Een knapzak vol tools

rugzak met schilder en schetsboek , mijn schilderuitrusting, ateliervanvegchelZes uur ‘ s ochtends, mijn wekker doet zijn best, ik gooi mijn benen buiten het bed. Boterhammen smeren en water koken voor in de thermoskan, bij de voordeur staat mijn schilderrugzak al klaar. Geen regen, het belooft een prachtige ochtend te worden.

Tien minuten later sta ik in het bos. De eerste zonnestralen piepen door de ochtenddauw, ik kan de ochtend ruiken. Een ree met jong schrikt en sprint weg, de vogels fluiten uit volle borst ‘goedemorgen’. De sfeer is monumentaal. De thermoskan verblijd me met een aangename mok koffie. Tijd om de tools uit mijn rugzak te pakken en aan het werk te gaan!

Wat heb ik bij me? Uiteraard mijn schetsboek en viewcatcher, een verstelbare plastic rechthoek waardoor ik de omgeving bestudeer en kader. schetsspullen, copic markers, kijkertje, dunne zwarte stiftZo beperk ik mijn blikveld, dat maakt het makkelijker een onderwerp te selecteren. Vergelijk het met de zoeker van een fototoestel.

Mijn gele etui bevat verder een potlood voor de eerste verkennende lijnen, een dunne stift om de goede potloodlijnen te accentueren en natuurlijk een serie copic markers met grijstinten om de vlakken te vullen.

Met het schetsboek op mijn knieën is het dan verder kijken, kijken en doen… doen! Ik begin met een totaalbeeld van het pad, omzoomd met hoog gras en bomen. Maar mijn hoofd is nog te onstuimig en ik zie nog teveel. Na een aantal pogingen vind ik rust in de vraag wat de plek zo speciaal maakt. Het zorgt ervoor dat ik beter geconcentreerd ga kijken, wat zich onmiddellijk vertaalt in flow en beter werk.

Na een lekkere uurtje schetsen sluit ik het schetsboek en begin ik aan mijn ontbijt. Ik ben niet de enigste, tal van dieren zijn hun buikje aan het vullen. Als de mijne vol is, ben ik klaar om terug te gaan en in het atelier de indrukken in aquarel om te zetten.

Ik ben ik benieuwd naar jouw koffer, rugzak, tas of etui met tools. Vertel wat jouw favoriete tools zijn. Als je me een foto mailt, plaats ik die in een volgend blogartikel.

Lees ook deel 1: Mijn onuitputtelijke bron van creativiteit

Margo van Vegchel – Aquarel Academie & Creatief Aquarel
Auteur: Bouwstenen voor een Uniek Boeiend Aquarel en Alles over… Aquarelmaterialen.

Zoek je aquarelplezier, inspiratie en aquarellessen? Ga dan naar www.aquarelworkshop.nl Een paar keer per jaar starten online lessen en live lessen!

5 thoughts on “Een knapzak vol tools

 1. Dag Margot, ik heb net de verhaaltjes gelezen en ik krijg gelijk zin om er op uit te trekken met papier, penseel en alle benodigdheden voor een aquarel. De aquarellen van Bali zijn geweldig.
  Een bewonderaar.
  Janneke

 2. Hoi Margo,

  Wat ontzetttend leuk om te lezen. Ik zie het helemaal voor me en beleef het met je mee. Je bent niet alleen een super aquarellist, maar ook een geweldige schrijfster. Nooit eens aan gedacht om je aquarellen met bijbehorende teksten in boekvorm uit te brengen? Hier worden mensen toch blij van!

 3. Hoi Margo, Héérlijk zoals je dit beschrijft! we zijn gewoon bij je terwijl je zit te schilderen! Mijn koffertje was de afgelopen vakantie bewust er g leeg, mijn fototoestel daarentegen erg vol met prachtige foto’s. Die kan ik door ze terug te zien gebruiken om de sfeer van die plek weer te zien, voelen, ruiken, voelen en proeven. Dit keer dus bewust niet gewerkt tijdens mijn 2 weken vakantie. Maar het is gewoon zo, op de plek zelf in dat moment werken geeft de meest pure resultaten!
  Ik ben erg benieuwd naar dit werk, maar ook naar je andere nieuwe werken!
  liefs en groet, Else

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.