Van inspiratie naar aquarel

Passie en inspiratie zijn de drive om tot mooie aquarellen Passie en inspiratiete komen, daarbij is enige schildervaardigheid wel handig. Passie moet je hebben, vaardigheid kun je leren, inspiratie moet je zoeken. Zoekt en gij zult vinden, zeggen ze weleens. In dit artikel vertel ik waar ik mijn inspiratie voor een nieuw schilderavontuur zoal vandaan haal.

Inspiratie is letterlijk om je heen en in jezelf kijken. Mijn omgeving is een voortdurende bron van ideeën. Die verbind ik al schilderend met gedachten in mijn hoofd.

Een reis is een ideale gelegenheid om een koffer vol ideeën mee naar huis te nemen. Afgelopen winter was het eiland Bali een bron voor een nieuwe serie schilderijen. Zon, lekker licht, mooie mensen, religie en prachtige bloemen streelden mijn ogen. Een prima kapstok voor een serie aquarellen.

Verrassen. Op Bali zag ik veel beelden van dieren en ‘monsters’ (hindoeïsme). Verrassingen die ik graag in mijn schetsboek opteken.

Geur en kleur. Mooie tuinmomenten. De geur van een tropische bui die eindigt. Het licht van de zon dat plotseling op de bloemen valt. Het ritme van de bladeren in de wind. Mijn schetsboek slurpt het op.

Rust. Mijn metgezel leest de krant, ik pak mijn schetsboek. Zomaar de behoefte om even te schetsen. Ik scan mijn omgeving en vang beelden. Een mooi moment om samen met mijn potlood de tijd te doden en plezier te beleven aan een bekende beweging.

Combineren. Back home, in het atelier aan de slag. Schetsboek op tafel, bladeren door beeldbelevenissen. Al bladerend en combinerend ontstaan ideeën. Mijn penseel begint te trillen! Het resultaat vind je op 16 en 17 juni 2012  in het Ubbergs Witte Kerkje.

Inspiratie, ik haal het onder andere uit reizen, wat zijn jouw bronnen?

Margo van Vegchel – Aquarel Academie & Creatief Aquarel
Auteur: Bouwstenen voor een Uniek Boeiend Aquarel en Alles over… Aquarelmaterialen.

Zoek je aquarelplezier, inspiratie en aquarellessen? Ga dan naar www.aquarelworkshop.nl Een paar keer per jaar starten online lessen en live lessen!

10 thoughts on “Van inspiratie naar aquarel

 1. Margo, ben heel benieuwd wat de inspiratie op Bali heeft opgeleverd, de beelden die we de afgelopen weken al voorbij zagen komen waren zeer kleurrijk. Zelf heb ik vaak een “digitaal” schetsboek bij me. Als ik aan het werk ben heb ik de telefoon of iPod bij me en kan gemakkelijk en snel even iets vast leggen.
  Gr. en tot volgende week

  1. Marcel, mooie woord “digitaal” schetsboek , deze ‘moderne’ tijd geeft andere mogelijkheden. Dank je wel, een nieuw blogonderwerp.

 2. Hallo Margot, je weet weer precies het een en ander boven te halen bij iemand. Probeer zeker te komen kijken. groetjes Katrijn

 3. Dat is voor veel mensen het grote probleem inspiratie, want als je niet kan reizen en altijd in dezelfde omgeving zit waar haal je dan je inspiratie vandaan?

  1. Daar hebt je een goed punt Jeanne aangereikt; waar haal je je inspiratie vandaan als je noodgedwongen op een plaats blijft. Wie heeft suggesties?

   1. In deze tijd met alle mogelijkheden te over om beelden, geluiden en indrukken ook thuis tot je te nemen, moet dat toch ook kunnen lukken! Het is natuurlijk nooit hetzelfde maar met wat fatasie en verbeeldingskracht kom je toch echt een heel eind. En laat je gedachten gaan, droom weg, fantaseer en doe!

    1. Jolanda, heldere aanvulling! Beelden zien op TV thuis op de bank en dan de droom reis in je fantasie. Ben benieuwd welke mooie aquarellen dit oplevert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

expositie
margovanvegchel

Van sapverwen naar top-aquarel

Elf aquarellisten op weg naar het oudste museum van Nederland. In de trein ontstaan de eerste vrolijk verkennende gesprekjes. Al snel gaat het over het

Lees meer »
aquarel 'Rode loper, impressie van een duinlandschap atelier Van Vegchel
expositie
margovanvegchel

Het moment van de waarheid!

Na het denken, durven, doen en inlijsten volgt de presentatie. Spannend, wat zullen ze er van zeggen! Herken je dit? Ik laat je zien hoe

Lees meer »
'Verleiding', uit de serie liefde, project 'Hooglied' - 'Song of Songs', Groesbeek, ateliervanvegchel.nl
expositie
margovanvegchel

Samenwerken aan de liefde!

Eerder werkte ik met het Groesbeeks Gemengd Koor samen rondom het thema ‘De Apocalyps’, nu gaan we aan de slag met het Hooglied. Dus van

Lees meer »

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.