Hoe een Nieuwsgierig Aquarel Aagje een Vrolijke Aquarel Frans werd (VIDEO)!

aquarel Elisha Dasenbrock

In dit blog lees je hoe ik als ‘Nieuwsgierig Aagje’, ‘boter bij de vis’ kreeg en een ‘vrolijke Frans’ werd én hoe ook anderen daarvan profiteren! ’t Nieuwsgierigh Aeghje was een dame die in de 17e eeuw in een populair toneelstuk een avontuur beleefde in Antwerpen. Dat was niet echt een succes, maar daarmee werd Nieuwsgierig Aagje wel een begrip in de Nederlandse taal. Gelukkig verliep mijn avontuur in Amerika beter, waarmee ik wil laten zien dat nieuwsgierig zijn juist ook een positieve eigenschap kan zijn.

Oké, ik was dus in St. Louis in Amerika. Waarom, dat kun je in het vorige blog lezen: Aquarel, leren en reizen, dat past bij elkaar (VIDEO)! Aldaar kreeg ik van mijn Amerikaanse medecursisten flink wat tips om in Saint Louis te bezichtigen. Nu ben ik niet echt een stadsmens, dus mijn voorkeuren zorgden ervoor dat ik in een door Saint Louis opgeslokt dorpje terecht kwam met een historische straat met leuke winkeltjes en galerieën.

In dit gezellige plaatsje stapte ik de galerie ‘Framations Art Gallery’ binnen en trof daar tot mijn verbazing nogal wat aquarellen aan de muur aan. Mijn verbazing groeide toen ik aquarellen aantrof van een voor mij onbekende, maar geweldige stijl en geschilderd op een mij onbekend materiaal (claybord).

aquarel Elisha Dasenbrock

De aquarellen waren van Elisha Dasenbrock, een jonge Amerikaanse aquarellist, die zich heeft gespecialiseerd in aquarel op claybord. Nu is claybord een soort materiaal dat als je het voor het eerst in je handen hebt, niet direct associeert met aquarel. Het is namelijk geen papier maar het heeft een harde bovenlaag die geen water opneemt. Wat mij betreft lijkt het nogal op laminaat, materiaal dat bij mij thuis in woonkamer op de grond ligt. Om precies uit te leggen wat het is, vergt nogal wat tekst die de loop van dit verhaal nogal zou beïnvloeden, daarom heb ik de uitleg onderaan dit artikel geplaatst.

Wederom tot mijn verbazing blijkt dit materiaal door de fabrikant ook mede aanbevolen te worden voor aquarel. Het Nieuwsgierige Aagje in mij barste bijna uit haar vel, hier moest ik het fijne van weten! De galeriehoudster kon me er echter ook niet al te veel over vertellen, maar ze wist wel dat de kunstenaar straks zou komen om bij de opening van de expositie aanwezig te zijn.


En inderdaad, even later kwam Elisha binnen, die ik natuurlijk snel aan de haak sloeg. Haar interessante verhaal en persoonlijkheid maakten mijn Aagje alleen maar nieuwsgieriger. Aagje wilde niet alleen een en ander horen, maar ook proeven!
Dus vroeg ik Elisha of ze weleens privéles gaf. Waarop ze JA antwoorde. ‘Kun je mij nu maandag les geven’ vroeg ik haar! Ja hoor, geen probleem.

Ik betaalde alvast vooruit, boter bij de vis, om zeker te weten dat Aagje aan haar trekken zou komen en Elisha echt maandag zou komen. En zo kwam het dat ik een paar dagen later in een boekenwinkel in Saint Louis privéles van Elisha kreeg in aquarel op claybord! Ja echt, in een boekhandel, zie de video. MAAR lees daarna verder onder de video om te ontdekken hoe ook jij ‘Een Vrolijke Aquarel Frans’ wordt! Ja, en ook vrouwen kunnen ‘Een Vrolijke Frans’ zijn of worden!

Bekijk de video

Maar dit verhaal is nog niet ten einde. Ik zocht al enige tijd naar aquareldocenten uit het buitenland om in Nederland voor mijn cursisten een MasterClass te geven. Nu is niet elke goede aquarellist ook meteen een goede docent voor een MasterClass, dus ik wil altijd eerst zelf les van de persoon in kwestie voordat ik hem of haar uitnodig naar Nederland. Iets dat niet al te makkelijk te realiseren is, maar nu vielen alle puzzelstukjes op hun plek! En zie daar, zo werd Margo ‘Een vrolijke Frans’.

Een vrolijke Frans: een van nature opgewekt persoon, blij en zonder zorgen.

Om het verhaal af te ronden. Elisha zei JA, dus komt ze 5, 6 en 7 april 2019 naar Nederland om in Groesbeek de MasterClass ‘Aquarel op claybord’ te geven. Wil je dit ook meemaken, deze uniek kans niet missen en ook ‘Een Vrolijke Aquarel Frans’ worden ? Via deze link vind je meer informatie en kun je je inschrijven: https://aquarelworkshop.nl/masterclass-aquarel-op-claybord/

Ik ben natuurlijk weer benieuwd naar jullie reacties. Laat mij en de andere lezers weten of je ook weleens een nieuwsgierig aquarelaagje bent en wat je vindt van aquarel op claybord.

Aquarelgroet,
Margo van Vegchel – Aquarel Academie (echt ‘Een Vrolijke Frans’)

Hieronder vind je de uitleg over claybord van het Artistnetwerk, in het Nederlands vertaald door Google Translate. (https://www.artistsnetwork.com/art-techniques/claybord)

V. Wat is Claybord en wat zijn de voordelen van het gebruik ervan? Voor welk medium is dit het meest geschikt? Is het archief?

A. Claybord, speciaal vervaardigd voor gebruik door kunstenaars, is een geregistreerd handelsmerk van Ampersand Art Supply (www.ampersandart.com; 800 / 822-1939). Het wordt gekenmerkt als een hardboardmateriaal dat is voorbereid op compatibiliteit met verschillende media. Hardboard is samengesteld uit gemalen houtvezels die met warmte en druk behandeld zijn om panelen te vormen. Ze bevatten ook een zeer kleine hoeveelheid drogende olie om het product te harden (temperen).

Claybord heeft het duidelijke voordeel dat het wordt geproduceerd met behulp van goed onderzochte en goed gedocumenteerde specificaties. Het product is overwegend gemaakt van espenhout, verwerkt om ongewenste eigenschappen te verwijderen die voorkomen in panelen van gemalen hout. Het is intern en extern voltooid om de integriteit op lange termijn van het panel te stabiliseren en te behouden.

Claybord is een van de verschillende afwerkingen voor hardboard aangeboden door Ampersand Art Supply. Het wordt aanbevolen voor gebruik met inkt, aquarel, acryl, encaustic, eitempera en airbrush-media. Als u in olie schildert, kunt u Gessobord gebruiken, een product dat is gemaakt voor olieverven.

Claybord is net zo archiverend als een samengesteld houtproduct kan zijn. Veel van de negatieve aspecten van hout zijn gematigd in het productie- en afwerkingsproces. Door een uniforme houtsoort te kiezen, te temperen met olie en externe coatings aan te brengen om het substraat van de grond en de daaropvolgende verflaag te isoleren, biedt het product een aanzienlijke bescherming tegen vocht, door steun veroorzaakte verkleuring, kromtrekken en delaminatie van kunststoffen die erop worden aangebracht. Het belangrijkste is dat een degelijke ondersteuning de beste oplossing biedt voor de integriteit van het werk op lange termijn.

4 thoughts on “Hoe een Nieuwsgierig Aquarel Aagje een Vrolijke Aquarel Frans werd (VIDEO)!

 1. geweldig leuke ontdekking zo spontaan. past bij jou en het werk dat ik hier zie.
  verheug me op de cursus

  nog een vraag wat is een claybor?

 2. Hallo Aagje,
  Wat ene leuke blog!
  Het is een hele leuke eigenschap om nieuwsgierig te zijn, dan kan er een wereld voor je open gaan! Wat leuk dat je weer een nieuwe techniek ontdekt hebt, dat maakt ook het nieuwsgierige Aagje in mij los.
  En fantastisch dat Elisha naar NL komt om dit te demonstreren.
  Groetjes, Sari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.