Het is winter, dat betekent dat mijn jaarlijkse warme-buitenland-inspiratie aquarel-reis weer voor de deur staat. Naast een rugzak met schilderspullen (en aquarelmarkers) gaat de filmuitrusting mee om nieuwe lessen voor de Aquarel Academie te schieten. En natuurlijk mijn maatje Wilco, want ik heb een cameraman en sjouwer nodig!
Dit jaar pak ik iets nieuws in, drie aquarelmarkers, ik noem het aquarelstiften. Gekregen, om eens uit te testen, van Robert van Pro Art.
De stiften zijn in allerlei tinten verkrijgbaar, maar ik zal het moeten doen met drie willekeurige kleuren. Zie ik kans om deze beperking om te zetten in een aangename uitdaging?
Aan boord van het vliegtuig, aan alle zijden ingeklemd, beginnen vragen omhoog te borrelen. Waarschijnlijk omdat alleen op hoofdhoogte nog vrije ruimte is. Hoe gedraagt de stift zich op droog aquarelpapier en op nat aquarelpapier? En wat gebeurt er als ik met een vochtige kwast over een getekende lijn ga? Zijn de kleuren op een of andere manier te mengen?
Aangekomen op Gran Canaria hebben de andere luchtreizigers ook de vrije ruimte rondom mijn hoofd ontdekt. Ze hangen uitgestrekt over me heen om het bagagevak boven me te kunnen openen en klimmen zowat over me heen om als eerste in het gangpad van het vliegtuig te mogen gaan staan. In het gangpad hangend moeten ze lang wachten tot de deuren opengaan. Na de ingeklemde reis heeft het waarschijnlijk iets bevrijdends om als eerste buiten te zijn of hebben ze ook iets gekregen dat ze snel moeten testen?
Gran Canaria is toch even anders dan La Palma, waar ik de afgelopen twee jaar ’s winters een tijdje heb gewerkt, dus het duurt even voordat ik iets te tekenen vind. Er zijn wel bomen, maar alleen aan de boulevard bij het strand of in een vallei in de bergen. In een boomloos kaal landschap, de toeristenkolonies niet meegerekend, ontdek ik hoe lastig het is dan om iets van de compositie te maken. Dan is het het beste als ik de beperking als een uitdaging zie.
Nadat we een auto hebben gehuurd en mijn chauffeur Wilco, die er weer een taak heeft bijgekregen, me helpt de mooie plekjes te zoeken, komt er op grotere hoogte eindelijk wat idyllisch groen in beeld. Blijkbaar is ‘hoog’ deze werkvakantie het toverwoord. Ik spring met de stiften in handen uit de auto, de groene ‘jungle’ voelt bevrijdend.
Na deze lange aanloop wordt het tijd om de stiften te testen.
Ik heb ze zo lang in handen gehad voordat ik ermee aan de slag kon, dat ik met zekerheid kan zeggen dat ze erg lekker in de hand liggen.
Handig is ook dat elke marker een uiteinde met een drawing point en een bruches point heeft. Letterlijk vertaald een tekenpunt en een penseelpunt, maar ik zie het toch meer als een stift met een dunne en een dikke punt. Met de dikke trek je dikkere strepen en kun je eventueel makkelijk vlakken maken of invullen. Maar ik gebruik liever de dunne punt om te schetsen, verderop lees je waarom.
Oke, daar gaat tie dan. De stift als potlood gebruikend schets ik spontaan drie palmbomen op het papier. Oef, dat was lekker! Ik werk in niet-aaneensluitende speelse lijnen en gebruik de stiften wisselend. In mijn hoofd weet ik al waar ik de kleuren wil hebben.
Dan komt de lol, ik plaats een blauwe en groene lijn naast elkaar, pak mijn kleinste penseel, doop hem in het water, en ga voorzichtig over de lijnen heen. Wat gebeurt er, wat gebeurt er, wat gebeurt er…?
Grote verrassing, het is dan wel een marker of stift maar de getekende lijnen hebben ook aquareleigenschappen! Het groen en blauw mengen zich prachtig met elkaar, onder invloed van het water vloeit de stiftverf uiteen als aquarelverf. Jeemienee, dit schept mogelijkheden! Bijvoorbeeld gelijnde vlakken vloeiend vullen in plaats van ze dicht te kleuren met de dikke stiftpunt.
Ik laat het even flink drogen, wat bij 22 graden geen probleem is en gebruik opnieuw de stiften om de schets af te werken. Ja, in deze test gebruik ik de stiften alleen om te schetsen, om momentopnames in kleur te maken. In een volgende test ga ik ontdekken hoe de stiften samen met aquarelverf (uit de tube) te gebruiken. Ik ben heel benieuwd!
Voordat ik weer bij mijn chauffeur in de auto stap en afdaal, eerst de conclusies.
De stiften werken erg handig. De kleuren zijn veel ‘vetter’, expressiever dan aquarelpotlood. Het uitlopen en mengen op papier is wat minder controleerbaar als bij aquarelverf.
Een groot voordeel is dat ik nu, ver van het atelier op locatie, in kleur schetsen kan maken. Ik hoef dus geen tubes meer mee te nemen, hoeft Wilco iets minder te dragen!
En als het buiten koud is kan ik toch in kleur werken.
De testuitslagen.
Droog papier:
Stift op droog papier — geef een mooie dunne lijn — glijdt soepel over het papier.
Het effect van een vochtig penseel erlangs, is adembenemend, de lijn vloeit gelijk uit tot een aquarelvlek. Let op, het pigment is zo sterk dat het vlug een niet gecontroleerd spel van kleur en water wordt. Dit vraagt om een klein penseel en gerichte acties.
Nat/vochtig papier:
Stift op nat/vochtig papier — de lijn vloeit gelijk uit tot een vlek— als de punt te nat wordt geeft hij geen pigment meer af. Dus eerst werken op droog papier en daarna met een vochtig penseel erlangs.
Combineren van twee kleuren naast elkaar:
Als ik er met water langs ga, krijg je kleurmenging op papier, net als bij aquarel in een nat in nat techniek. Hier gaat mijn schildershart van kloppen.
O ja, laatste tip, goed de dop erop: ze zijn zo uitgedroogd!
Technische informatie: Water colour marker, Winsor Newton
Kleuren: cadmium orange hue – hookers green – prussuan blue hue
Zo, na zo’n duizend bochten staan we weer beneden aan de berg. Droog en kaal, tijd voor iets nats en stevigs: cappuccino. Al genietend vraagt Wilco of ik de beperking heb kunnen omzetten in een aangename uitdaging.
Nu over naar Nederland. Ik ben heel benieuwd naar jou mening en ervaring. Lijkt het je wat om ermee aan de slag te gaan? Of ken jij deze stiften al, heb je er al mee gewerkt? Zo ja, wat vind jij er van? Ik ben heel benieuwd.
Margo van Vegchel – Aquarel Academie & Creatief Aquarel
Auteur: Bouwstenen voor een Uniek Boeiend Aquarel en Alles over… Aquarelmaterialen.
Zoek je aquarelplezier, inspiratie en aquarellessen? Ga dan naar www.aquarelworkshop.nl Een paar keer per jaar starten online lessen en live lessen!
14 thoughts on “Test aquarelmarkers: Beperking of aangename Uitdaging?”
Hallo mevrouw
Eerst en vooral bedankt voor de overzichtelijke informatie. Je sleepte me mee en ja… De drang om het zelf te proberen is groot… Ondertussen ligt alles klaar. Ik heb nog nooit aquarel gedaan, maar het mooie effect van uw drie kleuren… WoW! Bedankt voor deze nieuwe wereld die voor me opengaat!
Hallo Veronique, wat knap dat je de stoute schoen aan trekt en gaat beginnen. Ik wens je heel veel plezier erbij (het gaat niet altijd om het eind resultaat)!
Hoi Margo,
Wat een leuk onderzoek en wat kun jij met een paar lijnen iets moois neerzetten.
Door deze post greep ik in mijn aquarel/tekenkoffertje naar mijn eigen non-permanent markers (Staedtler Lumocolor), die ik voor de cursus had aangeschaft. Een setje van 6 kleuren: zwart, blauw, groen, bruin, rood en oranje. Ik heb ze na aankoop natuurlijk direct getest en vond ze te veel uitvloeien voor het gebruik in die les, daarom niet meer aangeraakt.
Nu ik jouw post zie heb ik ze opnieuw opgeduikeld en wat zie ik …… het heeft een ongeveer gelijk effect. Alleen de punt is wat dunner en het is geen aquarelverf. Ik zal er eens iets mee maken en dan plaats ik het wel op FB. Komen ze toch weer van pas.
Groetjes, Annet
Hoi Annet, dank je wel voor je compliment en de aanvulling met jouw ervaring met stiften. Leuk om te lezen.
Ik heb al een poosje aqua-stiften in huis.
Wel van een ander merk.
Ik heb er wel mee gewerkt, maar ben er nog niet uit hoe te gebruiken.
Ik heb nu een voorbeeld gemaakt en dat op de Aqaurelacademie facebook gezet, omdat ik hier geen foto kan toevoegen.
Het is lastig, vind ik, je kan geen vloeiende vlakken maken en de stift staat snel “vast” in het papier.
Ik hoor graag je commentaar op mijn probeersel.
Hoi Margo,
Wat een leuke nieuwe input. Ik had nog nooit van deze stiften gehoord. Zo te zien heb je er plezier aan beleefd en wij krijgen goeie tips! Ik ben benieuwd of je ermee aan de slag blijft gaan, dat zullen we wel merken. Echt goeie ideeen zijn meestal blijvers.
groetjes, Sari
Heel leuk beschreven, Margo! En ik zou best een paar van die markers willen bemachtigen, voor mijn ‘Carnet de voyage’. Ik ga eens op zoek. Dank voor je inspirerende stukje en groet van een AIB-vriendin.
Leuk te lezen van je ervaringen met deze aquarelstiften Margo! En wat betreft het boomloze landschap: Minder=Meer, maar dat weet jij als geen ander!
Ik heb een tiental jaar geleden eens een stel colourmarkers van FaberCastell (FC) gekocht. Die gebruikte ik wel eens op locatie samen met aquarel of gewoon als middel om kleurschetsjes te maken. Deze zijn er in een 30-tal kleuren en in 3 verschillende diktes ieder, van een fijne punt tot aan een “penseel”punt. In tegenstelling tot de door jou geteste aquarelstiften van Winsor en Newton (kende ik nog niet, leuk om je ervaringen ermee te lezen) lossen deze stiften van FC NIET op met aquarelverf of andere waterige verven. Ze zijn ook nog eens behoorlijk lichtecht.
Maar, ik begin nu toch wel heel erg de kriebels te krijgen om van het voorjaar de combinatie van de arceringen met de FC stiften te gaan combineren met het meer aquarel-achtige effect van de W&N-markers!
Als een rasechte tekenaar arceer ik graag, en dat doe ik met die stiften van FC. Maar met die van W&N erbij kan ik waarschijnlijk wel nog véél leukere dingen doen!! 😉
Bedankt voor het delen van je ervaringen, en jullie een vooral fijne en ontspannen vakantie daar!
Hoi Else, dank je wel voor je aanvullende persoonlijke ervaring met het werken van de Faber Castel stiften. Een uitdaging om ze beide te gebruiken, wat voor resultaat zou dat weer geven?
Margo…
Wat een heerlijk stukje gedetaileerde informatie. Dank je wel dat je het onderzoeken met ons wilt delen. Daar leer ik veel van.. De rust die je daarin uitstraalt…een pleziertje om te lezen
Hallo jacobijn, dank je wel voor je lieve woorden. Heel graag gedaan.
Ik heb genoten van deze informatie. Bedankt Margot
Hallo Margo, ik hoop dat je een inspirerende reis hebt gehad en dat je ons, je leerlingen, weer warmer kan laten lopen voor aquarel. Ik ken de stiften niet, maar als ik jouw verhaal zo lees lijkt het me erg handig voor op reis. Ik ga bij mijn eerstvolgend bezoek aan de schilderswinkel er een paar aanschaffen. Bedankt voor jouw boeiend verhaal. Groet Janneke
Ja ook ik heb de eerste kennismaking met de markers achter de rug. Ik heb het hoofd niet in de zon leeg gemaakt maar in de kerstvakantie in mijn Hollands “ateliertje”. Ben ook enthousiast geworden en heb de markers vooral gebruikt voor wat accenten.
Een paar strepen zijn 14 en 15 maart te zien in de Dorpsschuur in Lent waar ik een Duoexpositie heb.