Er is een nieuw Aquarel Kindje geboren! Bekijk de tips

Dit voorjaar was ik in Tenerife om te bevallen. Onder andere natuurlijk, want ik was er ook voor aquarelinspiratie en de broodnodige vakantieminuten. Voor die bevalling een feit was, moest er nog nagedacht worden over het kindje. Een naam natuurlijk, maar ook hoe we het zouden maken én waar en hoe we het zouden voeden, zodat het zou uitgroeien tot een volwassen iets. En dan natuurlijk de verantwoordelijkheid, hoe lang stoppen we er energie in. Stel dat familie, vrienden, cursisten en andere geïnteresseerden het geen leuk kindje zouden vinden, wat dan?

Het speelde al langere tijd door mijn hoofd: ik zag mogelijkheden voor een nieuw kindje. Niet zozeer voor mezelf, maar voor mijn cursisten. Ik zou het kindje maken en verzorgen en mijn cursisten en andere aquarelgeïnteresseerden zouden er gebruik van maken en er van leren.

Dat kindje is er nu en vanaf vandaag kan iedereen er van genieten! Het is een serie van Aquarel-Video-Tips om beginnende en wat gevorderde aquarellisten te helpen! Als aquareldocent krijg ik voortdurend vragen over papier, penselen, verf en technieken. Het maken van een serie videotips is dus niet alleen fijn voor mijn cursisten en andere aquarelgeïnteresseerden, het is voor mij ook handig als ik kan verwijzen naar een video waarin een onderwerp goed uitgelegd wordt. Het voordeel van video is immers dat het visueel is, dat is handiger dan dat ik het alleen in woorden uitleg, en dat je het filmpje net zo vaak kunt bekijken als je zelf nodig vindt.

Aan zo’n kindje zit natuurlijk wel het nodige werk, dus voor je zoiets op de wereld zet moet je goed nadenken over onder andere de naam, hoeveel werk het is om te maken, wie je daarbij gaat helpen, hoe je het aankleedt en hoe je het ter wereld brengt.

Mijn leven als aquareldocent is al behoorlijk druk met live lessen, een online Aquarel Academie en andere zaken. En natuurlijk heb ik ook nog een partner die mij ook weleens in een andere rol dan aquareldocent wil zien en spreken. Daar komt nog bij dat hij zelf ook nog een rol speelt in mijn aquarelbedrijf als meedenker en uitvoerder. Hij is bijvoorbeeld vaak de man achter de camera als zijn vrouw ervoor staat.

Kortom dat betekende dat we een format moesten bedenken waarbij we vrij snel de filmpjes kunnen opnemen, zonder dat we steeds over allerlei randzaken na moeten denken. In dit geval kwamen we in Tenerife na het nodige uitproberen tot de conclusie dat elke videotip uit drie onderdelen moest bestaan. De aankondiging van de tip, de uitleg van de tip en de afsluiting. De aankondiging en de afsluiting hebben we dus elke keer in dezelfde stijl gemaakt, zodat dat het opnameproces aanzienlijk zou versnellen. Alleen het tussenstuk, de uitleg van de elke tip is natuurlijk anders.

Dat was een belangrijke stap in het proces, maar daarmee waren we er nog lang niet voor ons gevoel. We zagen nog enkele problemen op de weg naar het maken van dit videokindje. Het grootste probleem dat wij zagen en voelden was: hoe voorkom je dat het saai wordt? Ja, ja, niet alleen voor de kijkers, maar ook voor ons de makers van de videotips. Als wij het zelf al saai gaan vinden om het te maken, dan gaan we het niet lang volhouden en wordt het uiteindelijk een korte serie aquarelvideotips.

De tips moeten duidelijk zijn, maar niet al te lang, want anders verslapt de aandacht van de kijker. Dat is allemaal geen probleem, want we zijn ervaren rotten in het maken van video. Echter om iets te maken dat naast interessant ook nog leuk is om naar te kijken, dat een beetje humor bevat zonder dat het overdone is en afleidt van de serieuze inhoud, dat is andere koek. Dus we wilden iets educatiefs maken, zonder dat het saai uitleggerig wordt. Het moesten leuke, vrolijke videotips worden, waarbij de kijkers (en wij tijdens de opnames) niet beginnen te gapen.

We hebben in Tenerife allerlei zaken uitgeprobeerd en daarbij veel lol gehad. We hadden echter een testpubliek bij ons in de vorm van mijn moeder en een schoonzus. Zij kwamen op de eerste serie testfilmpjes met stevige, maar duidelijke feedback: er zaten teveel leuke, lollige dingen in onze testfilmpjes die afleidend waren van de educatieve inhoud.

SH**********T! We hadden er zo’n goed gevoel bij en zoveel plezier gehad tijdens de opnames en waren nu weer terug naar af! Maar zo gaat dat altijd bij het maken van een nieuw kindje. Je hebt een hoop lol en goede hoop dat er iets moois uitkomt, maar wat je uiteindelijk krijgt en wat mensen ervan vinden hangt van een hoop factoren af.

Natuurlijk kwam het uiteindelijk goed, vonden Wilco en ik het goede format en een leuke stijl die past bij de uitleg. Een van de belangrijke uitgangspunten werd het buiten opnemen van de start en het eind van het filmpje tegen een leuke, inspirerende achtergrond. Zo’n achtergrond met een vrolijke Margo ervoor geeft kijkers al een beetje schilderinspiratie. Veel beter dan een Margo die bij elke tip binnen in haar atelier zit en op monotone toon een tipfilmpje aankondigt.

Mijn moeder en schoonzus waren positief over de nieuwe versie testfilmpjes die we hen in Tenerife lieten zien, dus zijn we in dat format en die stijl verder gegaan. Nu is het aan jou en alle andere in de videotips geïnteresseerden om een oordeel te vellen. Bekijk de eerste serie Aquarel-Video-Tips en laat ons weten wat je ervan vindt.

Even afsluitend nog twee dingen. De tips zijn kort, want ik behandel één onderwerp per tip. Dat betekent dat er over verf, penselen, papier enzovoort elk meerdere tips zijn. Als ik alle tips over één onderwerp in één filmpje zou stoppen, dan zou het geen tip meer zijn, maar een cursus. Ik heb al een heleboel cursussen over aquarel gemaakt, die vind je op de Aquarel Academie.

En de Aquarel Academie is ook de plek waar de videotips staan. Daarmee kom ik aan het tweede punt. De videotips zijn er in twee versies: een korte en een langere. De korte versie van elke tip is gratis voor iedereen toegankelijk. De uitgebreidere versies van de tips zijn alleen toegankelijk voor de leden van de Aquarel Academie (daarvoor moet je inloggen).

Een paar keer per jaar gaat de Academie open en kunnen geïnteresseerden 3 maanden de Academie uitproberen. Momenteel is de Aquarel Academie open en heb je een week de tijd om je daarvoor aan te melden. Daarna sluit de Academie weer tijdelijk de mogelijkheid tot inschrijven en gaan we aan de slag met de nieuwe cursisten.


De link naar de videotips: https://tips.aquarelacademie.nl/

Bekijk de aquareltips die al in de Academie staan en laat ons weten wat je ervan vindt. Een paar keer per maand plaatsen we een nieuwe aquareltip, dus kijk regelmatig. Natuurlijk horen we ook graag van jou ideeën voor onderwerpen voor nieuwe aquarelvideotips, zodat we binnenkort weer aan de slag kunnen met nieuwe opnames.

Geef hieronder je reactie over de aquareltips. En o ja, we hebben natuurlijk nog een naam voor het kindje nodig! Is Aquarel Video Tips een goede naam of heb jij betere suggesties?

Ook de aquarelkriebels gekregen en zin in een aquarelcursus of aquarelhulp nodig live of online? Klik dan op de volgende link om naar de cursuspagina te gaan, www.aquarelworkshop.nl

Aquarelgroet,

Margo van Vegchel van de Aquarel Academie & Creatief Aquarel & Margo Reist Rond

Auteur van de volgende twee boeken:

Alles over… Aquarelmaterialen en Bouwstenen voor een Uniek Boeiend Aquarel

 

6 thoughts on “Er is een nieuw Aquarel Kindje geboren! Bekijk de tips

  1. Dag Margo,
    Heerlijk deze videotips. Ik heb ze allemaal bekeken en hoewel sommigen wel bekend waren, was het toch ook weer van Oh ja, zo doe je dat.
    Voor mij is het ook een mooi naslagwerk. Ik hoop dat er nog velen zullen volgen, dan hoef ik in de lessen niet meer zoveel op te schrijven, wat ik dan toch vaak ook niet meer kan terugvinden😊
    Succes met het maken van deze waardevolle aanvulling op de aquarelacademie.

  2. Ha Margo, weer een leuk kindje voor de Academie! En we kunnen het nog bewonderen ook. Met beeld bij de uitleg is het nog meer de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.