Dertig aquarellen in dertig dagen

30dagen kopje 2
Soms leidt een koffiebreak tot meer dan rust en koffie. Cursist Erica vertelde dat zij op tv een kunstenaar had gezien die 100 dagen lang hetzelfde kleine portretje schilderde, steeds vanuit een andere invalshoek. Spontaan opperde iemand ‘Dat kunnen wij ook’!

Spoedig waren 3 groepen cursisten enthousiast bezig met het project ‘dertig aquarellen in dertig dagen’. Niet tijdens de les, maar thuis, ja… thuis! Als docent kun je dan niet achterblijven, dus ook ik kreeg een berg huiswerk.

Het was interessant om te zien welke onderwerpen de cursisten hadden gekozen en hoe ze die dertig keer hadden afgebeeld. Mijn uitgangspunt was een kopje met schoteltje. Anderen kwamen met onderwerpen als een dier, een hand, een landschap of een voorwerp. Nog interessanter was de manier waarop iedereen zijn onderwerp had ‘uitgemolken’. Uiteraard ga je niet dertig keer precies hetzelfde schilderen, het is de kunst er elke keer een andere draai aan te geven. Dat doet een beroep op creativiteit en vaardigheden.

18-72Al doende bleken er twee manieren om variatie in een schilderwerk te brengen. Door middel van beeldelementen zoals kleur, compositie, lijn en achtergrond. Een andere mogelijkheid is variëren op het thema, bij een landschap bijvoorbeeld wisseling van weertype of jaargetijde.

‘Hoe gaat het?, ‘Hoe ver ben jij?’, tijdens de lessen vlogen de tips over en weer. Zoals bijvoorbeeld om een sjabloon te maken van het onderwerp, zodat je het niet steeds opnieuw hoefde te tekenen.

26-72Een vel werd in 9 vakken ingedeeld en deze werden dan met plakband gekaderd. Sommige mensen sneden het papier van te voren op maat, maakten er gaatjes in en stopten het in een ringband. Zo begonnen ze elke dag met een nieuwe lege bladzijde.

Het verschil in werkwijze was boeiend. De een maakte (bijna) elke dag een nieuw aquarel en de ander schilderde er in het weekend 6 achter elkaar. Het idee om maar 15 minuten aan een aquarel te besteden werd al snel opgerekt. Het was te prikkelend en uitdagend om na zo’n korte tijd al te stoppen.

Leuk om te zien dat het project het thuis schilderen stimuleerde. Mooi om het proces van mensen te ervaren. Sommigen cursisten zijn gedurende het traject van onderwerp veranderd en anderen liepen vast, maar kwam over hun ‘dode punt’ heen.

Het was een geweldig kunstproject. Er is veel met elkaar gedeeld en veel geleerd. In ben trots op wat iedereen heeft bereikt. Zoals Jose zo mooi verwoorde: ‘Met wat je doet, kun je de hele wereld verbeelden!’

Reacties zijn van harte welkom! De komende blogs haak ik in op variaties in achtergrond, kleur en licht/donker. Ik laat zien wat er allemaal mogelijk is.

Deel 1 van het project dertig aquarellen in dertig dagen. Deel 2 – kleur, deel 3 – achtergrond

 

Margo van Vegchel – Aquarel Academie & Creatief Aquarel
Auteur: Bouwstenen voor een Uniek Boeiend Aquarel en Alles over… Aquarelmaterialen.

Zoek je aquarelplezier, inspiratie en aquarellessen? Ga dan naar www.aquarelworkshop.nl Een paar keer per jaar starten online lessen en live lessen!

8 thoughts on “Dertig aquarellen in dertig dagen

  1. Margo, de tulpentango was voor mij nog niet af; dus ik heb me voorgenomen een meerdaagse tango te volgen. de eerste is af, de rest gaan we zien!

  2. Margo, je gaat echt met je tijd mee om nu ook de moderne media in te schakelen. Dat lijkt mij een goede strategie. Het 30 dagen plan heb ik ook met veel plezier gevolgd en heb daarbij vooral de kleuren onderzocht.

  3. Margo, gefeliciteerd met je nieuwe digitale stap. Ik ga regelmatig volgen, heb ik nu weer tijd voor want het project 30 aquarellen zit er op. Was leuk met hele verrassende en uiteenlopende resultaten.

    1. Marcel, leuk dat het project jou zo prikkelde dat je er een geheel eigen originele draai aan had gegeven. Zo zie je dat een klein zaadje een mooie oogst kan geven.

  4. Heel leuk Margo, Wij zijn met een groep al van september bezig met een 365 dagen project, ik maak alle dagen een portret. Sommige foto’s anderen een gedicht , een collage een zelfportret enz…
    Ofwel uit fantasie, van model of van foto’s. Dit is wel heel zwaar sommige dagen kom ik er niet toe en dan moet er ingehaald worden.

    1. Agy wat een moed en een creativiteit voor 365 dagen in te vullen. Ik kan me goed voorstellen dat er verschillende ‘dode’ punten te beklimmen zijn. Succes maar bovenal veel plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.