All you need is love… en aquarel!

Ik zit op een terras, in de zon aan de zee. Ben ik gelukkig? Ja! Je zult misschien denken ‘Ja, hallo, zon strand en zee dan zou ik ook gelukkig zijn’. Toch zijn strand & zee maar bijkomende zaken, er zijn andere dingen die belangrijker zijn! Dit blog gaat over wat dat dan voor mij is, en over de prijswinnaar van de aquarelschilderwedstrijd van de kerstkaarten 2019. Je bent nooit te jong of te oud om te winnen!

De eerste dag van het nieuwe jaar is zoals altijd weer een beetje triest en inspirerend tegelijk. Je denkt terug aan het jaar 2019.
De mensen die je dat jaar hebt verloren en die er niet meer bij waren met kerst en oudjaarsnacht. Voor je ogen spiegelen de herinneringen aan de mooie momenten met die dierbaren. Net als een aquarel kleur je die momenten in, met lichte of wat meer donkere ‘kleuren’.

Tegelijkertijd gaat het leven door met de mensen die gisteren, vandaag en morgen om je heen zijn. Met sommigen zijn de banden door het verlies versterkt, dat is dan winst. Het is net alsof de inhoud van de relatie met die ander opnieuw is ingekleurd.

Het jaar 2019 is overgegaan in 2020.
Ik heb net een halve dag van 2020 afgesnoept als ik hier aan het strand in de zon zit. Ik prijs me gelukkig dat ik hier ben, niet vanwege stand en zee, maar door de zon. Voor een aquarellist als mij is de winter in Nederland lastig. Ik mis niet zozeer de warmte, maar ik word moe van de grijze luchten. In Nederland mis ik dan het licht dat hier in la Palma volop aanwezig is. Dat licht en z’n warmte geeft me inspiratie en mogelijkheden om buiten te schetsen en te schilderen. Het licht vult mijn hart en verwarmt mijn handen, veel meer heeft een aquarellist niet nodig. Stop, niet helemaal waar, ik heb ook mijn dierbare mensen nodig om gelukkig te kunnen zijn. Zij geven licht en kleur aan mijn bestaan!  All I need is love… en Aquarel!

Over naar de aquarelwedstrijd.
Vanaf Sinterklaas kon je meedoen aan de wedstrijd kerstkaarten schilderen, in aquarel natuurlijk. Ook deze keer waren er weer veel inzendingen: 37 stuks. Sinds Wilco’s moeder alleen nog in herinneringen aanwezig is, bestaat de jury uit mijn moeder Margreet. Zij had de moeilijke taak om de winnaar van 2019 te kiezen! Haar juryrapport over de winnend kerstkaart: ‘Verrassend, vernieuwend en origineel’.

Margreet vond de bol van licht een heel mooi contrast hebben met de donkere aarde er onder. De drie Wijzen die op weg naar het licht, zijn heel mooi neergezet in dat contrast. Tegelijkertijd deed het aquarel haar denken aan de discussie over onze wereldbol. Dat we goed met de aarde om moeten gaan, want we willen onze kinderen en kleinkinderen een mooie en vruchtbare leefwereld nalaten.

En wie is dan degene die dit mooie aquarel heeft geschilderd! Dat is Anne van der Veur, zij is al een tijdje gepensioneerd. Hier haar mooie (lichtjes ingekorte) verhaal over hoe haar kerstkaart is ontstaan en waarom het scheppen van herinneringen belangrijk is. Daar onder vind je alle overige ingestuurde aquarellen!

Anne van der Veur: Vandaag hoorde ik een plofje bij de voordeur en dacht ik ‘Ik heb toch niet iets besteld, toch geen vuurwerk binnen…?’ Nee, het was een pakje van Margo, wat een verassing! Ik ben trots en blij met de mooie prijs (aquarelblok en reispenseel)! Super bedankt, een opsteker voor het nieuwe jaar 2020.

Ik had de afgelopen weken weinig tot geen tijd om te schilderen. Het huis is door een verbouwing een chaos. Rust om de kwast te pakken was er niet. Toch had ik maar steeds het idee voor de kerstkaart in mijn hoofd zitten en was ik er mee bezig hoe ik het kon doen, met welke kleuren en zo. Ik werd er onrustig van, want het insturen voor 25 december zou me niet gaan lukken.

S’ Middags voor Kerstmis was ik al een heel eind met de kerstvoorbereidingen en dacht ik: Zorg nu eens voor wat rust in de tent voor jezelf en probeer je idee toch maar eens op papier te zetten. En zowaar, ik geloof dat ik nog nooit zo vlug klaar was! Ik heb de kaart ook naar familie en vrienden gestuurd en er leuke reacties op ontvangen. Dat en de prijs geeft mij energie en kracht om door te zetten met aquarelleren: dat ik op mijn leeftijd een prijs hiervoor ontvang is een geweldige opsteker!

Wat me dit afgelopen jaar nog meer duidelijk werd, is dat het zo belangrijk is om voor jezelf, je familie, vrienden en andere mensen in jouw nabijheid, herinneringen te scheppen die voor allen vreugdevol zijn! Dit merk ik met mijn aquarelleren ook. Het geeft vreugde en verrassing als iets lukt!

En jij, Margo vult deze herinneringen ook aan bij je cursisten. Een ieder van ons wordt toch blij met je complimenten over onze probeersels. Ik zie of hoor jou altijd iets positiefs vertellen en je vindt in onze aquarellen immers wat aardig is gelukt! Het is knap hoor als je dit als karakter hebt! Hierbij met dit lange verhaal dus DANK, DANK!

Dank je wel Anne voor dit compliment, dat maakt mij happy én het is een mooi begin van een nieuw jaar van lesgeven en schilderen. Ik wens iedereen een gezond en fijn jaar met dierbaren en veel aquarelplezier! Zoals Anne ons heeft getoond: een mooi aquarel kan dagen in je hoofd zitten en zelfs in drukke tijden aan het papier toevertrouwd worden. We zijn nooit te jong of te oud om te leren en te aquarelleren!

Alle overige ingestuurde aquarellen!

 • Irma Troost Irma Troost
 • Janneke Hooghuis Janneke Hooghuis
 • Wilma Hartmann Wilma Hartmann
 • Jacqueline Van Denderen Jacqueline Van Denderen
 • Lies de Caluwe Lies de Caluwe
 • Lisette Valkenborg Lisette Valkenborg
 • Marian de Louw Marian de Louw
 • Joke Gabriel Joke Gabriel
 • Jos Rouw Jos Rouw
 • Kristin Wiersma Kristin Wiersma
 • Liesbeth de Vries Liesbeth de Vries
 • Marianne Danhof Marianne Danhof
 • Liliane Wille Liliane Wille
 • Marielle van Delft Marielle van Delft
 • Mieke Bakker Mieke Bakker
 • Marijke Ilsink Marijke Ilsink
 • Suus Bijleveld Suus Bijleveld
 • Saskia Uilenberg Saskia Uilenberg
 • Virginie Pathuis - Fermin Virginie Pathuis - Fermin
 • Thea van der Maat Thea van der Maat
 • Wies Heijboer-Warnders Wies Heijboer-Warnders
 • Jacolien Broekhuizen Jacolien Broekhuizen
 • Ron de la Croix Ron de la Croix
 • Henry Perfors Henry Perfors
 • Hai Verstappen Hai Verstappen
 • Helma van der Burgh Helma van der Burgh
 • Gerda van Eck Gerda van Eck
 • Gerrie de Graaf Gerrie de Graaf
 • Erica Semeleer Erica Semeleer
 • Gerard Mezenberg Gerard Mezenberg
 • Edith Van de Put Edith Van de Put
 • Ellen van Dijk Ellen van Dijk
 • Carolien Guittart Carolien Guittart
 • Dineke Romeijn Dineke Romeijn
 • Annemieke de Haas Annemieke de Haas
 • Annemarie de Graaff Annemarie de Graaff
 • Anne van der Veur Anne van der Veur
     

Heeft dit blog je geroerd en/of geïnspireerd? Laat het ons weten. Geef hieronder je reactie, dat waarderen we zeer!

Aquarelgroet,

Margo van Vegchel
www.aquarelacademie.nl
www.aquarelinfo.com

18 thoughts on “All you need is love… en aquarel!

 1. Wat een geweldige inspiratie zo al die kerstkaarten. Maar de winnaar is erg mooi en origineel.
  We gaan gauw weer aan de slag met schilderen.

 2. Wat brengt dit blog verhaal toch mooie reacties voor jou Margo. En ook voor mij: erg leuk en bijzonder!
  Ja ik hoop dat je wat zon en warmte hier naar toezend en meeneemt bij je thuiskomst. Want het is hier somber en grijs. Maar eerst flink uitrusten en genieten van alles samen met Wilco. 🌞🌴❤️

 3. Nemen jullie een beetje licht en warmte mee om ons hier te inspireren? Ik word ook moe van al die grijzigheid! Je gaat ons vast weer blij maken met mooie cursussen. Natuurlijk jullie en iedereen van de academie de beste wensen voor 2020! Anne heeft welverdiend gewonnen, geweldige aquarel.

  Lieve groet
  Janneke

 4. Mooie en feestelijke kaarten zijn er weer gemaakt! En een terechte winnaar!
  Allemaal een mooi, creatief en vrolijk nieuw jaar gewenst, vanuit Newmarket Ontario!

 5. Een goed en gezond nieuwjaar voor jullie Margo en voor alle cursisten. Het leuke van de aquarel academie is dat we middels deze “ wedstrijden” en het feedback geven aan elkaar, echt verbonden zijn. Steeds weer leuk om even in te loggen en de werkstukken van anderen te bekijken. Althans , zo voel ik het.
  Met Margot als spil van het geheel. Hopelijk in 2020 weer veel nieuwe mensen die aansluiten!

  1. Hallo marian, wat geef jij mooie weer hoe jij de Academie ervaart, dank je wel voor dit inkijkje! Hartverwarmend naar mijn team en naar mij, hier doen we het voor.

 6. wat een inspirerende blog weer Margo! En een terechte winnares van de wedstrijd “kerstkaart”. Maar er zitten best wel veel mooie en ontroerende bij de andere, je moeder heeft er een behoorlijke “kluif” aan gehad. 😉
  Zelf wens ik jou, Wilco, en alle Aquarelacademiedeelnemers een kleurrijk en inspirerend 2020!

 7. Het is altijd weer een welkome verrassing en genot om naar de werkstukken te kijken die ingezonden en geplaatst worden.
  Hartelijk dank hiervoor en ik hoop dat het weer een kleurrijk aquarel jaar gaat worden.

  1. Hoi Wielly, fijn dat we jou er zo’n plezier mee doen en toppie dat je het ons laat weten. Ook dat het voor jou een mooie jaar mag worden.

 8. een lieve groet
  een klein gebaar
  veel creativiteit in het nieuwe jaar

  Ik hoop dat iedereen weer gaat genieten van verf en penseel, in goede gezondheid
  En voor Margo……flink veel vitamine D opdoen en lekker genieten in het zonnetje.

 9. Dag Margo nog de beste wensen
  Wat een mooie aquarel van Ann van de Veur
  Het beurt me helemaal op
  Jammer dat ik dit gemist heb ,zal wel aan mijn zelf liggen
  Altijd druk en natuurlijk er overheen gekeken
  dat er een wedstrijd was gr
  En ook bedankt voor de goede uitleg in de vidio’s

  1. Hoi Willi, dank je wel voor je lieve woorden. Deze wedstrijd is ondertussen traditie geworden. Volgende jaar rondom december komt deze opnieuw langs, grijp je penseel (je kans), ik kijk nu al uit naar je inzending.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

inspiratie - video
margovanvegchel

Inspiratiespeurtocht VIDEO

Social distancing, lockdown, thuisisolatie, woorden waar we nog nooit van hadden gehoord, laat staan ze toegepast. Ik doe eraan mee, omdat het verstandig is én

Lees meer »
inspiratie - video
margovanvegchel

Durf jij erom te vragen? (VIDEO)

Vroeger zeiden ze: “Wie vraagt, wordt overgeslagen”. Er is ook een meer bijbelse versie: “Wie niet vraagt, wordt overgeslagen” (blijf bidden en u zult ontvangen).

Lees meer »

Ken jij al mijn boek Alles Over… aquarel?
Ontvang
GRATIS één van de 7 hoofdstukken.
V
ul je adres gegevens in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.