Als meisje van zes was het een hele leuke ervaring,
ik ging met mijn moeder naar het museum en klom bovenop de objecten uit de collectie. In die tijd mocht dat nog!
.
Voor een kunstenaar, amateur of professional, is een museumbezoek meer dan leuk, het is een inspiratiebron & ideeënwinkel!
Laten we eens kijken hoe je meer uit je bezoek kunt halen!
Afspraakje
Een museumbezoek moet eerst gepland worden. Wanneer en ga je alleen of samen? Dat kan met een collega aquarellist, maar je kunt ook eens iemand meenemen waarvoor museumbezoek geen gesneden koek is.
Mijn partner Wilco nam zijn moeder van 86 mee naar Het Depot in Wageningen (gratis toegang en prachtig als je van beelden houdt). Doordat het kijktempo lager dan gebruikelijk was en er andere leuke gesprekken ontstonden, stond hij langer stil bij de beelden. Dat leverde ook andere ideeën op die hij bij het beeldhouwen kon gebruiken.
Gezellig
Als je met twee of meer gaat, is het handig om iets af te spreken over hoe je het samen gezellig houdt. Het zou zonde zijn als je culturele uitstapje de verkeerde prikkels oplevert.
Dus loop je samen de route en wissel je bij elk schilderij van gedachten, waarbij je je onvermijdelijk aan elkaar aanpast? Of loop je apart en ontmoet je elkaar vervolgens op een afgesproken plek om ervaringen uit te wisselen?
Als degene die wat sneller de collectie doorloopt een smartphone, boek of e-reader meeneemt, is het niet erg om op de ander te wachten.
Voordringen
Uiteraard zoek je van tevoren op internet de openingstijden, de hangende tentoonstelling en eventuele obstakels op, zoals bijvoorbeeld de populariteit.
Zorg ervoor dat je niet zoals ik in een nogal koude decembermaand in Parijs voor het Musée d’Orsay staat… in een wachtrij van meer dan een uur!
Dan is het handig om wat trucjes te kennen. Als je via internet een kaartje koopt, hoef je soms niet in de rij te staan. Dat geldt ook weleens als je een museumjaarkaart kunt tonen.
Koffer
Je bent op reis en verblijft in een hotel. Neem je dan bij elk uitstapje je reiskoffer mee? Nee toch, dat doet afbraak aan je vakantieplezier! In bijna elk museum is er een vestiaire waar je je jas en tas kunt achterlaten. Ik ontsleep mezelf, zodat ik ontspannen door de zalen kan dwalen zonder oververhit te raken.
TomTom
Vaak loop ik meteen door naar de zaal met schilderijen waarop ik mijn zinnen heb gezet. Soms echter, moeten mijn hersens en ogen zich opwarmen, in de juiste stemming komen. Dan loop ik kris kras door het gebouw en merk ik vanzelf wel wanneer ik bij de oogappeltjes uitkom.
Dit heeft het voordeel dat ik vaker verrast wordt. Nadeel kan zijn dat je brein al volgeladen is op het moment suprême.
Vastgelijmd
Elk museum bevat ook een collectie van werken die niemand ziet. Die hangen of staan niet in het depot, maar lopen rond! Ik vind het soms heerlijk om de andere bezoekers te observeren. Niet om te zien of ze sexy of rijk zijn, maar hoe ze de tentoongestelde kunst verorberen.
Zo is er de dribbelaar, die voortdurend in beweging is en schilderijen al lopend opneemt. Dan is er de trainer, die bij elk schilderij aan de vloer vastgelijmd lijkt om het uitvoerig te bestuderen. De reserve, die na 1 zaal al snel richting restaurant verdwijnt en tenslotte de supporter die zo’n beetje elk schilderij van commentaar voorziet.
Hoe ga jij door de zalen? Scan je de muren en pak je alleen de schilderijen die je aanspreken? Of kijk je naar elk schilderij, zodat je ze allemaal hebt gezien?
Geef je het schilderij één blik of bekijk je het uitvoerig: hoe het is opgebouwd en welke beeldelementen een rol spelen? Het een geeft je inspiratie en het ander kan je ook nog helpen technisch een stapje vooruit te maken!
Vol
Belangrijk is in elk geval dat je van jezelf weet hoeveel je aankunt. Hoe ik door een museum ga, hangt af van hoe energiek ik me voel. Als mijn hoofd al een beetje vol zit, beperk ik me tot de oogappels.
Soms onderbreek ik de kijksessie met een pauze. Bijna elk zichzelf respecterend museum heeft tegenwoordig een museumcafé. Toch ga ik steeds vaker letterlijk buiten een frisse neus halen. Natuurlijk vraag ik als zuinige Hollander wel eerst of ik op hetzelfde kaartje later weer naar binnen mag!
Een kwartiertje, liever een uurtje, uitwaaien en rusten voor ik aan de tweede helft begin, geeft me vleugels.
Cadeautje
Zoals er de voorpret is bij de voorbereiding, geniet ik ook van de napret.
Jarenlang kocht ik aan het eind van elk bezoek een ansichtkaart in de museumwinkel.
Die hangen ingelijst op het toilet als een soort mini-tentoonstelling van mijn herinneringen. Ook onze gasten genieten daarvan!
De museumwinkel is natuurlijk ook een stimulerende omgeving voor frisse ideeën. Als ik een tentoonstelling als bijzonder ervaar, kijk ik of er een boek of een catalogus is, zodat ik later nog eens kan zwelmen in de herinneringen.
Ook is het handig om beeldmateriaal te hebben als je je ervaringen met je partner, collega, vrienden of cursisten wilt delen!
En jij?
Hoe loop jij door een museum? Hoe raak jij daardoor geïnspireerd? Laat het me weten en reageer hieronder. Ik ben benieuwd!
11 thoughts on “Haal meer uit je museumbezoek”
Hallo Margo
Ik ben ook fan van je blog en lees je verhalen graag .Jullie Nederlanders kunnen alles zo mooi verwoorden. Ik kom uit Belgie en ben er niet zo goed in .
Als ik een museum bezoek is dat met veel energie ,maar die gaat vlug over . Bij kunst zal ik bij de werken die me aanspreken wat langer blijven staan en bestuderen en de andere vluchtig bekijken . Bij andere musea’s wandel ik er vlug doorheen ,zeker als het er zeer druk is .In groep ga ik zeker niet graag naar een museum omdat iedereen het op een ander tempo wil beleven .
Bij deze Margo mijn ervaring met een museum .
Dank je wel Sonja voor je open hartige weergave van jouw museumbezoek. Kan me helemaal vinden in je woorden.
Hoi Margo,
Leuke blog, jij weet wel hoe ik door een museum loop, we hebben het laatst nog gedaan: niet te lang bij een werk stilstaan, ik ben een dribbelaar. En zo’n pauze is idd zeer welkom om weer wat ruimte te hebben nog iets op te kunnen nemen.
groetjes Sari
Hoe ik een museum bezoek is vooral afhankelijk van het soort museum. In dit artikel ga je er eigenlijk impliciet van uit, dat het een museum met kunst is… in zo’n geval dan loop ik eigenlijk door het museum en laat mij graag ‘overvallen’ door de kunstwerken die de moeite waard zijn. Als ik een zaal inkom, is er altijd wel iets wat direct in het oog springt. Dan sta ik er graag even bij stil om te ontdekken, waarom juist dat kunstwerk mij zo opviel.
Is het een museum wat op de één of andere manier een weergave wil geven van de geschiedenis (en dan maakt het niet zo uit of het nu om de geschiedenis van de stad gaat waar het museum staat, of bijvoorbeeld de geschiedenis van het brood bakken), ga ik veel methodischer te werk. Ik loop de route in de vereiste volgorde, bekijk alles wat er is en probeer in mijn hoofd de voorwerpen op een ’tijdslijn’ te plaatsen om ‘overzicht’ te krijgen.
Vriendelijke Groet
Wilko
Hoi Wilko, klopt mijn blinde vlek is inderdaad dat ik er automatisch van uitga dat het een schilderijen museum is. Dank je voor je aanvulling en inzicht.
Hallo Margo, jouw blog is weer een eye-opener! Ik heb me nooit gerealiseerd, dat er zoveel verschillende type bezoekers zijn. Als we naar Haarlem gaan naar de aquarelexpositie zal ik eens bewust opletten tot welke categorie ik behoor! In ieder geval kijk ik wel anders dan vroeger, toen ik nog niet schilderde.
Hallo Margo, ik ben echt fan van je blogs.. Steeds weer maak je het betreffende onderwerp toegankelijker.. Ook dit weer..
Ik sta er eigenlijk niet echt bij stil, hoe ik door het museum heen loop. Maar jij houdt me de spiegel voor.
Dan ben ik meestal de trainer ,als ik meega in je onderverdeling. Bril op en met mijn neus erboven op. Maar dan ben ik ook echt in een bepaalde kunstenaar geïnteresseerd omdat het me mateloos inspireert. Vooral aquarellen….. Natuurlijk
hallo jacobijn, dank je’trainer’, fijn dat je zo geniet van mij blog. Daar doe ik het voor!
Ik zoek meestal een museum uit dat in de actualiteit wordt genoemd. Ik ben na twee à twee en een half uur wel uitgekeken. Ik heb dan maximaal tien werken bekeken. Ik zie er natuurlijk meer, maar ik bekijk alleen de doeken, beelden, kleren, architectuur die me aanspreken. Ik neem dan de tijd, soms ga ik zien mijmeren. Vervelend is als ik niet kan gaan zitten. Musea begrijpen dat blijkbaar niet. In grote zalen is er meestal wel een mogelijkheid, maar dan treden mijn medebezoekers nog al eens op als stoorzender. Weten zijn veel. Op het einde van mijn bezoek keer ik vaak even terug naar het meest aansprekende werk. U begrijpt dat mij bezoek vaak maar een klein deel van het museum bestrijkt. Gelukkig heb ik een jaarkaart.
De meeste inspiratie doe ik thuis op. Uit kunstboeken, die ik gekregen heb in de loop van mijn leven. De laatste tijd, steeds meer komt digitaal beschikbaar, ga ik internationaal via internet en bezoek ik wereldwijd musea. Geen stoorzenders en ik kan zitten waar ik zelf wil. Tijdens het bekijken kan ik zelfs een lekkere koek eten. Een fruitje nemen om wat energie op te doen mag in een museum niet. Wel eens geprobeerd, meteen support van de suppoost.
Ik ben een scanner, blijf kijken bij de werken waar ik iets mee heb en kan. Laat me inspireren.
Ben benieuwd gaa eerstdaags met een groep kenners naar het Museum ben héél benieuwd kan ik wel zeggen.
Handige tips voor een museumbezoek, Margo.
Ik stond er nooit zo bij stil hoe ik door een museum liep. Nu ik zelf schilder voelt het heel anders. Mijn ogen zoeken eigenlijk voortdurend naar die klik, naar dat gevoel van wow. En dan pas ga ik kijken hoe het gemaakt is en wat het is dat die klik geeft. Niet dat ik daar achterkom, daar is het te ingewikkeld voor, hihi. Een gevoel blijft iets ondefinieerbaars. Toch maakt het me bewust van wat ik wil met zelf schilderen. Iets raken dat ondefinieerbaar is… en wow, dat is ingewikkeld…. en zooooooo leuk om mee bezig te zijn.
Ben ook sinds dit jaar eindelijk de trotse bezitter van een museumjaarkaart. Geeft mij in ieder geval ook inspiratie.