Heb jij dat nou ook? Video Aquarel

Heb jij dat nou ook?Soms gebeurt er iets dat zo’n indruk op je maakt dat je het de hele dag niet meer uit je hoofd krijgt.

Een tijdje terug zag ik iemand lopen met een shirt met daarop de tekst ‘Heb jij dat nou ook?’

Ik dacht meteen ’Wat, wat dan…?’ Ik heb geen idee, want voor ik het kon vragen was hij al weer weg.

Misschien was er helemaal niets aan de hand, ik hoop het, en wilde de persoon met die tekst alleen zijn omgeving prikkelen. Nou, ik kreeg het niet meer uit mijn hoofd: Heb jij dat nou ook?

Bij mij riep het herinneringen op aan de tijd toen ik wilde gaan leren aquarelleren en er maar steeds niet toe kwam. Ik kwam allerlei obstakels tegen die me tegenhielden om iets met mijn aquarelwens te doen.

Uiteindelijk lukte me het toch en heb ik mijn passie in het aquarelleren gevonden, maar ik was benieuwd hoe dat tegenwoordig is! Dus heb ik aan mijn aquarelcursisten gevraagd welke obstakels zij tegenkwamen bij hun wens te gaan schilderen.

In onderstaande video vertel ik je wat ‘Heb jij dat nou ook?’ twintig jaar geleden bij me opriep, welke obstakels mijn cursisten tegenkwamen en hoe ik uiteindelijk toch bij mijn passie terecht kwam.

Bekijk de video

Welk obstakel hield of houdt jou tegen om lekker met aquarel bezig te gaan? En hoe heb jij dat overwonnen of omzeild? Laat het mij en de andere lezers weten, want we zijn natuurlijk razend nieuwsgierig! Schrijf het hieronder bij reacties en klik op reactie plaatsen.

Aquarelgroet,
Margo van Vegchel – Aquarel Academie

17 thoughts on “Heb jij dat nou ook? Video Aquarel

 1. O ja!!! Wat herkenbaar allemaal.
  In mijn hoofd dwarrelen de mooiste aquarellen rond. Wanneer ik deze echter wil gaan aquarelleren blijken vaak mijn dromen niet uit te komen. De kleur is niet zoals ik wilde, het ontwerp klopt niet en al snel kom ik de stemmetjes, de obstakels tegen. Vooral die van” ” ik kan het niet” en die van ” ik leer het nooit”!
  De landing in de realiteit is vaak pijnlijk.
  Maar…….ik geef het niet op. Doordat ik nu al anderhalf jaar de aquarelacademie volg wordt ik steeds opnieuw geprikkeld, leer heel veel van het werk en de videobesprekingen. En,mijn ervaring is inmiddels wanneer het aquarelleren eenmaal in je hart zit dan is er geen weg terug! Dus pak ik iedere keer weer opnieuw het penseel op en ga verder!

  1. Hallo Tessa, dank je wel voor het delen van je ‘frustraties’. Tip: geniet van de weg er naar toe, het doen.

   1. Helemaal herkenbaar. Een cursus is een goed idee en je ontmoet leuke mensen. Jammer dat er geen langere lesperiodes zijn.
    Hanneke Vermeegen

 2. Ha Margo,
  Wat heb je weer een mooie inspiratieblog met video gemaakt!
  Ik denk dat je precies de vinger op de zere plek legt door deze obstakels te benoemen. We denken maar al te snel dat ontspanning geen prioriteit mag hebben. Het is juist kei belangerijk. En wat is er leuker dan met lekker met kleuren bezig zijn? Niks toch?!
  groetjes, Sari

  1. Hoi sari, wat een prachtige uitspraak; ‘wat is er leuker dan met lekker met kleuren bezig zijn’? Dank je wel voor het delen van deze gedachte.

 3. Heb jij dat nou ook?
  Ja, zeker had ik dat ook.
  Maar wel al langer geleden dan bij Margo.
  Tijdens mijn opleiding tot juf, kreeg ik al mijn eerste kennismaking met aquarel tijdens de teken lessen. Ik vond het magisch.
  Kleuren mengen op papier, het laten gebeuren…..afwachten….mooi of mislukt.
  Was aan het ontdekken.
  Ook met andere materialen.
  Maar opleiding klaar, voor de klas, druk, druk, druk.
  Na een aantal jaren 2 lieve kindjes, partner een nog drukkere baan.
  Ja, waar haal je dan de tijd vandaan om nog iets voor jezelf te doen.
  Dus dat waait even over.
  Maar het bleef kriebelen.
  Toen de kinderen groter waren, ben ik ook cursussen gaan volgen.
  Met alle materialen en media…. om tot de conclusie te komen dat aquarel toch mijn hart heeft gestolen.
  Nu,……vele jaren later, ligt mijn hart nog steeds bij aquarel.
  Ieder jaar probeer ik een 3 daagse of een masterclass te volgen om zodoende voeding te blijven geven aan mijn aquarelkennis en vaardigheid.
  Maar…….uitgeleerd ben ik nooit.

 4. Helaas heel herkenbare struikelblokken, waarmee ik op mijn manier probeer om te gaan.
  Geen tijd: mezelf dwingen om op vaste tijdstippen te werken.
  Geen inspiratie: heel vervelend, maar al doende en met frisse tegenzin zoeken komt de inspiratie meestal wel.
  Tegenvallende resultaten zijn een aanzet voor een nieuw werk. In elk werk zit wel een deeltje dat geslaagd is. Van dat gedeelte ga ik uit en leg het afgekeurde werkstuk na de opzet uit het zicht.
  Maar het is allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan.

 5. Margo, wat heb je weer een leuke video gemaakt. Zo herkenbaar al die obstakels. Naast dat aquarel voor mij ook een passie is, is het ook een uitlaatklep voor mijn creativiteit en ontspanning. Niets is heerlijker dan om de boel de boel te laten en helemaal op te gaan in het schilderen. Natuurlijk heb ik ook nog andere prioriteiten zoals werk en het huishouden, maar ik zorg ervoor dat ik met regelmaat de penseel op kan pakken. Hoe ik dat doe? Ik heb een vaste plek gemaakt waar ik het materiaal kan laten liggen. Ik kan zo aanschuiven. Schetsen, foto’s, papier en alles bijdehand. Je hebt geen kind aan mij! Ik ben lid van een kunstkring, ik sta op kunstmarkten…..en krijg zo feedback. Een echte stimulans. En niet te vergeten jouw lessen op de aquarelacademie! Ik kijk uit naar de volgende video. Groet
  Janneke

 6. Margo, toen ik jouw gezegde “heb jij dat nu ook?” zag gisteravond moest ik meteen aan donderdagmorgen denken bij het zien van jouw nieuwe fotoboekje. Toen ik zag dat mijn deurtje op de cover stond kreeg ik echt het gevoel ‘heb ik dat ?’ Ik was wel een beetje trots dat jij mijn deurtje dusdanig vond dat het op de voorkant geplaatst mocht worden. Dank je wel.
  Nu het hier op tafel ligt, geeft mij het nog een ander gevoel n.l. de deur staat op een kier en nodigt uit om het boekje open te slaan…… en als je dat dan doet en alle aquarellen van de cursisten ziet dan komt het gevoel: ‘dit wil ik ook, dit ga ik ook doen!!’
  Mij heeft het in ieder geval erg goed gedaan mn afgelopen twee moeilijke jaren, ook deze groep medecursisten hebben mij een warm gevoel gegeven en nog… gevolg…. je bent derhalve nog lang niet van me af.
  Leerpunt… ‘laat je deur altijd op een kier staan, het nodigt uit tot verrassende dingen, wat eigenlijk ook het werken met aquarelverf doet!!! ‘ Iedere keer ben ik weer verrast wat het eindresultaat is.
  Groet en dank voor je fijne, gezellige en vooral leerzame begeleiding in het aquarelleren.

  1. Hallo Bertie, ik wist niet dat jouw ‘cover-aquarel’ zo’n invloed zou krijgen. Een jouw leerpunt…. ga ik lenen van je. Fijn dat je zo geniet van het aquarelleren, toppie!

 7. 25 jaar geleden zat ik in een hele moeilijke periode in mijn leven en ging ik op een korte cursus “”aquarelleren”gegeven door studenten van de kunstacademie.
  Die dames vonden dat ik aanleg had om met “water en verf”om te gaan.
  Ja ja , ze konden me nog meer vertellen…maar ik was ook wel blij en ontspannen als ik zo bezig was , dus ik ben doorgegaan , schildersvakanties , cursussen, workshops ,en aangesloten bij een aquarelgroep {al18 jaar}.
  Ik denk altijd dat deze vorm van creativiteit mij heel erg geholpen heeft ..en nog… om het leven zonniger en vrolijker te maken. Op dit moment probeer ik ook een groep ouderen het aquarelleren bij te brengen en….ze vinden het fantastisch.!!

 8. Hoi Margo, wat een leuke inspirerende video weer.
  Mijn enige bezwaar om jouw lessen niet veelvuldig te volgen is dat ik vind dat je zo moeilijk aan te rijden bent in dat waanzinnig mooie Groesbeek. Maar graag zal ik in de toekomst weer inschrijven op korte cursussen die langer dan twee dagen duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.