Mijn onuitputtelijke bron van creativiteit

Ontbijt achter de kiezen, bak koffie mee naar ‘het atelier’, papier en penselen liggen klaar  en dan … een prachtig aquarel maken! Dat valt soms tegen, er liggen een paar drempels op de weg tussen het willen en het kunnen.

creativiteit
Margo schetsend in Nieuw Zeeland

Vandaag heb ik het over inspiratie-creativiteit. Je hebt je penseel in je hand, het papier lig voor je en dan, wat ga je maken?

Vroeger zat ik wel eens boven een vel te steunen en te kreunen, net zo gespannen als het papier. Wachten, wachten tot god me met inspiratie zou zegenen. Door ervaring heb ik geleerd dat het niet van boven komt. Het moet uit mezelf komen en daar moet ik iets voor doen. Er zijn een aantal stappen die me helpen drempels te passeren.

De mindset, oftewel: het hoofd in de juiste stand schakelen.
Een van mijn valkuilen is, nog steeds, altijd een heel mooi aquarel willen maken. Er niks mis met die gedachte, je moet er alleen niet mee starten, dan wordt het ballast. Ik probeer daarom te beginnen met de mindset ‘ik ga lekker schilderen’. Als ik lekker bezig ben, ontstaat er vanzelf iets moois.

Niet wachten en denken, maar kijken en doen…
Als er geen inspiratie-creativiteit in mijn hoofd opkomt, ga ik er niet op zitten wachten, maar creëer ik het zelf. Ik kijk ik om me heen en schilder of schets wat mijn ogen zien. Als ik lekker bezig ben, komt de inspiratie vanzelf en ontstaat er iets moois.

En natuurlijk heb ik altijd mijn ‘schatboek’ bij me! Het is een verzameling van schatten (schetsen) die ik onderweg, in binnen- en buitenland, heb verzameld. Schetsboeken zijn inspiratiebronnen van gisteren voor vandaag en morgen! Ik heb het elke dag bij me, mijn handtas is uitgezocht op het formaat van mijn schetsboek. Als ik mijn boek open, beginnen herinneringen en inspiratie te stromen en ontstaat er vanzelf iets moois.

Tussen het willen schilderen en het kunnen schilderen, zit dus voor mij het doen. Ik laat me niet weerhouden door things-to-do, maar put inspiratie uit mijn omgeving of uit mijn schetsboek! Lees ook deel 2: Een knapzak vol tools

Hoe kom jij uit de startblokken? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Margo van Vegchel – Aquarel Academie & Creatief Aquarel
Auteur: Bouwstenen voor een Uniek Boeiend Aquarel en Alles over… Aquarelmaterialen.

Zoek je aquarelplezier, inspiratie en aquarellessen? Ga dan naar www.aquarelworkshop.nl Een paar keer per jaar starten online lessen en live lessen!

12 thoughts on “Mijn onuitputtelijke bron van creativiteit

 1. Goedemorgen Margo
  Tijdverschil is 6 uur vroeger dan in Nederland.
  Zit achter de laptop, lees jouw ” pep-talk” .
  Zo herkenbaar, zo waar.
  Wat wil ik altijd graag iets moois maken!
  Loslaten, dat is het grote moeten.
  Bezoek hier veel galeries, zie mooie dingen, sla ze op in m’n hersenpan.
  Morgen naar Chigaco, nieuwe ervaring, nooit geweest.
  Veel ART, naar ik begrijp.
  Weer aanvulling van inspiratie, hoop dat mijn hoofd het aankan, ha,ha.
  Volgende week m’n 1e workshopdag hier, volle klas, mensen zijn enthousiast,hebben er zin in, wat wil een juf nog meer!!!
  Groet vanuit Bridgeville, Delaware,
  Irma

 2. Hallo Margo,

  Na Venetie zit mijn hoofd weer boordevol plaatjes. Nu inderdaad nog de uitvoering. Eerst eens alles even laten sudderen en de foto’s nog eens goed bekijken. Wie weet wat er van komt.
  In ieder geval bedankt voor het delen van jouw inspiratieproces. Daar kan ik mee vooruit.

  Groetjes Irma

 3. Was het maar altijd zo makkelijk! Meestal heb ik al eens iets gezien, een landschap meestal maar heel soms ook alleen maar een paar foto’s. Het landschap heb ik dan zelf al bekeken, geschetst en/of gefotografeerd. Daarna loop ik een poosje (lees: duren, dagen of zelfs weken) te broeden op de compositie, dat wordt dan uiteindelijk een opzet op mijn aquarelpapier.
  En dan “maai ik de kamer leeg” en zet een lekker muziekje aan.
  Dan heb ik een paar uren of zelfs een hele dag de tijd om lekker bezig te zijn.
  Kort en goed, het plan moet al in mijn hoofd zitten en dan komt er over het algemeen iets wat daarop lijkt uit mijn handen. En het verschil tussen het plaatje in mijn hoofd en de werkelijke aquarel is meestal een heel prettige verrassing!

 4. Hoi Margo, Ja hoor, herkenbaar! Mijn recept om (n)iets moois te maken is te gaan schilderen op afvalmateriaal (zoals karton van dozen, kladbriefjes, kranten, tweedehands inpakpapier) en er vooral ook geen meesterwerk willen maken.Dat haalt al veel druk van de ketel. De eerste opdracht is altijd: knoeien, iets lelijks maken en zorgen dat er vooral veel bagger ontstaat wat niemand wil hebben. En als laatste: ga spelen! Word weer een kind, sta jezelf alle vrijheid toe en geniet van de kleuren die als een toverbal verschijnen. Eerlijk: je wordt nieuwsgierig naar je eigen werk want er ontstaat altijd wel iets. Of het mooi is? Ik vind het niet zo belangrijk meer eigenlijk. Het resultaat staat voor mij op de achtergrond en het proces op de voorgrond. Ja ja, ik heet dan ook geen Rembrandt of van Gogh met mijn achternaam, haha! Maar ik kan wel van het proces genieten.
  groet, Sari

  1. Saar, wat goed van je dat je de ‘stres’ van mooie achter je hebt kunnen laten. Dan begint pas het echte genieten! Margo

 5. Goedemorgen Margo,

  Vanochtend 9 mails in mijn mailbox,
  Als eerste kies ik jouw bericht.
  Geweldig om ons als lezer te laten delen in jouw wijzen om tot een aquarel te komen. Hier kunnen /kan ik weer verder mee op de aquqrelontdekkingstocht.
  Dit geldt ook voor de vorige bladzijden uit het aquarelblog!!
  Dit wordt toch ook allemaal opgenomen in je boek?
  Ik kan niet wachten…..

  Groetjes,

  Eveline Bons

 6. Heel herkenbaar Margo.
  Mijn schilderen staat al heel lang op een laag pitje.
  Nu ik ouder ben en er nog zoveel andere dingen te doen zijn kom ik vaak die drempel niet over. Weken (maanden) staat er nu al iets op de ezel waar ik mee begon in het voorjaar maar die eerste impuls is helemaal weggezakt en nu ga ik mijn schoonouders verhuizen. 🙂
  Ik wens jou veel inspiratie vanuit jezelf toe en dozijnen schitterende aquarellen.

 7. Hallo Margo, wat een herkenning op deze ochtend. Het altijd iets moois willen maken vergelijk ik meestal met het fotograferen. Hoeveel kiekjes gooien we van de digitale camera af voordat we iemand pas onze vakantiefoto’s laten zien. Voor de inspiratie heb ik een A4 mapje met allemaal knipsels, kopieën en foto’s. Er is altijd wel iets wat kan fungeren als start, en ja wat er dan uit komt kan wel eens iets heel anders zijn.
  Ik wens jou en de andere lezers een hele inspirerende zomer.

  1. Marcel, ik hoop dat je van de zomer weer veel inspirerende ‘kiekjes’ aan je aan A4 map kunt toevoegen. Succes, margo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

tips
margovanvegchel

Tekenen en Zo

De hoge temperaturen zijn het land uit, het is weer echt Hollands weer! De frisse, koele lucht geeft weer creatieve energie. Een goede tijd om

Lees meer »

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.