Als een bloedrode baan slingert het zich een weg door het landschap. Rood, oranje en al tinten daartussen stromen voorbij. Als het water van deze vloedgolf verdampt, blijft de kleur zwart over. Diep, diep zwart in allerlei texturen. Hoe mooi iets lelijks kan zijn!
De lava die in La Palma op korte afstand van ons zo geliefde vakantiehuisje stroomt is onbeheersbaar. Of het er nog staat als we het begin volgend jaar teruggaan is onvoorspelbaar. De mooie kerk in Todoque, waar we talloze keren linksaf sloegen de berg omhoog naar ons huurhuisje aan Plaza la Glorieta in Las Manchas, zagen we deze week ineen storten.
De stille vulkaan waar we een jaar of drie geleden na een hele stevige klim bovenop stonden, is veranderd in een luidruchtig, woest spuwend monster die zijn wil oplegt aan de omgeving. De plek waar ik enorm van hou en waar ik zoveel heb geschilderd en aquarelfilmpjes heb opgenomen voor dit blog en voor de Aquarel Academie, is zich aan het herscheppen. Het is fascinerend en angstaanjagend, lelijk en mooi tegelijkertijd!
Het is raar om van een vulkaanuitbarsting over te gaan naar aquarel, maar zo werkt mijn hoofd nou eenmaal.
De gekleurde stromen lava die van de berg naar de zee stromen, doen me denken aan stroompjes aquarelverf die over en in het aquarelpapier vloeien. De lava is onbeheersbaar en voor een beginnende aquarellist lijkt het vaak ook alsof de waterverf doet wat hij wil. Het vraagt veel oefening en tijd om de verf met het water te leren beheersen. Dat proces van beheersing is en blijft spannend, dat is waar het bij aquarel om draait. Des te meer je leert, des je meer je de aquareltechnieken gaat beheersen.
Zoals de lava het landschap op zijn eigen boeiende manier herschept, maakt elke aquarellist op zijn eigen manier een creatieve nieuwe realiteit. Of je nu een foto naschildert of een landschap, het wordt boeiender als je er je eigen draai aan geeft.
Lava is fascinerend maar tegelijkertijd verwoestend in zijn scheppende drang, aquarellisten hebben de neiging om behoudend én perfect te willen zijn. Niet los kunnen komen van het naschilderen, zodat die persoonlijke kwinkslag dat het aquarel spontaan en boeiend maakt, uit blijft. Door te blijven modderen aan een al goed aquarel om tot dat perfecte aquarel te komen.
Wat is het geheim van de meester? Wees vurig vol enthousiasme en spontaan als een stroom lava die van tevoren niet weet waar hij ophoudt. Laat je gaan in het schilderproces, zonder al teveel met het eindresultaat bezig te zijn.
Laat los dat het heel gedetailleerd en heel realistisch moet zijn. Ga mee met hoe de verf stroomt, net zoals lava wel boeiende structuren bouwt, maar geen huizen. Als een landschap of een huis bewust niet 100% realistisch is geschilderd, vallen foutjes in je aquarel nauwelijks op. Niemand weet immers hoe die niet helemaal realistische werkelijkheid er uit hoort te zien! En omdat het afwijkt van het gewone is het aquarel ook meteen boeiender. Des te realistischer je werkt, des te meer je omgeving en jezelf dingen gaan zien die niet kloppen en daarop gaan focussen.
Dus schilder spontaan en laat er rustig maar wat fouten insluipen en die fouten kan je overigens ook bewust in scene zetten!
Wil je echt leren loslaten en boeiend met aquarel bezig gaan? Volg dan eens een MasterClass Aquarel. Bijvoorbeeld bij mij, Margo.
In het voorjaar gaf ik de Masterclass XL, waarbij we hele grote aquarellen maakten door met de verf te gaan gieten. Door het papier in een lijst op en neer te bewegen lieten we stroompjes aquarelverf van links naar rechts en van boven naar onderen lopen. De keuze van de kleuren in combinatie met de bewegingen van het papier in onze handen creëerden de achtergrond van het werk waar we daarna met het penseel in aan de slag gingen. Dat zorgde voor totaal andere boeiende, spannende aquarellen.
Die MasterClass geef ik eens in de vijf jaar. Een film daarover vind je hieronder.
Over een week geef ik een nieuwe MasterClass met de titel ‘Klein Kan Groots Zijn!’. Daarvoor zijn nog een paar plekken vrij. In die MasterClass gaan we dingen opblazen. We bekijken afbeeldingen met een groot oog om het kleine te kunnen zien en te kunnen waarderen.
Inzoomen dus op interessante scenes of details van een afbeelding of studie.
We selecteren een ‘miniscene’ of een set details uit het totaalbeeld en gaan kijken hoe we deze kunnen ‘opblazen’, kunnen vergroten tot een boeiend aquarel op een half of heel vel. Je zult zien dat Klein Groots kan zijn!
Wanneer je iets kleins groot gaat afbeelden loop je gelijk tegen de vraag aan hoe je het boeiend maakt. Je begint uiteraard met iets kleins dat al karakter heeft.
Meer weten over deze MasterClass? Klik dan op deze link: https://aquarelworkshop.nl/aquarel-masterclass-8-9-en-10-oktober-2021/. Wees er wel snel bij, want hij is al op 8, 9 en 10 oktober 2021
Wat heb jij nodig om boeiend met aquarel bezig te zijn? Durf jij los te laten en foutjes te maken? Ik kijk uit naar je reactie.
Zoek je aquarelplezier, inspiratie en aquarellessen? Ga dan naar www.aquarelworkshop.nl Een paar keer per jaar starten online lessen en de live lessen!
Margo van Vegchel – Aquarel Academie en Creatief Aquarel
PS. Als je de video wilt bekijken en je ziet dit scherm (zie afbeelding links), klik dan op NEE, BEDANKT.
Dan gaat dit scherm weg en zie je de video.
8 thoughts on “Het stroomt, maar is het beheersbaar? Video”
Hallo Margot,
Wat bijzonder….je blog spreekt mij erg aan, hoe toevallig is het dat ook ik naar de verwoesting van een geliefd vakantiehuis heb zitten kijken. Het prachtige la Palma is mij al vele jaren heel dierbaar.
Net begonnen met mijn eerste lessen. Ja hoe gaat het stromen met die aquarelverf?
Hartelijk dank voor de post die ik gisteren heb ontvangen. Wat een bijzondere ontmoeting. Wat leuk om zo mee te mogen “reizen”.
Ja heftig he dat natuurgeweld. Inspirerendom dat in je aquarel ook steeds meer te doen. Helaas dit weekeinde red ik niet. Ik had heel graag meegedaan
Hallo Margo,
Wat een leuke video. Helaas kan ik niet naar de workshop komen.
Maar heb jij ergens een video staan waarin uitgelegd wordt hoe je grote vellen papier opspant op een houten frame. En hoe maak je zo’n frame, of is dat ergens te bestellen. Wat voor papier kun je het beste gebruiken? Ik vind dat gieten van de verf zoals in de video ontzettend spannend en inspirerend. Heb het ooit wel eens met acrylverf gedaan. Dat gaf prachtige resultaten. Maar dat kan gewoon op een schildersdoek.
Misschien een idee om er een keer een cursus voor de aquarelacademie van te maken? Je eerste cursist meldt zich dan hierbij aan.
Hoi Margo,
Dat is inderdaad heftig, om je lievelingsplekken zo getroffen te zien door de vulkaanuitbarsting!
Natuurgeweld is alles verwoestend en laat bij velen op die plek veel en soms diep verdriet achter, met name als dierbaren en/of alle persoonlijke bezittingen van emotionele waarde mee verwoest zijn…
Maar inderdaad, in al zijn afschuw , angst en ontzagwekkendheid, kan zo’n lava stroom ook voor sommigen fascinerend zijn. Vooral zoals je het beschrijft; de kleuren en vormen/structuren die ontstaan bij een vulkaanuitbarsting, hoe de stroom lava alles meevoert en zich door niets tegen laat houden. Al denk ik dat het voor degenen die er wonen en alles kwijt zijn geraakt erdoor vooral traumatiserend en schokkend zal zijn.
Ik vind het vooral fascinerend dat jij er een creatieve twist aan weet te geven door het te vertalen naar een aquarel!
En moedig dat je juist over deze verdrietige gebeurtenis hebt geschilderd.
Fijne week gewenst.
Hartelijke groetjes van Daniëlle aan de Wiel
Hallo Margo,
Wat een boeiend maar ook een dramatisch verhaal! Wat triest dat de prachtige omgeving waar je zo van genoten hebt en ons hebt laten meegenieten door de verwerking in de cursussen, nu verwoest wordt door die lavastromen! Ik hoop met je mee dat jullie vakantiehuisje er blijft staan. Wat een krachtige draai geef je er weer aan om hier inspiratie uit te halen en het in je werk te gebruiken!
En ja, het loslaten en stoppen met het precieze naschilderen van afbeeldingen wil ik steeds meer leren omarmen. Wat geeft dat vrijheid in het schi.deren! En in wat al goed is niet verder prutsen….en verprutsen. Bedankt voor je boeiende verhaal en succes met de masterclasses!
Groetjes Gerrie
Hallo Gerrie, dank je wel voor je spontane, lieve, mooie woorden. Dat doet ons goed.
Hoi Margo, hartelijk dank voor deze inspireerde blog! Net het zetje dat ik even nodig had nu. Helaas kan ik niet komend weekend maar ik wens jullie veel aquarel plezier!
Hoi Dineke,
Fijn dat ik je weer even het duwtje in de rug mag geven. Schilder ze!