De Magische Potloden – VIDEO

Bij het schetsen, tekenen en aquarelleren maken veel kunstenaars gebruik van geheime wapens. Sommige zijn zo geheim dat ik er helaas niets over kan vertellen! In de categorie vertrouwelijk en gevaarlijk creatief, geef ik in dit blogartikel uitleg over de Magische Potloden. Niet verder vertellen!

de-magische-potloden

Bij veel kunstenaars ligt op hun schildertafel naast een rij kwasten, ook een rijtje potloden. De kwasten zijn in de loop der tijd kleurrijke dames geworden. Hun haren zijn eindeloos gekleurd en vormen een afspiegeling van hun leven. Des te ouder de dames zijn, des korter hun haren.

De potloden liggen er altijd wat stijf en kleurloos bij, als een rij soldaten met allemaal dezelfde kleding. Hun werk laat geen kleurrijke sporen na, sommige zijn afgestomd en andere hebben nog het traditionele punthoofd.

Omdat ze zo kleurloos en grijs zijn wordt vaak over het hoofd gezien dat het Magische Mannetjes zijn. Deze mannetjes hebben het talent om je aquarel op verschillende manieren te ondersteunen en verrijken.

Een lichte potloodschets kan vooraf de compositie en de belangrijkste elementen van je aquarel vastleggen. Dat geeft je houvast bij het schilderen van het aquarel.

Potloodlijnen kunnen ook gedeeltelijk oplossen en mengen met de aquarelverf, waardoor een subtiele basis voor je schilderij ontstaat.

Je kunt potloden gebruiken om textuur en patronen aan te brengen op je papier voordat je begint met schilderen. Hierdoor kunnen interessante achtergronden of effecten ontstaan die door de aquarelverf kunnen schijnen.

de-magische-potloden

Met potloodlijnen kun je achteraf fijne details aanbrengen in een aquarel nadat de verf is opgedroogd. Hiermee kun je bepaalde delen van je kunstwerk benadrukken of extra diepte en textuur toevoegen.

Met potloden met een hoge hardheid kun je donkere lijnen of schaduwen toevoegen die later met aquarelverf worden overschilderd. Dit geeft meer diepte aan je aquarel.

Potloden worden vaak als gewone ‘jongens’ gezien, maar nu weet je dat het eigenlijk Magische Rakkers zijn. De combinatie van teken- en schildertechnieken vullen elkaar aan en versterken het aquarel.

In mijn cursussen krijg ik geregeld de vraag: ‘Welk potlood is nu handig en welke gebruik jij en wat is eigenlijk het verschil tussen al die potloden?’ In de video geef ik uitleg over de verschillen en laat ik zien wat elk rakker op papier voor elkaar krijgt.

Bij het combineren van potloden met aquarelverf is het belangrijk om te onthouden dat potloodlijnen kunnen mengen en oplossen wanneer je water aanbrengt. Experimenteer met verschillende hardheden van potloden en ontdek welke het beste werken voor jouw specifieke stijl en techniek. Wees niet bang om te experimenteren en nieuwe mogelijkheden te ontdekken om je aquarellen naar een hoger niveau te tillen!

Was de video en het verhaal verhelderend voor je? Welke potloden gebruik jij? Heb je nog vragen over het verhaal of de video? Laat het me weten! Schrijf je reactie hieronder en klik op verzenden.

Aquarelgroet,
Margo van Vegchel – Aquarel Academie & Creatief Aquarel

www.aquarelplezier.nl
www.aquarelacademie.nl
www.creatiefaquarel.nl

Auteur van de aquarelboeken: Bouwstenen voor een Uniek Boeiend Aquarel en Alles over… Aquarelmaterialen

Zoek je aquarelplezier, inspiratie en aquarellessen? Ga dan naar www.aquarelworkshop.nl Een paar keer per jaar starten online lessen en live lessen!

22 thoughts on “De Magische Potloden – VIDEO

 1. Hallo Margo,

  Dank voor deze heldere uitleg! Ben er altijd wat zoekende in geweest en nu is het me duidelijk geworden. Fijn om bewuste keuzes te kunnen maken in gebruik van potloden.

 2. Hoi Margot, de video was zeker verhelderend. Bij mijn aquarel van de leeuwin en haar jong heb ik ook potlood in het aquarel verwerkt. Het is een geweldige manier om accenten en schaduwen aan te brengen. Met landschappen gebruik ik het niet vaak maar bij dieren des te meer.

  1. Ha Joke, ja dat klopt deze video is een uit de vele (60 stuks) bij Margo reist rond. Omdat dit zo’n belangrijke info is dacht ik kom ik maak deze openbaar.

   1. Goed te weten magische potloden
    Maar vraag mij af welk merk ’t beste daarvoor is. Eigenlijk was ik meestal geïnteresseerd in kleur aquapotloden
    Kunt u mij adviseren?

    1. Hallo Rian, Dank je voor je vraag. Het merk potloden maakt eigenlijk niet zoveel uit. Alle potloden die je koopt in een goede hobbyzaak zijn prima om mee te tekenen in zwart/wit, het belangrijkste is de verschillende hardheden van het potlood.

  2. Geweldig interessante video. Ik heb weer wat geleerd dank zij jou. En ik heb vooral zin om dat eens allemaal uit te proberen. Bedankt!
   Ik ga nu ook eens testen hoe die verschillende potloden reageren als ik erover aquarelleer.

   Groeten
   Marianne

 3. Hi Margo, dank voor de uitleg, super handig! Ik pak altijd maar wat😳 en zit daardoor vaak te hannesen met wel of geen zichtbare lijntjes. Ik ga deze informatie zeker gebruiken. Groetjes, Marga

 4. Hallo Margo, dat was een interessante video! Dank je wel. Meestal gebruik ik een 2B en een HB potlood. Soms een 4H als ik het perspectief oefen. Nu, vaker mijn overige potloden uitproberen.

 5. Heel fijn om over de magie van het type potlood meer te begrijpen en het te kunnen toepassen!
  Dus nu aan de slag ermee….. zo fijn deze begrijpelijke kleine video’s.
  Daardoor overzichtelijker en blijven de toepassingen beter “hangen”.

 6. Hallo Margo,

  Ik vond het een zeer verhelderende video. Allemaal weetjes waar je veel aan hebt. Hier ga ik echt gebruik van maken. Dank je wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.