Je eigen schilderstijl, waar vind je die?

eigen schilderstijl Naar het schijnt heeft elke aquarellist een eigen schilderstijl, ook al is hij of zij daar zelf nog niet van op de hoogte. Dus het lijkt me goed je daar eens over te informeren.

Net zoals beeldherkenningssoftware mensen kan identificeren, kan andersoortige software de schilderstijl van een kunstenaar herkennen. Ja, zelfs als je zelf denkt dat je geen stijl hebt, blijk je die toch te hebben: verrassing!

Beroemde kunstenaars zijn bekend vanwege hun artistieke stijl, dus hoe ze het penseel op het papier hanteren en … vaak hun onderwerpkeuze. We kennen allemaal wel de schilderstijl van Monet, van Gogh en Mondriaan, maar laten we het eens hebben over jouw artistieke uitstraling. Uiteraard met info over wat een eigen stijl is en hoe je die ontwikkelt.

Wanneer krijg je eigenlijk een eigen stijl? Het wanneer is in dit geval meer een hoe. Je schilderstijl ontstaat als je gaat schilderen en ontwikkelt zich naarmate je meer schildert. Hoe langer je schildert, hoe herkenbaarder je stijl wordt.

Mijn ervaring is dat als iemand echt serieus schildert je dan na een jaar wel kenmerken in zijn werk kunt herkennen. Dan noem ik het nog geen eigen stijl, want een eigen stijl omvat meer dan alleen kenmerken.

eigen schilderstijlEen eigen stijl wordt gebouwd op een ondergrond van experimenteren, technieken leren, veel schilderen en op basis van dit alles: keuzes maken.

Die keuzes hebben te maken met wat je mooi vindt, wat bij jouw past en wat je technisch kunt! Over het algemeen kun je bij een veel-schilderaar na een periode van 3 tot 5 jaar wel een stijl in zijn werk herkennen.

Dit geldt natuurlijk vooral als iemand gekozen heeft voor schilderonderwerpen binnen hetzelfde thema en voor een vaste schildertechniek. Als iemand steeds van onderwerp, en vooral ook van techniek wisselt, dan wordt het voor het grote publiek een stuk lastiger om die persoon (zijn werk dus) te herkennen en zich verbonden te voelen met die aquarellist.

De voordelen van een eigen stijl zijn bijvoorbeeld dat je werk beter verkoopt, want je werk is herkenbaarder, maar het gaat een stap verder. Het geeft je ook een soort van kompas bij het schilderen: je weet wat je leuk vindt en je weet waar je goed in bent, dus kun je je daarop richten en er echt in duiken. Door de focus op je werk, ga je waarschijnlijk vaker aan de slag. Dat zorgt voor verdieping en dat zorgt weer voor betere aquarellen. Dit alles bevordert ook weer je schilderplezier!

Bij het streven naar een vaste schilderstijl liggen ook wat valkuilen op het pad. Dag in dag uit hetzelfde soort aquarellen maken, kan saai worden. Het kan zelfs je ontwikkeling als aquarellist vertragen, doordat je misschien geen ruimte meer laat voor nieuwe schilderexperimenten. Het schilderen kan dan meer ambacht dan creativiteit worden. Als aquarel schilderen als werk begint te voelen, moet je jezelf gaan afvragen of dat ook echt is wat je wilt.

Als je lang en intensief schildert, word je penseel en palet op den duur onderdeel van je persoonlijkheid. Die schilderidentiteit omvat naast een schilderstijl ook schildergeluk. Zonder de vrijheid van creativiteit kun je misschien niet jezelf zijn en verlies je het gevoel van ‘happy painting’. Blij worden van het aquarelleren, in de schilderflow komen, je er gelukkig door voelen, is voor mij de essentie van aquarelleren.

Terug naar het begin. Hoe vind je nu je eigen schilderstijl en hoe ontwikkel je die verder?

Een eigen stijl wordt gebouwd op een ondergrond van experimenteren, technieken, veel schilderen en op basis van dit alles: keuzes maken.

Het begint met het aanleren van de technieken. Dat betekent kijken naar anderen, lessen volgen en oefenen, oefenen, oefenen… Als je de basistechnieken beheerst, kun je je gaan verdiepen in je onderwerpkeuze door allerlei onderwerpen te gaan schilderen.

Als je de technieken en de diverse onderwerpen redelijk beheerst, ga je experimenteren. Je gaat het grensvlak van realistisch en abstract van de diverse onderwerpen verkennen en je gaat aan de slag met kleur. Nog een stap verder, of misschien heb je die stap al eerder genomen, is het verkennen van de diverse soorten papier, penselen en verf.

Als je dit alles een tijd lang doet, merk je vanzelf welk papier, penseel en verf je voorkeur heeft. Je ontdekt welke techniek of menging van technieken je het beste ligt en welke kleuren en welke schilderonderwerpen in je keuzes komen bovendrijven. Als je keuzes zijn gesetteld, word je  schilderstijl steeds duidelijker. Kenmerken van een stijl gaan samenvallen en vormen uiteindelijk jouw eigen schilderstijl die goed aanvoelt, je happy maakt en herkenbaar is voor anderen.

Dus als je al een tijdje schildert en het je niet precies duidelijk is wat je schilderstijl is, blader dan eens door je werk en kijk welke keuzes je hebt gemaakt tijdens het maken van die aquarellen. Zie je kenmerken die steeds terugkomen, zaken die je blij maken, dan krijg je inzicht in je onbewust keuzes. Ga op dat pad verder, bouw er op voort, dan word je schilderstijl vanzelf steeds helderder! Happy painting!

Heb je al een eigen schilderstijl of zoek je die? Wat inspireert jou? Ik hoor het graag van je, want dat inspireert mij en de lezers van dit blog! Schrijf je reactie hieronder en klik op verzenden.

Met enige regelmaat geef ik een cursus ‘Ontdek je eigen stijl’. Klik op deze link om naar de pagina met cursussen te gaan.

Aquarelgroet,

Margo van Vegchel – Aquarel Academie & Creatief Aquarel & Margo Reist Rond

Auteur van deze 2 Boeken:

Alles over… Aquarelmaterialen en Bouwstenen voor een Uniek Boeiend Aquarel

12 thoughts on “Je eigen schilderstijl, waar vind je die?

 1. Hoi Margo,

  Mijn eigen stijl ontdekken…ja, leuk! Ik schilder nog niet zo lang, aquarelleren zelfs nog maar een paar maanden, dus dat is een mooie ontdekkingstocht. Vanuit mijn sportachtergrond (zwemmen, zelf op internationaal niveau en ook jaren als trainer/coach) weet ik dat je vanuit de basistechnieken uiteindelijk een heel herkenbare zwemstijl ontwikkelt. Maar dat komt geleidelijk en je moet er wel in willen investeren. Met schilderen zal dat ook zo zijn, denk ik. En als je iets met veel plezier doet, is het investeren een feestje! Steeds nieuwe ontdekkingen doen, heerlijk!

 2. Hoi Margo,
  Wat een leuk onderwerp om wat langer bij stil te staan!
  Zelf kan ik nog niet zeggen dat ik al een herkenbare stijl heb ontwikkeld. Wel ben ik aktief bezig om andere kleuren en mengsels uit te proberen. Ik heb nl wel de behoefte om een eigen ’touch’ toe te voegen aan een aquarel.
  Tijdens de online lessen lukt me dat nog niet goed omdat ik meestal toch meer aan het ‘naschilderen’ ben. Dan oefen ik met mijn eigen kleuren.
  Tijdens de 3 daagseworkshops in de zomer en de masterclass gaat mij dit al wat beter af. Vaak herhaal dezelfde oefeningen net weer wat anders en bij “valt het kwartje” vaak in de laatste uurtjes. Dus……wie weet wat de aquareltoekomst mij nog brengt!

 3. Hi Margot,

  Wat een herkenbare blog. Dankzij jouw verschillende cursussen kreeg ik de basiskennis onder de knie. Daarna volgende het proces ‘ zelf doen’. Zoals jij beschrijft, zo is het ook bij mij gegaan. Experimenteren met diverse media, technieken en vertrouwen ontwikkelen. En…geduld…

  Dan bemerk je je voorliefde voor bepaalde kleuren, voor bepaalde technieken en ontdek je je eigen stijl. Dat proces is fantastisch want je gaat automatisch je eigen weg.

  Inmiddels hebben verschillende werken ëen nieuwe plek gevonden en daar ben ik hartstikke trots op!

  Met zonnige groet,
  Marisa

 4. hallo Margo , helemaal eens met je uitleg over schilderstijl.
  leuk als je net begint met je hobby ben je ernaar op zoek , maar het goede nieuws is dat het zichzelf geleidelijk ontwikkeld .
  daarnaast altijd boeiend om een cursus te volgen in een andere stijl!
  Het volgen van lessen op de aquarel academie heeft ervoor mij enorm aan deze ontwikkeling bijgedragen

 5. Goedemorgen Margo,
  Dank je voor de interessante blog. Ik ben op zoek naar mijn eigen schilderstijl. Ik schilder eigenlijk nog maar anderhlalf jaar; dus ik heb nog heel wat jaartjes voor de boeg. Momenteel worstel ik (te fel naar mijn zin) met het mengen van de kleuren. Misschien focus ik te hevig op de kleurencirkel. Ik verkrijg meestal niet de kleur die ik wens of voor ogen heb.
  Verder oefenen is de boodschap zeker!

 6. Goedemorgen Margo,

  wat een leuke blog. Ik schilder al heel wat jaartjes en ik herken het door jou beschreven pad van het zoeken naar een eigen stijl. Ik heb nooit bewust gezocht naar een eigen handschrift, maar het leuke is dat mensen mijn werk nu wel herkennen. En dat is heel erg leuk. Natuurlijk leer ik heel veel van andere aquarellisten en pik daaruit de kleuren en technieken waar ik blij van word. De tips neem ik mee op reis. Ik voel me happy met mijn manier van schilderen en daarom kan ik daar bijna dagelijks van genieten. En anderen met mij.

  Groeten

  1. Hoi Janneke, dank je wel voor je uitgebreide reactie en deze prachtige tulpen bos. Feestje om naar te kijken en een eigen stijl! Fijn dat je ook zo geniet van het aquarelleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.