Slijten penseelpunten? (VIDEO)

Palet, verf en penseel, dat zijn zo’n beetje de belangrijkste zaken die je nodig hebt om een aquarel te kunnen maken. Vandaag richt ik mijn aandacht weer eens op het penseel. Eerder vertelde ik al hoe een penseel wordt gemaakt, hoe je het gebruikt en wat voor soorten verschillende penselen er zijn. Nu neem ik je mee naar het uiteinde van het penseel, de penseelpunt. Wanneer ga je met de haren van je penseel naar de penseelkapper?

Ik heb net weer een afspraak gemaakt om mijn haren te laten knippen. Hoe ouder ik wordt hoe sneller ze lijken te groeien. Voor mijn penselen geldt het omgekeerde, hoe ouder hoe korter ze worden. Als mens gaat het bij hoofdharen vooral om uiterlijk, bij penselen echter gaat het om functionaliteit.

Als je een penseel veel gebruikt, dan slijten zijn haren. In tegenstelling tot bij ons mensen worden de haren van het penseel niet dunner, ze vallen niet uit, maar verandert de vorm van de penseelpunt. Dit geldt natuurlijk alleen als je een goed penseel hebt gekocht, anders heb je juist veel last van penseelhaaruitval.

En wat is er nu zo belangrijk aan de vorm van je penseelpunt? Dat laat ik je zien in de video.

Bekijk de video

Al schrijvende vroeg ik me af of er misschien echt een kapper is voor penseelharen. Het zal wel niet, want een goed penseel kost zo’n 16 euro, en mijn kapper is wat duurder dan dat. Maar ik ga het eens onderzoeken op Google. En wie weet, weet een van jullie dat. Ik neem deze week voor de gein een versleten penseel mee naar mijn kapper en zal haar eens vragen of ze de haren van mijn penseelmaatje kan bijpunten. Wie weet? Ik hou je op de hoogte.

Wie van jullie let op zijn penseelpunten?

Laat het ons weten, zo leren we van elkaar. Type je reactie hieronder en klik op verzenden. Elke reactie, klein of groot, is welkom. Ik en de andere lezers zijn benieuwd naar wat jij ervan vindt.

Aquarelgroet,
Margo van Vegchel – Aquarel Academie

PS: Hieronder de 3 linken naar de andere verhalen over penselen. Veel lees- en kijkplezier.
AQUARELBEL: Help, ik heb teveel water aan mijn kwast…!
Penselen om te zoenen! Drie manieren. (Video) 
Hoe je een aquarelpenseel maakt en waarom een heel penseel beter schildert dan een half! (video)

6 thoughts on “Slijten penseelpunten? (VIDEO)

  1. Ik vind mijn oudste gebruikte penselen voor bepaalde precisie werkjes juist de beste! Ik heb mijn eerste penselen (1981) nog steeds en gebruik ze altijd nog. Het is net als met je schoenen, de trappers van je fiets, die oude eigen …die lopen het best, zijn gevormd naar jouw beweging !

  2. Hoi Margo,
    Ik let er tegenwoordig wel op. Mijn eerste ervaring met een versleten penseel was wel grappig. Ik dacht eerst dat ik mijn dag niet had. Het voelde anders met schilderen. Dagen werden weken en dat rare gevoel ging maar niet weg. Bleek inderdaad versleten te zijn. Mijn eerste versleten penseel. Toch een mijlpaal😁 . Ik gebruik hem nog om verf te mengen of mijn palet op te poetsen, maar verder ligt ie er als relikwie bij.

  3. Ha Margo,
    IK ben heel benieuwd wat jouw kapper zegt! Ik denk eigenlijk dat het bijpunten van haar er anders uitziet dan het bijpunten van penselen, haha. Ja ik let wel op de punten van mijn penselen, worden ze bot en rafelig, dan gebruik ik ze niet meer voor aquarel maar voor andere verfklusjes. Er gaat niks boven een flink dik penseel met een hele mooie punt die je zowel voor details en hele vlakken kunt gebruiken. Dan heb je er maar één nodig in mijn optiek.
    Ik ben benieuwd of jij het kunt vinden, ik niet in elk geval … groetjes, Sari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.