AQUARELBEL: Help, ik heb teveel water aan mijn kwast…!

Er zit een flink gat tussen dit artikel en het vorige. Nee, ik ben niet ziek of op vakantie geweest. En nee, het is ook geen luiheid of dat ik niet meer van mijn lezers houd. Het is arbeidsethos, hard werken aan spannende nieuwe dingen voor aquarellisten.
Het duurt nog een paar maanden voor jij én ik daar de aquarelvruchten van kunnen plukken, maar het wordt leuk!

Oké, terug naar de titel van dit blogverhaal. Dit artikel is een van de eerste uit een serie die voortkomt uit een onderzoek onder mijn lezers. Ik vroeg hen waar ik over ‘moet’ schrijven, waar ik hen een plezier mee kan doen. Misschien heb jij ook jouw ideeën ingestuurd, zo niet, dan kan dat alsnog. Graag zelfs!

DE AQUARELBEL Vandaag trekt Rinni aan de bel met de vraag ‘Help, ik heb steeds teveel water aan mijn kwast

Laten we eerst eens even kijken wat het werkelijke probleem van Rinni is. Door het teveel aan water aan de kwast verliest ze tijdens het aquarellen de controle op de verf. De verf gaat met het water mee en dat is waarschijnlijk niet de richting die Rinni in gedachten had.

Laat we het eens groot maken om te begrijpen wat er gebeurt. Stel je staat onder de douche en je bent jezelf aan het inzepen. Natuurlijk zorg je ervoor dat je lijf een klein beetje nat is voor je met de zeep aan de slag gaat, met droge zeep zeept het nogal lastig. Als je echter tijdens het inzepen onder een volle waterstraal blijft staan, gaat de zeep alle kanten op. Niet jij bepaalt waar het zeepschuim gaat, maar het water.

Van het lijf terug naar het papier. Als je teveel water gebruikt tijdens het aquarelleren gebeuren er nog meer dingen. Naast dat je de controle over de richting van de verf verliest, wordt de verf teveel verdund waardoor het werk bij het opdrogen te flets wordt. De kleur van de verf is door de verdunning zijn kracht verloren, waardoor het werk veel minder uitstraling heeft.

En alsof dat nog niet genoeg is, krijg je waarschijnlijk ook nog last van het bloemkooleffect. Ja, bloemkolen, dit is geen grap. De te grote hoeveelheid water die in de kwast zit, zoekt bij de het contact met het papier de weg van de minste weerstand en neemt in zijn weg het grootste deel van de verf mee. Op een bepaalt moment is de stroming zijn kracht kwijt en blijft de verf op die plek opgehoopt liggen. Daar ontstaan dan gekleurde randen of kringen in het papier. Die zien er grillig als een bloemkool uit.
Het is hetzelfde principe als bij een overstroming waar je na afloop op het hoogste punt dat het water heeft bereikt een rand met afval ziet liggen.

Als je teveel water gebruikt dan krijg je waarschijnlijk niet het resultaat dat je wenst en verlies je misschien een stukje aquarelplezier. Daarom nu wat tips om je te helpen.
De oplossing is natuurlijk het water leren beheersen en dat doen we in dit geval niet met zandzakjes. Er zijn betere oplossingen.

Als je echter tijdens het inzepen onder een volle waterstraal blijft staan, gaat de zeep alle kanten op. Niet jij bepaalt waar het zeepschuim gaat, maar het water.

Van het lijf terug naar het papier. Als je teveel water gebruikt tijdens het aquarelleren gebeuren er nog meer dingen. Naast dat je de controle over de richting van de verf verliest, wordt de verf teveel verdund waardoor het werk bij het opdrogen te flets.

1. Dopen in plaats van verdrinken.

Zoals je bij het dopen van een kindje niet zijn hele hoofd onder water houdt, stop je ook de kwast niet te diep in het water. De kunst is de kwast niet in het water te verdrinken, maar hem erin te dopen. Alleen de punt van de kwast nat maken is vaak al voldoende.

2. Deppen in plaats van duwen.

Als je kwast nat is, haal je hem door de kleur die je wilt gebruiken of je mengt kleuren, want een droge kwast pakt geen verf. Mocht je daarna denken dat je kwast nog te nat is, dan dep je (dus niet duwen) het topje van de kwast even kort en voorzichtig aan een oud washandje of handdoekje. Het teveel aan water wordt dan samen met wat verf opgenomen door het washandje. Daarna is het probleem van het overtollige water opgelost en kun je lekker aan de slag.

Succes met deze tips. Ik hoor graag van je of ze je op weg helpen. In het volgende blogverhaal ga ik het hebben over de kwasten.

Margo van Vegchel – Aquarel Academie & Creatief Aquarel
Auteur: Bouwstenen voor een Uniek Boeiend Aquarel en Alles over… Aquarelmaterialen.

Zoek je aquarelplezier, inspiratie en aquarellessen? Ga dan naar www.aquarelworkshop.nl Een paar keer per jaar starten online lessen en live lessen!

9 thoughts on “AQUARELBEL: Help, ik heb teveel water aan mijn kwast…!

 1. Margo, wat een duidelijke uitleg heb je geschreven over mijn probleem van veel water gebruik .Het is mij hartstikke duidelijk.als ik het lees, nu nog in de praktijk.Ik heb het uitgeprint en op mijn prikbord geplaatst.Ook zag ik dat jij van te voren de kleuren die je denkt te gaan gebruiken al nat maakt en daardoor niet te veel je kwast in de waterpotjes doop en drijfnat de kleur nat maak.,zoals ik doe.
  Je bent een fantastische docente met humor en je denkt heel erg mee met je aquarel leerlingen.
  Ik ga aan de slag en hoop mijn werkstukken niet 5x meer over te hoeven doen.!
  Rinni

 2. Dank je weer voor de goede tip. Heb ook weer aardig in de Aquarellessen zitten lezen, Kom je iedere keer weer wat goed tegen. Blijft belangrijk!!!! Bedankt.

  1. Hallo Margo,
   Ben nog altijd enthousiast over dit blogje, maar het blijft ondanks je goede uitleg een probleem.
   Ik las bij Rini dat je het pallet eerst nat maakt voor je begint. Ook dat doe ik al en toch….
   ik oefen veel ,zoek de feeling,
   Hangt het misschien van de penseel af,
   Hoe ver en hoeveel maak ik de verf nat …vooraf
   heb je nog een extra tip voor me waarom het mij niet lukt?
   Het blijft waterig…..

 3. Ha Margo,
  Wat een humorvol en beeldend beschreven blogverhaal! Helemaal te volgen en mooi hoe je zo’n aquarelprobleempje aan kunt pakken. Voortaan met liefde het penseel dopen en als het dan nog teveel is een beetje deppen. Dat kan ik wel onthouden want ik zie het zo voor me!
  Groetjes, Sari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.