Van Mozaïek naar Aquarel

Als het weer gaat somberen in Nederland, wordt het tijd om de zon op te zoeken. Heerlijk, ik ben weer even terug op mijn werkplek in La Palma. Een andere plek deze keer, maar dat biedt aquarelkansen!
Zon en zee, geeft licht en warmte. Dat heb ik nodig om te aquarelleren. Vandaag laat ik me inspireren door mozaïek. Kijk en lees mee.

Dit jaar zitten we niet in de zo vertrouwde blokhut met tuin, omdat de Engelse verhuurdame op leeftijd heeft besloten haar bezit te verkopen en terug te verhuizen naar Engeland. Brrr, dat wordt voor haar ’s winters wennen! Ik kom vooral naar La Palma voor de vrolijke heldere lucht en de gemiddeld 20 graden warmte. Zo kan ik als aquarellist, in tegenstelling tot in Nederland, ’s winters gewoon buiten schetsen en schilderen.

Na een flinke Googelse zoektocht hebben we toch weer een leuk paradijsje gevonden. Al snel zijn we vertrouwd met de nieuwe locatie, die ons na een paar dagen zelfs beter bevalt dan de blokhut. We zitten nu in het gehucht Las Manchas, midden in vulkanisch gebied waar in 1949 bij een eruptie van de (nu gelukkig slapende) vulkaan San Juan massale lavastromen vrijkwamen.

Ik ben nog aan het denken over hoe ik zwarte lavasstructuren interessant in aquarel kan omzetten: een lastige uitdaging. Dit landschap geeft een hoop nieuwe inspiratie!

In dit blog ga ik het echter over mozaïek en aquarel hebben. Het toeval wil namelijk dat op zo’n 100 meter van ons huisje het kleine parkje Plaza La Glorieta Las Manchas ligt. Een mozaïekkunstwerk van dieren en planten, aangelegd door de plaatselijke kunstenaar Luis Morera.
En op zo’n 6 km afstand ligt er in Los Llanos de Aridane ook een idyllisch parkje (botanische tuin) met mozaïekvloeren. Beide parkjes bevatten naast het mozaïek ook muurtjes van ruwe lavastenen, dat een mooi contrast geeft.

Ik kom er regelmatig om even te genieten van de rust en het decor en bedacht zojuist al schetsend dat het leuk zou zijn de vloerschilderijen van mozaïekpatronen om te zetten naar aquarel. Niet alleen leuk, maar ook interessant om al experimenterend een stap verder te gaan. Ben je al benieuwd? Ik heb een serie foto’s gemaakt van de diverse mozaïekpatronen en daaronder vind je mijn daaruit voorkomende aquarelcreaties (dat zijn nog studies).

Foto’s maken van een mozaïekvloer is best lastig, omdat je omlaag fotografeert en (zonder trap) moeilijk diepte kunt laten zien. Fotograaf en partner Wilco heeft er echter iets op gevonden. Om diepte te creëren heeft hij zijn voeten ook op de foto gezet en voor het effect soms ook zijn schaduw. Dat geeft mij weer extra aquarelinspiratie! Zie de foto’s hieronder.

En dan nu mijn aquarelmozaiëkstudies.

mozaiek-naar-aquarel

Ik ben benieuwd wat je van mijn aquarelcreaties vindt. Hoe zou jij mozaïek omzetten in aquarel? Het is leuk voor de lezers en mij als je hieronder een reactie geeft. Ik hoor graag van je!

Zonnige aquarelgroet uit La Palma, Margo van Vegchel – Aquarel Academie

Wil je eerdere reisverhalen over La Palma lezen:
2013 – Straatmuseum in La Palma
2014 – Zomerse werkelijkheid is anders dan Hollandse fantasie!
2016 – Van aquareloase naar straatmuseum

Waarom we het huisje in Las Manchas leuker vinden dan onze oude vertrouwde blokhut in El Paso? De blokhut ligt in El Paso aan een rustige zijstraatje van een drukke smalle en vooral heel steile weg. Om te gaan wandelen moet je dan eerst de auto pakken. In Las Manchas zitten we ook halverwege een berg, maar aan een vlakke weg en kunnen we tijdens het werken er even uit voor een korte of wat langere wandeling. Ook hebben we hier vanuit de heerlijke tuin vol bloemen uitzicht op de zee, dat ik als zeeliefhebber erg waardeer. Azuurblauw is waar ik van hou!

25 thoughts on “Van Mozaïek naar Aquarel

 1. Hallo Margo en Wilco,
  Wat een mooie foto’s van de mozaïeken. Mooie frisse kleuren en het heerlijke weer erbij. Geniet ervan samen. De mozaïeken diepte geven valt niet mee. Je kunt het uitbeelden in kleuren. Leuk idee van Wilco om met de schoenen erop te gaan staan.

  Groetjes vanuit het koude Nederland.
  Gonnie

 2. Dank je wel Margo voor deze prachtige foto’s. Er zijn er een paar die mij echt inspiratie geven. Jouw aquarel met de palmbomen en de getekende stukjes mozaïek spreekt mij het meest aan; mooie speelse manier om met aquarelverf en fineliner te werken.
  Proficiat.
  Myriam

  1. Hallo Myriam, dank je wel voor je mooie woorden, fijn dat het jou inspiratie geeft. Ben benieuwd naar de uitwerking daarvan. Succes.

 3. Wat een leuke blog. Heerlijk om even in La Palma te zijn via jouw mooie foto’s en aquarelinspiraties. Nog heel veel plezier daar.
  Groetjes, Annet

 4. Hoy Margo, wat een mooie beelden, ideeën ! De eerste schets vind ik erg geslaagd, ook de manier waarop je de mozaïek weergeeft. Suf me te pletter om een manier te bedenken om mozaïek te suggereren, misschien met aquarelpotloden en schuurpapier erg fijne korreltjes in de nog natte verf laten vallen. in het detail van mozaïek zie je ook erg kleine felle kleurschakeringen die het geheel sterker maken.
  Geniet nog van het zalige zonnetje en het mooie la Palma. Daar moet ik ook eens beslist naartoe. Groetjes, Lisette

  1. Hallo Lisette, dank je wel voor je goede tip! Aquarelpotlood en schuurpapier, dat geeft inderdaad een korrelig/spannend effect. Probeer ik uit!

 5. Wat een geweldig leuk idee Margo die mozaïeken. Het ziet er prachtig uit en ik ben reuze benieuwd hoe jij dit gaat weergeven. Natuurlijk kun je ons ook uitdagen om allemaal een klein mozaïek in te sturen. Misschien zitten er wel hele goede ideeën bij…… ik vind jouw voorbeelden in ieder geval al prachtig!

   1. In mijn ideale aquarel zitten heel veel kleurschakeringen en het liefst ook diepte. Daarnaast wil ik er graag in weg kunnen zinken, dromen.

 6. Daar is-ie dan, je blogverhaal vanuit dat heerlijke paradijsje, ik keek er al naar uit!
  Ik vind het heel inspirerend te zien hoe jij en jullie met inspiratie omgaan. De combinaties die je laat ontstaan uit al die indrukken: prachtig! En dat met korte mouwtjes…

 7. Hallo Margo en Wilco,

  Het is om verschrikkelijk jaloers op te worden. Heerlijk om op zo’n manier inspiratie op te doen. Het ziet er fantastisch uit en ik voel bijna de zon. Ik hoop dat jullie ons straks in het koude Nederland weer mooie aquarellen kan leren maken. Nemen jullie de zon mee?????

  Groeten
  Janneke

 8. Hallo Margo,
  Wat prachtig daar met die kleurige mozaïeken. En een mooie schets/aquarel met dat gatenplantblad. Hoe zou ik mozaïek schilderen? Goeie vraag, zoiets als jij denk ik met potloodstrepen onder de aquarel om de stukjes aan te geven. Maar een andere manier zou kunnen zijn, maar dat is natuurlijk niet ‘des aquarels’: een paar kleine stukjes spons op een steeltje binden en dat als een soort van stempelkussen gebruiken en dippen in aangemaakte aquarelverf. En dan maar stempelen…
  Groetjes, Sari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.