In twee eerdere blogverhalen heb ik je al wat verteld over aquarelpapier. Deel 1 ging over goed- of goedkoop papier en deel 2 over de geheimen van aquarelpapier. Nu zijn we toe aan het ontspannen opspannen van het papier!
‘Aquarelpapier opspannen, wat is dat en waar is dat voor nodig?’ Die vraag krijg ik regelmatig, dus tijd om daarin te duiken. Dat komt goed uit, want opspannen heeft met water te maken.
Zoals ik in de eerdere verhalen heb uitgelegd (zie voor de links onderaan deze pagina), is de kracht van aquarelpapier dat het water en verf opneemt en daarna weer opdroogt. Wat je natuurlijk niet wilt, is dat terwijl je aan het schilderen bent er door de werking van het water in het papier bobbels ontstaan. Het is moeilijk vloeibare zaken tegen een ‘heuveltje’ in het papier omhoog te krijgen, dus verdeelt de verf dan niet goed over het papier en krijg je een soort witte borstachtige minibobbels met nauwelijks kleur en daaromheen minimeertjes van geconcentreerde kleuren. En dat is nog niet alles, het schildert ook nog eens behoorlijk vervelend!
Oké, we zijn het er over eens dat we dat niet willen, dus gaan we kijken hoe we dat kunnen voorkomen. Des te dunner het aquarelpapier des te sneller het gaat bobbelen. Als vuistregel hanteer ik dat je aquarelpapier onder de 300 gram altijd moet opspannen. Bij papier boven de 300 gram kun je dus zonder voorzorgsmaatregelen direct aan de slag.
We gaan nu even verder met het dunne aquarelpapier. Dat gaan we opspannen, zoals je in de video zult zien. Opspannen betekent het papier natmaken en daarna met speciaal plakband vastmaken aan een houten plank. Een soort waterboarding van het papier, maar dan met goede intenties. Doordat ik het natte papier vastmaak aan de houten plank en daarna 24 uur gecontroleerd laat drogen, trekt het papier zich tijdens het drogen langzaam supermooi strak.
Je laat het vastgemaakte gedroogde papier op de plank zitten en gaat daarop schilderen. Het voordeel is dat het nog nauwelijks bobbelt als je het weer nat maakt met water en verf. En als je aquarel af is, laat je de plank met het papier weer (gecontroleerd) drogen, waarna het weer super strak opdroogt. Een mooi strak aquarel is ook veel makkelijker in te lijsten dan een gebobbeld vel papier.
Ik heb een paar keer aangegeven dat je het papier gecontroleerd moet laten drogen. Dat is belangrijk, anders krijg je geen goed resultaat. Het hoe en het waarom daarvan hoor je in de video. Dus bekijk nu de video, zodat jij straks ook lekker ontspannen je papier kunt opspannen!
In het kort de procedure van het opspannen van aquarelpapier
1: Leg de plank klaar en scheur vier stroken aquarelplakband van de rol. Leg de rol ver weg en hou de stroken in de buurt (maar niet dicht bij het water).
2. Leg het aquarelpapier minimaal 5 minuten in een bak met water. Zorg ervoor dat het helemaal is ondergedompeld.
3: Laat het natte papier even uitdruipen en leg het dan op de plank. Spons het overtollige water van het papier af en zorg ervoor dat ook de randen van het hout nat zijn.
4: Breng de stroken plakband aan, evenredig verdeelt over het papier en de plank. Druk het plakband stevig aan.
5: Maak de vier hoeken met de spons extra nat.
6: Laat nu plank met papier 24 uur gecontroleerd drogen. Dat betekent dat de plank plat ligt, en niet in de zon en niet in de tocht en niet in de buurt van een verwarming ligt!
Ingrediënten
♦ bak of badkuip met water
♦ een ongelakte plank (multiplex, mm dik)
♦ aquarelpapier
♦ een spons
♦ aquarelafplakband
Ik ben benieuwd wie van jullie al zelf papier opspant en wie er nu, na de video, zelf mee aan de slag gaat. Wat zijn jouw ervaringen met het opspannen van aquarelpapier? Wat gaat er goed, wat gaat er weleens mis. Schrijf je ervaringen hieronder op, zodat we er allemaal van kunnen leren.
Voor wie de vorige twee blogverhalen over aquarelpapier wil lezen:
Deel 1: Aquarelpapier: goed of goedkoop?
Deel 2: Deel 2 over aquarelpapier!
Aquarelgroet,
Margo van Vegchel – Aquarel Academie
7 thoughts on “Het opspannen van Aquarelpapier (deel drie) (video)”
Hallo Margo,
Bedankt voor het delen van deze informatie.
Ik heb twee vragen: is schildersplakband ook goed? En maakt het uit wat voor een plank/ hout je gebruikt?
Op sommige you tube videos zeggen ze zacht absorberend hout…
Groetjes Wien Aarts
Hallo Wien, dank je wel voor je 2 vragen. Schildersplakband is niet goed want dit plakt niet op vochtig papier. Zelf gebruik ik het hout multiplex, let op het mag niet gelakt zijn, het water moet immers weg kunnen (in de plank kunnen trekken)
Hoe maak je het vel eigenlijk weer los?
Groet, Annelies
Hoi Annelies, goede vraag, door deze los te snijden met een hobby-mesje. Niet op de rand van het aquarelpapier, maar op het plakband. Zo heb je altijd een strookje over om achter het passe-partout karton te plakken.
Ha Margo,
Leuk om jouw methode te zien! Net als Iteke heb ik ook geen groot bad om het papier in te weken, maar ik maak ook beide kanten kletsnat. Dat werkt goed. Maar misschien wel goed het iets langer te weken, ik haal meestal geen 5 minuten. Ik moest wel glimlachen om jouw instructie dat het plat moest blijven liggen om te drogen. Die les heb ik door schade en schande geleerd en vergeet ik NOOIT meer! Ik had (ongeveer 28 jaar geleden?!) 8 vellen opgespannen en netjes verticaal tegen een muurtje aan gezet. De volgende dag was alles verpest, onder was alle los en gegolfd en boven zat alles vast. Het papier opnieuw weken was ook geen succes, ik heb alles weg kunnen gooien. (gelukkig had de baas betaald, haha). Ach ja… ervaring is de beste leermeester.
groetjes, Sari
Omdat ik graag op papier van 50 x 65 cm werk, en geen bad of bak heb die groot genoeg is om het papier in te vochten, werk ik als volgt:
Op een plaat multiplex van 60 x 75 cm vocht ik het papier aan beide kanten snel in met een kleddernatte spons (niet hard drukken). Vervolgens plak ik het papier vast op de manier zoals in de instructie is omschreven.
Het opgeplakte papier laat ik ca, 24 uur liggend drogen.
Hallo Ieteke, dank je wel voor het delen van jouw ‘methode’. Gelukkig leiden er meer wegen naar Rome, fijn voor grootte afmeting zo te lezen prima oplossing.