Aquareltips voor een wonderlijk witte wereld

Wow, we kregen hier in Groesbeek een wit cadeautje van boven. Vlok na vlok stapelde het zich op tot een tientallen centimeters dikke, witte deken. Een wonderlijk witte wereld is geboren! Idyllisch om te zien, leuk om in te wandelen, te sleeën en… om te schilderen! Maar wit is wel erg kleurloos én lastig om vast te leggen op papier. Hoe maak je van zo’n wonderlijk witte wereld een spannend aquarel? In de video geef ik je een paar tips!

Bekijk de video

Zo’n winters tafereel is een schilderkans
maar wit alleen maakt geen sjans
Zonlicht geeft schaduw in het wit
dat geeft het aquarel wat pit
Avondlicht heeft wat kleur
dat brengt niet alleen zon, maar ook fleur
Heldere kleuren steken heerlijk af
dat schept vrolijkheid in het wit, dat mag
Sneeuw creëert prachtige vormen
paaltjes met sneeuw worden mensen in uniformen
Natuurlijke en gebouwde objecten samen
geef spanning in een aquarel, dat is wat ik kan beamen

Margo van Vegchel – Aquarel Academie

Met jouw reactie wordt dit verhaal nog leuker om te lezen, dus plaats je reactie hieronder! Daar maak je mij blij mee en ook de andere lezers. Ik hoor graag van je.

Happy painting,

Margo
PS. Als je de video wilt bekijken en je ziet dit scherm (zie afbeelding links), klik dan op NEE, BEDANKT.
Dan gaat dit scherm weg en zie je de video.

22 thoughts on “Aquareltips voor een wonderlijk witte wereld

 1. Dag Margo, wat een ontzettend leuke en goede tips geef je voor het winterlandschap. Het is nu net voorbij, maar ik hebbtallose foto’s gemaakt. Maar voorlopig ben ik nog even bezig met de geviuwde langwerpige kaart. De demonstratie heb ik met enorme gewondering gevolgd. Dat is echt even ern ander niveau hoor. Maar ik laat me niet afschrikken. Voorlopig doe ik vooral jouw voorbeelden na, want die zijn zeer leerzaam.
  Voor nu al vast hartelijk dank.
  Laat je me nog weten wanneer de voorjaarscursus begint? Dan kan ik me daarvoor inschrijven, of heb je me al genoteerd?

  Fijne avond en groeten
  Betsy

  1. Hallo Betsy, wat fijn dat je zo aan het genieten en leren bent! Zet hem op. Let op je mail komende dagen want de voorjaarscursus gaat snel van start.

 2. Och wat een prachtige beelden Margo. Ook in Friesland was het een Plaatje. Geweldig hoe je mensen , mij dus , inspireert met kijken naar lijnen, contrasten en kleuren. Ik ben een beginner en volg je starterscursus, daar word ik door aan het werk gezet en leer steeds beter kijken en doceren. ( op tijd stoppen enzo)

 3. Dag Margo,

  Bedankt voor de tips!
  Ik maak heel veel natuurwandelingen in alle weersomstandigheden.. en
  ik ben het helemaal met je eens: sneeuwlandschappen zijn zo idyllisch en belichten vele mooie adembenemende details die je anders niet of minder ziet!
  Als ik achteraf mijn foto’s bekijk dan denk ik dikwijls hoe fijn het zou zijn als ik ook maar een beetje van die unieke schoonheid – (en het gevoel erbij) – zou kunnen weergeven in een aquareltje! Hartelijke groetjes en fijne dag! Kathleen

 4. Wat leuk om steeds weer jou invalshoek te ervaren Margo. Jij ziet de zaken waar je gewoonlijk aan voorbij kijkt. Als je voortdurend met schilderen bezig bent blijf je ook gefocust op onderwerpen.
  Altijd leuk om daarin weer even te worden meegenomen. Dank je wel. Daarnaast krijgen we ook steeds een stukje Wilco mee haha.

 5. Ga er zeker iets mee proberen , wat een plaatjes , we wonen in een prachtige omgeving , geniet hier erg van.
  Zowel van de sneeuw als van jouw uitleg . Bedankt 👍

 6. Dit is wel heel toepasselijk. Wanneer zien wij zoiets nog. De ST Jansberg een mooi stukje Nederland waar wij vaak wandelen. Mooi gefilmd in al zijn winterpracht. Je laat ons zien hoe wij dit kunnen aanpakken.
  Heel fijn en ik krijg zin om aan een winters aquarel te beginnen.

 7. Hoi Margo,
  Wat leuk! Ik leer hiermee met andere ogen kijken en mogelijkheden te zien, schilderen waar je meestal niet op let. Dank je wel en geniet nog vandaag!

 8. Ha Margo, Nou ik word op mijn wenken bediend. Veel winterse foto’s gemaakt maar dacht: hoe verwerk ik dit moois in een aquarel?
  Wat een mooie voorbeelden heb je gegeven door even ergens op in te zoomen. Dank voor je tips.

  1. Hoi Mieke, heel graag gedaan! Fijn dat het op het juiste moment kwam, geniet van het schilderproces, weet zeker dat je er weer wat moois van gaat maken.

 9. Hallo Margo
  Van wat een prachtige landschappen heb je ons hier laten genieten. Inderdaad, je laat ons dingen zien waar er anders geen/weinig aandacht wordt besteed.
  Ik ga hier alvast een poging wagen iets op papier neer te zetten.
  Bedankt voor al het moois en verrassende, ook in je vorige video’s. Heb niet genoeg tijd om tijdig in te sturen maar wel meegewerkt en veel van opgestoken. Trouwens ik vermaak me er zeer mee. Kijk uit naar het volgende.
  Liefs aan jou en W. Bie uit België 😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.