Een jaar geleden vloog ik naar Amerika om een workshop van Robin St Louis te volgen. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid en heb ik haar hier in Groesbeek mogen verwelkomen om een MasterClass Aquarel te geven. Robin liet mijn studenten proeven van haar speciale aquareltechniek. Jij mag nu ook even meeproeven. Heerlijk, om je vingers bij af te likken!
Smullend leren
Als je een amateurkok bent die van koken houdt, is het fantastisch om eens een lang weekend een topkok op de vingers te kijken en te smullen van zijn gerechten. Zo is het bij aquarel ook, alleen smul je dan schilderijen. Maar smullen is natuurlijk niet het hoofddoel van een MasterClass, het gaat het niet om het opsmikkelen van een grandioos hoofdgerecht of om weg te dromen bij een geweldig toetje, doel is dat je proeft van de techniek van de docent en deze leert zelf toe te passen.
Een nieuwe techniek in de vingers krijgen en leren toepassen vraagt tijd. Daar hadden de studenten nu drie dagen de tijd voor. Dat was krapjes, want toen ik zelf de cursus van Robin in Amerika volgde, had nog niemand zijn werk na drie dagen klaar. Dat is in Amerika niet ongewoon, maar dat kan in Holland echt niet. Iedereen wil hier met minstens één werk dat af is naar huis!
Toch maar ietsje kleiner werken
Uiteraard heb ik daar als organisator en assisterend docent samen met Robin wat op gevonden. In Amerika werkten we op het formaat 55×76 cm, dat heb ik hier in Nederland teruggebracht tot 30×42 cm. Dat scheelt al een slok op een borrel. Daarnaast hebben we er voor gezorgd dat de studenten meer schildertijd hadden. Dit alles zorgde ervoor dat iedereen minimaal één werk klaar had voor de presentatie en bespreking, zondag aan het eind van de middag.
Het was bij de presentatie indrukwekkend om te zien welke vorderingen de studenten gemaakt hebben en wat ze hebben gepresenteerd: dertig interessante, totaal verschillende werken stonden bij de presentatie te pronken en kregen applaus.
Robin doet iets speciaals
In de video zie je dat het werk van Robin realistisch is en erg kleurrijk en contrastrijk. Dat was de reden om haar uit te nodigen. Ik wilde de studenten meegeven hoe je zo met kleur en contrast kunt werken, omdat ik dat in Nederland nog niet op die manier had gezien.
Ook de stappen die Robin neemt bij het maken van haar werk zijn bijzonder en erg interessant. Daar kom ik dadelijk op terug.
Een bijzondere prestatie
Als in je de video het werk van Robin bekijkt, moet je je realiseren dat dit in werkelijk veel en veel groter is dan het later in de video gepresenteerde werk van de studenten. Ook zie je dat het werk van Robin door haar ervaring en de tijd die zij in één schilderij stopt nog wat gedetailleerder, kleurrijker en contrastrijker is als dat van de studenten.

Dat is logisch, want Robin aquarelleert al dertig jaar en schildert gemiddeld drie tot vier uur per dag, zes dagen in de week. Zij doet ongeveer drie weken over één groot schilderij. Die gemiddeld 55 uur is niet alleen schildertijd, maar deels ook tijd om de foto vooraf te bewerken, na te denken over kleurschema’s en contrasten en het maken van uitgebreide toonwaardenschetsen.
De cursisten in de MasterClass hadden na aftrek van de demonstraties, oefeningen en lunches ongeveer vijftien uur de tijd om hun éérste werk volgens deze speciale techniek te maken. Het was bij de presentatie indrukwekkend om te zien welke vorderingen de studenten gemaakt hebben en wat ze hebben gepresenteerd: dertig boeiende, totaal verschillende werken stonden bij de presentatie te pronken en kregen applaus. Petje af voor Robin die de studenten tot deze prestatie bracht!

In de video krijg je na het interview met Robin een selectie van de werken te zien. Klik op deze link als je ze allemaal wilt zien en ook de reacties van de studenten op deze bijzondere MasterClass wilt bekijken.
Robin’s schilderstappen
Dan nu een overzicht van de verschillende stappen die Robin maakt tijdens het schilderen van een aquarel in haar speciale stijl.
- Ze begint met het kiezen van een foto. Daaruit selecteert ze in een fotoprogramma het meest interessante deel.
- Deze selectie gaat ze in dat programma bewerken. Ze vergroot het contrast, de kleurverzadiging en de helderheid van de foto.
- Vervolgens vergroot ze de foto tot het formaat waarin ze gaat schilderen.
- Daarna laat ze het bij een copyshop printen tot het formaat waarop ze schildert.
- De lijnen van de belangrijkste vormen van de geprinte foto trekt ze vervolgens over op overtrekpapier.
- Ondertussen heeft ze al aquarelpapier voorgespannen op een ondergrond.
- Dit gespannen papier maakt ze nat en daarna brengt ze daarop in hele lichte kleuren speelse vlekken aan. Geen realistische vormen, maar hele willekeurige vlekken (schilderen zonder er over na te denken). Dit wordt de achtergrond van het aquarel en die vervangt het wit in het aquarel.
- Zodra het papier met de eerste laag verf droog is, zet ze met carbonpapier de lijnen van de foto die op het overtrekpapier staan over op het aquarelpapier.
- Nu maakt ze in zwart-wit een toonwaardeschets van de foto en hierbij bedenkt ze een kleurschema dat bij de sfeer van de bewerkte foto past.
- Daarna schildert ze aan de hand van haar toonwaardeschets en kleurenschema het aquarel. Als aanvulling: in de techniek van Robin schilder je de lichtste toonwaarden NIET, de eerder ingevulde creatieve ondergrond functioneert als lichtste toonwaarde in je aquarel.
Zo, hopelijk is dit weer een interessant en inspirerend verhaal voor je. Wat vind je van de stappen en de techniek van Robin St Louis? Het lijkt me boeiend om meningen te horen van mensen die de Masterclass gevolgd en van mensen die deze niet hebben gevolgd.
Klik hieronder op de knop ‘Geef je reactie’, vertel wat jij ervan vindt en klik op versturen. Ik kijk uit naar jouw reactie, daar kunnen we allemaal van leren. Alvast bedankt!
Wil je mijn ervaring lezen over de trip naar Amerika en de workshop die ik bij Robin volgde: Aquarel, leren en reizen, dat past bij elkaar (VIDEO)!
Wil je meer aquarellen zien van Robin St Louis, klik dan hier voor haar website.
Aquarelgroet,
Margo van Vegchel
Aquarel Academie
8 thoughts on “MasterClass Aquarel Robin St Louis (VIDEO)”
Hoi Margo,
Je filmpjes over de masterclass met Robin, de prachtige schilderresultaten en vooral ook je samenvatting van Robin’s stappenplan vond ik heel boeiend. Knap dat je tempo in het proces gekregen hebt: binnen drie dagen een kant en klaar schilderij!
Leuk dat Robin eerlijk uitkomt voor het fotoshoppen en het overnemen van de foto, waarom ook niet? Door het spelen met de foto kom je vast ook op leuke compositie-ideeen. Verder leuk: dat wit dat geen wit is!
Ik kon de cursus helaas niet volgen, maar heb wel het idee dat ik er al een graantje van meegepikt heb door je verslaggeving. Dank je wel voor dit inkijkje! Als ze weer komt, nou dan weet ik het wel!
Wat een schitterende kunstwerken zijn hieruit gekomen !
Zie dat ze ook iets speciaals doet met licht schilderen op de eindranden.
Jammer dat ik de workshop niet heb kunnen volgen. Maar dit heeft me zeker geinspireerd en een aantal tips gegeven.
Hoi Hanneke,
Super dat het blogverhaal je heeft geïnspireerd! Daar doen we het voor, dank voor je reactie.
Hoi Margo,
Met veel interesse heb ik gekeken naar jouw informatieve filmpjes. Robin St.Louis heeft inderdaad een heel “eigen” techniek, ze geeft het aquarel een heel nieuwe invalshoek zo! Jammer dat ik de masterclass niet mee heb kunnen doen, ik kan mij voorstellen dat het geweldig is om met deze kunstenares gewerkt te hebben. Wat mij enigszins verbaasde was dat zij haar tekening overtrekt, met carbonpapier nog wel. Dus echt schetsen is er niet bij. Maar haar methode verzekert je er wel van dat je dan niet hoeft te worstelen met een goede basistekening, wat vooral voor veel (amateur)schilders een uitkomst zal zijn.
Ik denk dat ik het eens wil gaan uitproberen. Ik houd je op de hoogte als dat inderdaad gebeurd is 😉 En verder: ik vind het fantastisch zoals jij een aquarel-platform aanbiedt in ons land, chapeau!
Hoi Else, ik wordt een beetje stil van je laatste woorden. Dank……
Robin is van mening waarom moeilijker doen als het ook makkelijker kan. De techniek (carbonpapier) staat ons ten dienst. Ben benieuwd hoe jij dit weer oppakt. Succes.
Wat een prachtige stijl! Hele sprankelende kleuren… Komt ze in de toekomst nog eens terug? Het roept bij mij gelijk een vraag op… waarom maar 4 kleuren bij de start? Mogen dat er ook meer zijn of zit er een gedachte achter juist deze 4 kleuren? Het overtrekken met carbon voelt voor mij in eerste instantie wel een beetje als “smokkelen” maar als ik erover nadenk is dat natuurlijk gewoon een hulpmiddel. Ik gebruik mijn telefoon bij het natekenen en zet foto en tekening naast elkaar zodat ik snel kan zien of ik nog iets moet verbeteren in de tekening. Dat vinden anderen misschien ook “smokkelen”. Zo heeft iedereen zijn eigen hulpmiddelen. Als haar werk in werkelijkheid nog groter is dan hier te zien is, dan kan ik me voorstellen dat het écht binnenkomt wanneer je het ergens ziet hangen… heel inspirerend! Groet, Erika Henskens
hallo Erika, dank je wel voor je super spontane reactie en je gedachte over ‘smokkelen’. Bij het afscheid hebben Robin en ik de wens uitgesproken om of een paar jaar nog eens in MasterClass in Nederland samen te doen. Het was een geweldige positieve ervaring. Dus wie weet wat er nog in de pen (het penseel) zit.
Ha Margo! Wat een bijzondere techniek, goede lerares gevonden en wat hebben je cursisten mooi werk gemaakt! En dat alles bij elkaar gezet door jouw sprankelende persoon! Mijn complimenten voor het geheel, de filmer niet te vergeten natuurlijk!
Groetjes, Sari