Mijn aquarel inspiratie aha-moment: VIDEO inspiratietocht deel 4

Zoals elke winter, was ik weer een paar weken op reis. Op zoek naar zon & inspiratie. De zon moet niet alleen mijn huid verwarmen, maar ook mijn handen, zodat er buiten geschetst en geschilderd kan worden. De zon moet niet alleen maar hart verwarmen, maar ook licht brengen, zodat de grijze lucht wordt vervangen door kleur en schaduw. En in de Nederlandse winter op een Canarisch eiland buiten ontbijten, lunchen én dineren, is ook niet gek!

Omdat een deel van La Palma nog onder de vulkaanas ligt, gingen we nu eens naar een ander Canarisch eiland: La Gomera. Dat was even wennen. La Palma is na al die jaren een soort tweede vaderland geworden, waar ik mezelf elke keer meteen weer thuis voel. Ik weet daar waar ik de rust, de zon, de zee, de inspiratie kan vinden. Ik ken het als mijn broekzak!

La Gomera was nieuw, en dat was nieuw voor me! Een gat in mijn broekzak of beter gezegd: Een broek zonder zakken! Voor het eerst in lange tijd moest ik ervaren dat ik moest wennen aan een nieuwe omgeving, een nieuw ‘land’. De zon en de zee waren er, maar de rust en de inspiratie nog niet. Wennen, acclimatiseren, de vreemde omgeving leren kennen, dat alles kost tijd.

Ik moest ervaren dat het voor mij makkelijker is om inspiratie in een bekende omgeving te vinden, dan op een totaal onbekende, nieuwe plek. Blijkbaar moet ik eerst ergens vertrouwd zijn om de rust te vinden en heb ik inwendige rust nodig om inspiratie te kunnen opdoen!

Het duurde een paar dagen om me vertrouwd te voelen in de nieuwe omgeving en toen begon ik het weer te voelen en te zien: volop schets- en schilderinspiratie om me heen. Ik zat in een heel klein huisje in een superklein dorpje zonder winkels en andere voorzieningen. Het dorpje El Guro zit geplakt tegen een rotswand en heeft ook geen wegen, parkeerplaatsen en auto’s, maar alleen steegjes en eigenlijk vooral trappen.

Maar bovenal heeft het aparte zelfbouwhuisjes, veelal gebouwd door wat we vroeger hippies noemden en nu kunstenaars, dus geen huis of steegje is hetzelfde. Ooit ontstaan vanuit ieders kunstzinnige, bouwzinnige inspiratie leverde het nu mij inspiratie op.

En die ‘kunstenaars’? Daar hebben we er weinig van gezien, die wonen nu vaak dichtbij de zee waar het vlak is. Als je wat ouder wordt, dan is het toch wat onhandig om zoals wij elke dag minimaal 150 traptreden omhoog en omlaag te moeten lopen. Met al je boodschappen én je afval én je kunstenaarsbenodigdheden.

Veel van die huisjes worden nu verhuurd aan toeristen, die net als wij, vooraf vooral door het leuke plaatsje geïnspireerd raken en niet echt stil staan bij het feit dat je die koffer van 20 kilo die je zelf  meeneemt én de koffer van je partner ook die trappen op moeten. Vroeger werden ouderen en grote goederen met ezels omhoog en omlaag gebracht, maar die dieren zijn er niet meer. In de moderne tijd ben je zelf de pakezel, maar och, bewegen laat het bloed goed stromen en dat bevordert vast ook de inspiratie!

Dit was voor mij het aha-moment: Ik moest ervaren dat het voor mij makkelijker is om inspiratie in een bekende omgeving te vinden, dan op een totaal onbekende, nieuwe plek. Blijkbaar moet ik eerst ergens vertrouwd zijn om de rust te vinden en heb ik inwendige rust nodig om inspiratie te kunnen opdoen! Hoe is dat voor jou?

Klik op de reactieknop en deel jouw ervaringen met ons!

Meer inspiratie speurtochten zien? Geef eerst je reactie op dit verhaal en klik dan verder naar het blogverhaal: Inspiratiespeurtocht 3 staat op video

Margo van Vegchel – Aquarel Academie & Creatief Aquarel
Auteur: Bouwstenen voor een Uniek Boeiend Aquarel en Alles over… Aquarelmaterialen.

Zoek je aquarelplezier, inspiratie en aquarellessen? Ga dan naar www.aquarelworkshop.nl Een paar keer per jaar starten online lessen en live lessen!

4 thoughts on “Mijn aquarel inspiratie aha-moment: VIDEO inspiratietocht deel 4

 1. Hoi Margo, wat is het heerlijk om te zien hoe je geniet van dit prachtige dorp. Wat een trappen. Dat zou voor mij helemaal niks zijn. Dapper van je om zo te klauteren. Verandering van spijs doet eten zeggen ze. Deze prachtige omgeving is een inspiratiebom! Zo leuk dat je dit aan ons laat zien en ons laat meegenieten. Bedankt!
  Groeten
  Janneke

 2. Hallo Margo,
  Wat een leuke inspiratie video. En heel herkenbaar , een bepaalde gemoedsrust is nodig om tot schilderen te kunnen komen. Ik doe mijn inspiratie vooral op tijdens wandelingen met de hond. Dan maak ik foto’s waar ik later een tekening of aquarel van probeer te maken.
  Groet,
  Jacolien.

  1. Hoi Jacolien, wat leuk dat wij mee mogen genieten van een van jouw aquarellen, geïnspireerd op de wandeltocht. Toppie! Ik voel mij vereerd.

 3. hallo Margo,
  Ja ik snap je niet thuis gevoel. Leuk om nieuwe dingen te zien maar eerst even settelen. Wat een leuke plek waar je was maar al die trappen! Je hebt je inspiratie weer gevonden naar de leuke pen en aquarel werkjes te zien! Ik ga snel verder naar je workshop info!
  Groetjes, Gerrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.