Van aquareltips naar aquareltoppers

nieuwjaarskaatenMijn vorige blog ging over aquareltips voor kerst- en nieuwjaarskaarten. De tips werden goed opgepakt, ik ontving vele topkaarten.
Gelukkig hoefde ik niet te jureren, dat werd gedaan door twee dappere dames: mijn moeder en schoonmoeder.
Op de laatste dag van het jaar sjeesde ik van de een naar de ander, om de vele kaarten aan hen voor te leggen. Waarna ik snel het land verliet!

 

Het was een pittige dag voor mij en de twee dappere dames. Grada en Margreet hadden het moeilijk met het jureren en ik probeerde de uitslag binnen te halen voordat het jaar om zou zijn en voordat ik ’s avonds naar Schiphol zou vertrekken.

Gelukkig kwam alles op zijn pootjes en in een vliegtuig terecht, met als gevolg dat ik nu in een warm zonnig land een blog over kerst- en nieuwjaarskaarten kan schrijven.

nieuwjaarskaarten
Grada met het aquarel van prijswinnaar Monica

Uiteindelijk is iedereen die met de tips aan de slag is geweest een winnaar. Want het jureren is puur om te motiveren de handen uit te mouwen te steken.

Al ging het deze keer om het thema kerst en Nieuwjaar, de tips zijn natuurlijk ook voor andere kaarten te gebruiken, ze zitten niet vast aan kerstballen, kerstbomen en oliebollen.

Tips zijn ideeën van een ander waarmee je jezelf kunt verrijken. Ze stimuleren je creativiteit en helpen je je aquarelambacht verder te ontwikkelen.

nieuwjaarskaartenNu 2015 achter ons ligt en 2016 is begonnen, wens ik iedereen een mooi Nieuwjaar met goede voornemens. Misschien ook tijd om terug én vooruit te kijken wat betreft aquarel?

Ik ben in 2015 veel met de bouw van de nieuwe Aquarel Academie bezig geweest, zodat er van zelf aquarelleren weinig kwam. Dat voelt als een enorm gemis dat ik dit jaar zeker goed zal maken. Ik heb hier in La Palma de aquarelset al uitgepakt!

Voordat ik verder in ga op de jurering van de dappere dames eerst nog even een mooi bericht over de Aquarel Academie. Afgelopen jaar heb ik een hele hoop lessen op video opgenomen met twee nieuwe gastdocenten. De lessen van een van hen, Gerda Mertens uit België, komen in januari op de Academie! De ander is nog een verrassing.

nieuwjaarskaarten
Margreet en het aquarel van prijswinnaar Irma

Dan hartelijk dan aan de kaarteninzenders en de juryleden Grada en Margreet. Ze hebben ieder een mooiste kaart geselecteerd, zodat er twee winnaars zijn: Monica Moll (kaart 22) en Irma Troost (kaart 8).

Niet alle kaarten zijn opgebouwd volgens de tips in het vorige blog. Bij degene die dat wel hebben gedaan zijn interessante verschillen te zien.
[easyrotator]erc_2_1451981486[/easyrotator]

Zo dit was een mooie verzameling kaarten, ik hoop dat je ervan hebt genoten. Zoals altijd hoor ik graag je reactie. Dat zal ook voor de kaartinzenders zo zijn. Schrijf je reactie hieronder. En als je dan ook nog in een paar woorden iets over jouw aquarelvoornemens voor 2016 wilt schrijven, maak je me hier in La Palma helemaal zonnig gelukkig!

Veel aquarelliefs en een schildergroet uit La Palma.

Margo van Vegchel

PS. Poes Fientje is thuisgebleven, maar wordt lekker verwend door onze huis- en poesoppas Marloes. Thanks!

23 thoughts on “Van aquareltips naar aquareltoppers

 1. Ik was erg nieuwsgierig naar de kerstkaarten. Mij is het niet gelukt. Steeds maar weer uitgesteld…… ik had niet genoeg lef!
  Maar wat een prachtige resultaten. Dat daagt me zeker uit.
  Mijn goede voornemen voor 2016 is om al mijn huiswerkopdrachten in te sturen ook wanneer ze wat minder mooi uitgevallen zijn. En verder vooral heel veel genieten van de ontdekkingen in het aquarel wat vast gaat lukken met de geweldige inspirerende lessen en feedback van jou Margo!

 2. Een beetje late reactie misschien maar niet minder gemeend.
  Ik was erg nieuwsgierig naar de gemaakte kaarten vooral omdat ik die stap maar bleef uitstellen totdat het voorbij was…… Een geweldig mooie verzameling en knap hoor Margo dat jij zoveel penselen in beweging kunt brengen. Ik voel me nu wel uitgedaagd!
  Mijn voornemen, mijn plan voor 2016 is om alle huiswerkopdrachten in te sturen, ook wanneer ik ze niet zo geslaagd vind en om vooral om te genieten van het aquarelleren!
  groet vanuit een nat Nederland!
  Tessa

 3. Wat een mooie aquarellen zijn de kerstkaarten geworden. Een inspiratiebron om te proberen om de 20 aquarelletjes te maken voor de start van de cursus. Ik er al 4 gemaakt.
  Fijne vakantie en schilderplezier
  Groetjes Liesbeth.

 4. Hallo Margo,
  Wat heb jij die twee dames voor een moeilijke keuze gezet, net wat je zegt: het zijn allemaal winnaars want stuk voor stuk heel mooi werk waar veel aandacht aan is besteed. Applaus!!!
  En veel plezier in het warme land en groeten vanuit NL met vandaag een strak blauwe lucht en een fris zonnetje.
  Groetjes, Sari

 5. Ik wens iedereen een mooi 2016! Met veel inspiratie, activiteit en voldoening.
  Wat een mooie en verschillende kerstkaarten zijn er gemaakt! Heel leuk om ze allemaal te zien, en van te genieten, en natuurlijk ook van te leren.
  Ik zoek altijd naar een ontwerp om een heel vel mee vullen en snijd dat vervolgens in de maat van de kaartjes. Mijn familie en vrienden krijgen dan ieder een ‘stukje’ en dat geeft mij een gevoel van verbondenheid. Jouw idee, Margo, heb ik als oefening gebruikt en wie weet is het het iets voor volgend jaar.

  Voor dit jaar: Ik ben al heel erg geïnspireerd door de Aquarel Academie. Door de lessen word ik aan het werk gezet. En hoewel dat vaak zweten is, het plezier dat ik heb in nieuwe dingen doen en de blijdschap van een mooi aquarel, maken dat ik zin heb. Zin om te schilderen, uit te proberen, te zweten en te genieten :).
  Ook de schilderijen van de anderen te zien en de reacties daarop te lezen vind ik heel leuk en leerzaam. Fijn, de website met zoveel mogelijkheden ?

  1. Hallo Petra, wat een leuke reactie, ik weet zeker dat het voor jou een heerlijk schildersjaar gaat worden met deze goede voornemens.

 6. Wat. Een mooie kaarten en wat. Veel inspiratie!
  Proficiat winnaressen.
  2016. Gaat vast veel ideeën geven. Ik sta al te trappelen om weer een cursus te volgen Margo geniet van je vakantie.
  Groet Thea

 7. Gefeliciteerd Monica en Irma!
  Mooie collectie kaarten geworden. Ik vond het inspirerend en erg leuk. Heb er zelfs kaarten van laten drukken en weer ouderwets kaarten gestuurd. Zo leidt het 1 tot het ander!

  Geniet van je vakantie Margo!

 8. Wat leuk dat er weer zo veel creativiteit te zien is. Het is een mooie verzameling kaarten geworden. Van harte aan de winnaars en van harte aan de moeders om ze uit te kiezen! Veel schilderplezier aan iedereen in 2016!

 9. Wat mooi, al die verschillende kaarten! Volgend jaar lever ik er ook een in. Wat leuk, twee jurerende moeders! Ik ben in het nieuwe jaar wel meteen begonnen met aquarelleren. Komt natuurlijk door al die mooie voorbeelden. Ik verheug me alweer op de nieuwe lessen! Kom maar op, Margo! Ik sta al te trappelen!
  Proficiat voor de twee winnaars.

 10. Wat een bonte verzameling van kerstwensen.
  Leuk, iedereen zijn eigen hand erin gelegd, intensief mee bezig geweest….dat alleen is al weer een prestatie van Margo om ons allemaal in beweging te krijgen met verf en penseel.
  Wat is er makkelijker dan een doos met kaarten te kopen!
  Ik begrijp dat maar al te goed.
  Ik heb dat ook gedaan, tot ik de blog kreeg van Margo.
  Heb toen de kaarten die ik gekocht had wel verstuurd, maar ben voor de “liefhebber” toch gaan schilderen.
  Eerst de kaart voor de Aquarel Academie en dat ging eigenlijk zo lekker, dat ik toen toch wat minder gekochte en wat meer zelfgemaakte kaarten heb verstuurd.
  Geeft toch wel meer voldoening!!!!!

  Het is je weer gelukt Margo.
  Geniet van je vakantie en hopelijk doe je weer veel inspiratie op om ons aan de gang te houden,ha,ha.

  Lieve groet
  Irma

  1. Hallo Irma, Dank je wel voor je hele lieve woorden. Wat leuk dat het blog je zo heeft geïnspireerd. Dat geeft mij/ons weer de energie om door te gaan ook in 2016.

 11. Wat leuk om alle inzendingen te kunnen bekijken. Ik vind er echt een paar verrassend mooie exemplaren tussen zitten. Ik was zelf van plan om mee te doen, maar ik vond het toch moeilijk een echt kerstgevoel over te brengen dit jaar met dat mooie weer. En voor je het weet is alles alweer achter de rug. Volgend jaar een nieuwe poging!
  Een creatief 2016!

 12. Wat een enorme,mooie verzameling kerstgroeten. De ene nog origineler dan de ander. Petje af voor alle inzenders. En Margo , Margreet en Grada voor de inzet!
  Ik zou me moeten schamen, heb niets ingeleverd. Wel geprobeerd,maar het wilde me niet lukken. Mijn voornemen is dan ook om nu alvast te beginnen aan een kerstkaart voor volgend jaar.? En hij zal er komen hoor. Je zult het zien!!!!! De deelnemers hebben me geïnspireerd..?
  Gefeliciteerd Irma en Monica.
  De beste wensen voor 2016 ?
  Jacobijn

 13. 2016…. schrikkeljaar…1 dag meer om creatief bezig te zijn,daar moet ik van profiteren!
  De kerstkaarten zijn een inspiratiebron door de diversietijd in compositie ,techniek en kleuren!
  Het komend jaar zal ik daar zeker gebruik van gaan maken, inspiratie is altijd welkom toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.