Masterclass Jacky Pearson: Figuren in aquarel

Figuren in aquarel
Aquarel Gré Zwols

Lange tijd bleef geheim wie de Masterclass zou geven. Enkele pientere aquarellisten hadden vast al gezien dat Jacky Pearson rond die tijd in Europa zou zijn. En inderdaad het was Jacky die ons 3 dagen lang les gaf in het schilderen van figuren in aquarel. Mooi, want uit mezelf was ik daar nooit aan begonnen, het leek me ontzettend moeilijk.

 

Bij binnenkomst was de grote ruimte al ingericht. Deze keer met een ingenieus opgestelde camera waardoor we op een groot scherm het schetsen en schilderen van Jacky konden volgen. Na het uitstallen van onze voorraad verf, potloden, kwasten en papier begon Jacky met haar uitleg.

Figuren in aquarel

 

De verhoudingen van een lichaam, halverwege het kruis, dan weer de helft de knieën,
het hoofd 1/7 deel, de ogen halverwege, enz. enz.. Kortom alles in proporties. Het maakte het tekenen van een rechtopstaand figuur iets gemakkelijker. De lichaamsdelen zaten daardoor ongeveer op de juiste plaats.

 

Jacky benadrukte dat eerst een snelle kleine schets met potlood nodig is. Het aangeven van de juiste verhoudingen, de plaats ten aanzien van de horizon, de donkere schaduwen en de lichte stukken.

Door haar goede uitleg kregen we er zin in en begon het zelfs wat te lijken. De kleuren yellow, ocre, sienna, cadmium red voor de huidskleur, een donkere schaduwkant, donkere bovenlip, lichte onderlip, donkere oogkassen en een lichte kin… Met het schilderen van extra donkere schaduwen op de kleding, donkere vouwen en het liften van delen, kwamen de figuren in aquarel zelfs tot leven!

Figuren in aquarel
aquarel Gre Zwols

Ook bij de volgende oefeningen, een man op straat, een man in een bootje en een vrouw met paraplu in de regen, kregen we uitgebreid, stap voor stap uitleg. Steeds konden we Jacky in elke fase bezig zien waarna we zwoegend haar voorbeeld probeerden te volgen.
Het was hard en geconcentreerd werken. Jacky kwam regelmatig bij iedereen langs om advies te geven. Ook Margo liep rond en gaf zinvolle en bemoedigende aanwijzingen.

Tussentijds konden we steeds even bijkomen tijdens een heerlijke lunch en natuurlijk was er ook koffie, thee, sap met lekkers.

Figuren in aquarelDe gemaakte werken werden elke dag opgehangen, zodat we elkaar resultaten konden zien. Op het eind van de derde dag besprak Jacky van iedereen één werk, waarbij ze benadrukte dat we hard hadden gewerkt.

Het waren drie zeer intensieve Masterclass dagen onder leiding van een geweldige aquarellist en docent. Dat geeft ons meer vertrouwen in het schilderen van figuren!
Bedankt Jacky!!!
Gré Zwols

Lees ook het verhaal van Masterclass cursist Franca Gribnau: Van architect tot kunstenaar: Masterclass Figuren in Aquarel

Herken je deze ervaring? Geef je reactie, alvast bedankt voor de moeite.
Margo van vegchel

2 thoughts on “Masterclass Jacky Pearson: Figuren in aquarel

  1. Ik had deze workshop ook heel graag gedaan, maar ja……andere verplichtingen. Toch werkt jouw verhaal Franca en dat van Gré voor mij stimulerend en ik heb er zeker wat van opgestoken. Dank jullie wel!
    Ik ervaar de workshops bij Margo, of zij ze nu geeft of een gastdocent, altijd als een soort feestje: onder prettige omstandigheden weer nieuwe technieken leren, samen met andere aquarel liefhebbers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.