Penselen om te zoenen! Drie manieren. Video

Goede aquarel penselen zijn net als tongen. Ja, echt dat ding in je mond! Ze zijn net zo beweeglijk en je hebt korte, lange, dunne en dikke… Waarom vergelijk ik een penseel nu met een tong, zul je je nu afvragen. Wel, omdat je je tong net als een penseel op verschillende manieren kunt gebruiken.

zelf gemaakte penseel van Carla
zelf gemaakte penseel van Carla

Eerst even terug naar het vorige blog. Daar liet ik zien hoe je een penseel maakt en vertelde ik waarom een heel penseel beter schildert dan een half. Dat heeft een andere reden dan je misschien denkt!
Ook was er een uitdaging en Carla ging die aan! Ze maakte een penseel van haar eigen haren en schilderde daar ook nog eens een aquarel mee! Hulde aan haar, ze ontvangt zoals beloofd een leuk cadeautje.

 

Verder met penseel en tong. Helemaal niet zo’n gekke vergelijking, er is een penseel met een vorm die de kattentong wordt genoemd. De platte vorm van de haren loopt op het uiteinde uit in een ronde vorm: de kattentong. Waarvoor je die kunt gebruiken vertel ik je straks.

Over naar de essentie van dit blogartikel. De verschillende manieren waarop je een penseel kunt gebruiken, dan wordt de vergelijking met een tong vanzelf duidelijk.

methode 2 - penselen

 

Er zijn heel veel verschillende penselen, fabrikanten verkopen ze graag aan je.
Ik zie in de praktijk ook veel cursisten die een hele set bij zich hebben. Weet je hoeveel ik er gebruik, hoeveel je er echt nodig hebt? Drie! Dat is het aantal dat ik gebruik.

 1. Een groot, breed, plat penseel om het papier nat te maken.
 2. Een dik rond penseel om te schilderen. Daar doe ik bijna alles mee!
 3. Een klein rond penseel voor de hele kleine details. Deze gebruik ik bijna nooit, want met nr 2 kan ik negentig procent van de details maken.

Een goed schilderij kunnen schilderen heeft niet echt iets te maken met de hoeveelheid penselen die je gebruikt. De meeste professionele aquarellisten gebruiken ook maar een paar verschillende penselen.

methode 3 - penselen

Wat is dan het geheim van de kok?
Dat is de manier waarop hij zijn penseel gebruikt. De prof wil niet de hele tijd van penseel veranderen, dat haalt hem uit zijn ritme. Hij heeft door veel oefenen geleerd zijn penseel op verschillende manieren in te zetten.

 

Kijk voor ik verder ga eerst naar een demonstratiefilm die ik voor je heb gemaakt. Daarin gebruik ik penseel nummer 2 op verschillende manieren. Welke zie jij?

FILM zonder uitleg

En, hoeveel manieren van penseelgebruik zijn jou opgevallen?

Dit zijn mijn penseelmanieren:

 1. Rechtstandig, de punt: ik houd het penseel bij de schacht vast (het ijzeren deel). Ik gebruik de punt van de penseel om met verf te tekenen of gericht de verf op het papier te druppelen.
 2. Schuin, de buik: ik houd het penseel achter de verdikking vast onder een hoek van 45 graden ten opzichte van het papier. Vanuit de natte lijn op het papier verspreid ik de verf op het papier.
 3. Schuin, uitdrukken. Ik druk en duw de haren plat op het papier onder een hoek van ongeveer 30 graden. Hierdoor wordt een breed gebied vochtig, waarna ik de verf uitnodig om in dit vochtige gedeelte te lopen.

Kijk nu nog een keer naar de film. Nu geef ik toelichting op wat ik met het penseel doe.

FILM met uitleg

Oké, duidelijk is dat als je je penseel multifunctioneel weet te gebruiken, je met één penseel veel meer kunt doen dan je misschien dacht. Ga ermee aan de slag, dan zul je merken dat je penseel steeds meer een natuurlijk verlengstuk van je hand wordt. En dan komt het moment dat je je favoriete penseel wel zou kunnen zoenen!

Je hebt maar een tong en daar doe je alles mee. Met de punt van je tong voorzichtig proeven, een brok smaak op je tong laten smelten, of iets uitlikken. Nee, ik heb er nog niemand mee zien verven, maar het is vast mogelijk, wie weet is er op Youtube iets te vinden.

Geïnspireerd geraakt? Op 14 april 2015 geef ik de workshop ‘Tulpen Tango’. Daar leer ik je alles over penselen gebruik. Opgave via www. aquarelworkshop.nl.
Ben er vlug bij, want VOL=VOL.

Waarvoor is nu een kattentongpenseel? Doordat de haren in een ronde vorm staan breng je in het midden van het penseel veel verf op het papier en aan de beide zijden veel minder.

Margo van Vegchel – Aquarel Academie & Creatief Aquarel
Auteur: Bouwstenen voor een Uniek Boeiend Aquarel en Alles over… Aquarelmaterialen.

Zoek je aquarelplezier, inspiratie en aquarellessen? Ga dan naar www.aquarelworkshop.nl Een paar keer per jaar starten online lessen en live lessen!

13 thoughts on “Penselen om te zoenen! Drie manieren. Video

 1. ik schilder nu al zo lang maar deze basis informatie is nieuw. krijg nog meer grip op mijn werk maar juist ook meer vrijheid tijdens het scheppingsproces. reuze bedankt dat je deze tips met ons deelt

 2. Hallo Margo, Hartelijk dank voor deze uitleg. Nu kunnen we goed zien, hoe we het beste met de penselen om kunnen gaan. Ik zal dit bericht naar mijn dochter doorzenden. Zodat ze een idee krijgt, hoe een aquarel het beste kan worden geschilderd en hoeveel penselen er nodig zijn. Aan deze video zal ik veel steun hebben. Een heel fijne avond.

 3. Hoi Margo,
  Mooi om het werk te zien ontstaan met goeie uitleg over de penseelvoering!
  Pracht penseeltje trouwens, van Spaanse makelarij? Al is het blauwe haar wat verwarrend…. je zou verwachten dat alles blauw wordt.
  groetjes, Sari

 4. Bedankt dat je ons laat meekijken in de duidelijke video.
  Herkenbaar dat er maar een paar penselen gebruikt worden. Ieder heeft denk ik toch een favoriet penseel. Groet, Annet

 5. Bedankt Margo voor dit interessante onderwerp. Als ik zo naar mijn penselen kijk, zie ik dat er weinig een goede punt hebben. Veel zijn er afgesleten. Welk merk penseel gebruik jij in de video? Groeten Janneke

  1. Hoi Jannke, dank je wel voor je leuke reactie. Ja penselen slijten als eerste merk je dat de punt verdwijnt. Het fijne is dan dat ik weer een nieuw penseel kan kopen, cadootje voor mijzelf. Het penseel waar ik het liefste mee schilder is van het merk Escoda (uit Spanje), serie perla, helaas slijten deze niet zo hard, ik schilder er al 6 jaar mee. Nu pas ben ik aan een nieuwe toe.

   1. Bedankt voor de tip. Ik heb een nr 20 gekocht en uitgeprobeerd. Even wennen, maar je hebt geen kans om te freubelen, maar grote vlakken staan er direct. Groet Janneke

    1. Hallo, waar bestel je de Escoda penselen? Ik heb er een paar in Spanje online gekocht maar vind de verzendkosten nogal hoog. Bedankt en groetjes
     Pili

     1. Hoi Pili, ja wat van ver komt…. is goed. Ik bestel mijn penselen in Spanje, bij de Escoda fabriek, via hun webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.