Zomerse werkelijkheid is anders dan Hollandse fantasie!

la palmaSamen met mijn schetsboek koester ik het zonnetje, heerlijk die Spaanse warmte op de koude Hollandse botten. Als aquarellist moet je ’s winters naar een warm land, tenminste als je buiten wilt werken, er zijn immers nog geen verwarmde penselen en paletten (idee?).

Ook het verschil in intensiteit van het licht, speelt een grote rol, maar er is meer. Elke kunstenaar heeft af en toe een frisse, nieuwe verrassende omgeving nodig. De inspiratieaccu moet regelmatig opgeladen worden.

Natuurlijk bereid ik mijn reis voor: door de voorpret wordt mijn creatieve brein al actief en ontstaan er ideeën en plannen. In mijn atelier met uitzicht op Hollandse grijze luchten kan ik alleen maar fantaseren.

la palmaMijn fantasie wordt snel ingehaald door de werkelijkheid. Op La Palma worden oren, ogen en neus, en dus ook mijn schildersbrein, geleid door de Spaanse zomerse omgeving: bananenplantages en ander subtropische planten, kleurrijke Spaanse huisjes, kronkelende wegen en wervelende wolken over scherpe bergkammen met diepe vergezichten.

Deze werkelijkheid bestudeer en leen ik. Ter plekke maak ik schetsen, de vormen worden automatisch door mijn potlood vereenvoudigd en zo wordt vanzelf zichtbaar wat mij aanspreekt. Eén aspect pak ik eruit en belicht ik, voor mij de methode om een aquarel boeiend/spannend te maken.

la palmaKlinkt dit als abracadabra?
Ga op pad met je schetsboek en maak lijntekeningen van wat je ziet in vakjes van 10 bij 10.
Speur niet te lang naar het ultieme onderwerp, maar schets schets…
Je merkt dat een onderwerp vaker terugkomt. Voilà, mijn methode om een onderwerp te ontdekken.

Maar ik ben hier voor meer dan alleen schetsen en schilderen. Vorig jaar ben ik hier op precies dezelfde plek gestart met de Aquarel Academie. Voor wie het nog niet kent, ga naar www.aquarelacademie.nl en laat je verrassen.

Bijna dagelijks nemen we films op voor meerdere nieuwe cursussen voor de Academie. Er moet straks thuis nog veel gemonteerd worden, maar binnenkort valt er nog meer te leren op de Academie.

la palma

En daar blijft het niet bij. In de tuin voor mijn gehuurde blokhut zit ik op mijn mini-laptop te tikken. Sommige van jullie zullen misschien nog weten dat ik van plan was een boek te schrijven en iedereen vroeg waar het over moest gaan.

In plaats van het boek is er de Aquarel Academie gekomen, maar dankzij jullie komt er nog meer aan: een aquarelkoffer met inhoud. Meer zeg ik er nog niet over, ik licht slechts een klein tipje van de sluier op. Maar ik kan je vertellen dat het leuk en handig wordt. Je zult je aquarelvingers er bij aflikken!

Dit alles was nooit van de grond gekomen als mijn cursisten en bloglezers mij niet hadden vertelt wat er in dat boek moest komen dat er niet komt. Mensen bedankt!

Meer zien van La Palma, lees Straat museum in La Palma en Van wintergrijs naar zonnekleur.

Margo van Vegchel – Aquarel Academie & Creatief Aquarel
Auteur: Bouwstenen voor een Uniek Boeiend Aquarel en Alles over… Aquarelmaterialen.

Zoek je aquarelplezier, inspiratie en aquarellessen? Ga dan naar www.aquarelworkshop.nl Een paar keer per jaar starten online lessen en live lessen!

9 thoughts on “Zomerse werkelijkheid is anders dan Hollandse fantasie!

 1. Ha Margo, Een koffertje om naar La Palma te gaan en met twee terugkeren? Dat maakt nieuwsgierig! Wanneer wordt onze nieuwsgierigheid bevredigd?!
  😉
  groetjes, Sari

 2. Hoi Margo,
  Leuk dat je weer inspiratie hebt opgedaan in het zonnige zuiden, je maakt ons/mij weer reuze nieuwsgierig naar je koffer 🙂
  Ik kan niet wachten tot het uitgepakt wordt!

  Groetjes

 3. Hoi Margot, Leuk over je inspirerende plannen te lezen.
  Ik aquarelleer dan wel niet, maar ik maak al een paar maanden wel
  kleine schetsjes zoals jij nu beschrijft en vul ze in met aquarelverf…..
  Dus toch !
  Anne
  .

 4. Margo, is dat nou vakantie of toch stiekem werken? Of een werkvakantie? Of…
  Helaas duurt het voor mij noch tot de Nederlandse zomer (wat daarvoor meestal moet doorgaan) tot ik op aquarelvakantie kan, dus ik ben wel nieuwsgierig natuurlijk, maar ik probeer dat een beetje te doseren… Maar die koffer klinkt interessant!

 5. Ha Margo
  Terug op Hollandse bodem.
  Inspiratie opgedaan ( voor ons!!!!)
  Dat schetsen……inderdaad…..meer doen!
  Maar dat tipje van de sluier?????……..een koffer met inhoud….intrigerend.
  Waar ga je ons nu weer mee verrassen!!
  Vol verwachting klopt ons hart.

 6. Bedankt voor je inspirerende mail. Inderdaad de kleine schetsjes geven mij meer vrijheid. Het hoeft niet iets te worden. Je hebt mij wel nieuwsgierig gemaakt naar je aquarelkoffer. Ook is het leuk om lezen dat wij jou als cursisten geholpen hebben met ideeën voor de Aquarel Acedemie. Monika

 7. Margo, ik vind het fantastisch werk wat je verricht. Ik geniet van je lessen en ik heb er veel van geleerd. Je kan lessen terugzien, ook op video en dat mis je wel in een boek, dus ik ben blij dat je het zo hebt uitgevoerd. Ik kijk weer uit naar de nieuwe lessen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

kunstreis
margovanvegchel

Straatmuseum in La Palma

Terwijl enkele gigantische laurierbomen de scherpte van de middagzon wegnemen, schets ik onder het genot van een cappuccino de omgeving van het plein Plaza de Espana

Lees meer »

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.