In een groen groen knollenland…

Voor de buitenschilder – daar is aquarel in eerste instantie voor uitgevonden –  is het Nederlandse (groen) seizoen kort. Als de weergoden met me zijn, probeer ik regelmatig buiten te schetsen en te schilderen. Maar ik heb weinig excuus nodig om mijn jaarabonnement op de Zoo te pakken en de Arnhemse bush of dessert in te trekken. Zo kan soms regen een zegen zijn!

groenWaar in de natuur ik ook ben, ik verwonder me altijd over het groen, met name over de variaties die mijn ogen ontdekken. Tijd om de kleur groen eens onder de loep te nemen.

Groen is neutraal en rustgevend, maar daardoor in aquarel soms ook wat saai. Groen staat ook voor groei en evenwicht, maar het heeft ook een negatieve lading, denk maar aan het woord gifgroen. Deze associatie komt uit de middeleeuwen toen schilders nog hun eigen verf mengden. Om een mooie kleur groen te krijgen, loste men koper op in arsenicum, niet geheel zonder risico! Omdat verf tegenwoordig milieu- en mensvriendelijk moet zijn, is het voor fabrikanten heel moeilijk om sprankelende kleuren te maken.

De laatste tijd duikt groen steeds vaker op in mijn aquarellen. Groen is een rustige kleur voor de achtergrond, de basis waarop andere kleuren kunnen sprankelen. Hoe vaker ik groen gebruik, hoe meer mogelijkheden ik zie. Groen daagt mijn kleurgevoel uit, het rekt mijn kleurgrenzen op, waardoor aquarelleren boeiend blijft.

Groen is een samengestelde kleur, een menging van geel met blauw. De combinaties van verschillende gele en  blauwe kleuren, geeft een hele variatie aan groenen. Probeer het maar eens uit. Meng eens wat groen met een complementaire kleur. Heb je al eens gedroomd van een geel-blauwe basis en daar oranje of paars bij?

Hoe werkt groen voor jou? Heb je groene vingers of ben je nog wat groen achter de oren met groen? Ik ben benieuwd naar jouw reactie.

Margo van Vegchel – Aquarel Academie & Creatief Aquarel
Auteur: Bouwstenen voor een Uniek Boeiend Aquarel en Alles over… Aquarelmaterialen.

Zoek je aquarelplezier, inspiratie en aquarellessen? Ga dan naar www.aquarelworkshop.nl Een paar keer per jaar starten online lessen en live lessen!

7 thoughts on “In een groen groen knollenland…

 1. Een groen groen groen knollenland…mijn associatie:
  “Groen is de kleur van het avontuur” volgens een mevrouw van de toenmalige KPN winkel toen ze me 20 jaar geleden een groene telefoon aansmeerde… daar ben ik het niet meer eens. maar groen hoort wel tot mijn meest favoriete kleuren en ervaar ik meestal als rustig. Ik hou van vooral van warm olijf groen en een manier om die kleur te maken is wat ongewoon. Niet met blauw en geel. Maar meng geel of oker met een tipje zwart of sepia en kijk maar eens wat eruit komt… ik vind het verrassend.
  groet, Sari

 2. Groen was nooit echt mijn kleur , maar wordt steeds belangrijker, in eerste instantie ivm landschap. Nu merk ik echt dat ik het meer gebruik.

 3. Groen, groen, boerenfatsoen.
  Maar mooi groen is niet lelijk!
  Groen geeft een gevoel van “buiten” aan je binnenste.
  Toen ik terug kwam uit Amerika had ik een groene jungle in m’n voortuin.
  Alles was gegroeid als kool, met vele variaties groenen.
  Als de zon schijnt, doet het bijna zeer aan m’n ogen.
  Maar dat duurt nooit zo lang, want dan zijn er al weer wolken.
  Ook mooi, maar niet groen.

 4. Hoi Margo.
  Ik ben een groentje wat betreft groen 🙂
  Mijn lievelingskleur is eigenlijk blauw en niet van dat babyblauw, maar dat diepe donkere blauw. Werk nu ook steeds meer met roodtinten, dus misschien moet ik ook eens wat met groen gaan doen…
  Bedankt voor de tip!
  groetjes Liesbeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

kleur
margovanvegchel

Kleur kleurt mijn 30 dagen

Dit is deel 2 over het project ‘30 aquarellen in 30 dagen’. Kijk hier voor deel 1. Het project 30 aquarellen in 30 dagen is een mooie

Lees meer »

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.