spreekt mij erg aan. Dus misschien een combinatie van…….
Wat is saai, wat maakt uniek. Prachtig om dit te gaan ontdekken!
Ik geef rust in mijn schilderijen weer en heb de neiging mij in details te verliezen, terwijl ik eigenlijk wat kleurrijker en spannender mooier vind. Ik kies voor 1 “Hoe maak ik een schilderij spannender”.
3 en 1, ik geef de voorkeur aan 3: kleurgebruik, dat maakt voor mij een schildering aantrekkelijker maar ook spannender. Toch ben ik benieuwd naar je tips om de schildering spannender te maken.
Margot om het je nog moeilijker te maken; wat dacht je ervan om deze 3 onderwerpen te gebruiken voor het begin van een serie? Ik vind alle onderwerpen eigenlijk wel interessant. Elk jaar een boek?
Annelieke, wat daag je me uit elk jaar 1 boek. Wat wordt het kiezen of door schrijven?
ik kies natuurlijk voor punt 3. Kleur gebruik.
Ik twijfel tussen 1 en 3. Nr 2 lijkt me te voor de hand liggend – over basisstappen zijn m.i. al veel boeken geschreven. Ik zelf zou het boeiend vinden hoe ik het spannend zou kunnen maken – niet zozeer verbeteren. Ik denk elk schilderij heeft z’n eigen waarde en hoeft niet verbeterd te worden. Maar ik zou wel benieuwd zijn naar wat ik van tevoren kan doen om een werk spannend te maken.
Toch trekt ook stap 3 me ook erg: Bijzonder kleurgebruik: zes aquareltechnieken op een rij. Zijn er wel 6 aquareltechnieken? Hmmm… ik ken er hooguit 3, dus kom maar op! Bovendien hou ik erg van kleur dus, ja ik denk toch dat ik voor de derde optie.