Tekenen en zo – deel 2 met video

Tekenen en zoEen aquarel opgezet vanuit een schets zorgt bijna altijd voor een beter eindresultaat. Toch zijn er nog bosjes aquarellisten die het gevoel hebben dat schetsen schutteren, ofwel prutsen wordt. In deel 1 van ‘Tekenen en zo’ heb ik uitgelegd wat het verschil tussen tekenen en schetsen is en beloofd dat ik laat zien dat iedereen kan schetsen, ook al zie je beren op je palet of krokodillen in je penseelwater.

Om je vooruit te helpen heb ik deze keer een demonstratievideo opgenomen, want ‘zien is geloven’ zeggen ze weleens. Dat is natuurlijk niet de enigste reden, dit is typisch iets dat beter blijft hangen als je het ziet in plaats van dat je het leest. In de video presenteer ik drie verschillende manieren van schetsen en laat ik je zien dat het helemaal niet moeilijk is. En des te meer je het doet, des te makkelijker en leuker het wordt! We gaan aan de slag!

Voordat je naar de video gaat eerst kort uitleg over de drie verschillende manieren van schetsen in deze aflevering van ‘Tekenen en zo’.

Tekenen en zo

Punteren

Met deze techniek blijft je potlood of stift al schetsend op het papier en trek je lijnen van punt naar punt. Een punt is de plek waar de lijn van richting verandert. Je blijft naar het onderwerp kijken en als je het even niet meer weet stop je bij een gezet punt, dat dan eventjes een rustpunt wordt. Je potlood blijft op het papier en je brengt het weer in beweging als je weer weet hoe je verder gaat.
Het voordeel van punteren is dat je de vormen van je onderwerp natuurgetrouw overneemt en dat is de basis voor een realistisch aquarel.

Hoppen

Een tweede techniek is het hoppen. Je kijkt naar het onderwerp en tekent met een losse beweging de lijnen. Je neemt alleen de belangrijkste lijnen van het onderwerp over. Dat betekent dat je potlood of stift regelmatig loskomt van het papier, zodat er spontane openingen in je lijnen vallen. Zo creëer je een schets door middel van niet aaneengesloten lijnen. Hierdoor ga je op een lossere manier schilderen waarbij je minder tussen de lijntjes schildert. Het resultaat wordt een losser, minder strak en iets abstracter aquarel.

Dansen

Je stift, pen of potlood blijft op het papier, maar danst als een ballerina in zwierige bewegingen heen en weer. Dezelfde lijn wordt soms twee of driemaal getrokken voordat de ballerina zich via een richtinggevend punt naar een ander deel van het papier verplaatst. En omdat ze afwisselend harder en zachter drukt, ontstaan er ook vage, minder zichtbare en meer zoekende lijnen. De schets heeft al zoveel variatie dat je bij het uitwerken alleen nog kleurvlekken hoeft toe te voegen en dan staat er een aquarel met zichtbare lijnen, ook wel een aquarelschets genoemd.

Dit is een korte samenvatting van wat ik je in de video laat zien. Kijk nu naar de video!

Bekijk nu de video

 

Wil je zelf aan de slag? Tekenen en schilderen op hetzelfde materiaal stelt eisen aan het papier: gebruik aquarelpapier van minimaal 300 gram met een ruw oppervlak!

Dit was mijn eerste videoblog waarin ik je laat zien hoe ik het doe, met daarbij een korte tekstuele samenvatting. Ik hoor graag van je of het bevalt.
En welke manieren van schetsen past bij jou: punteren, hoppen of dansen?

Tekenen en zo – deel 2

In mijn tweede videoblog ‘Tekenen en zo – deel 3’. ga ik nu het zwart-wit van de schetsen invullen met aquarelverf. En lees meer achtergrond informatie in Tekenen en zo – deel 1.

Groet, Margo

9 thoughts on “Tekenen en zo – deel 2 met video

 1. Hoi Margo, ik ben net mijn tekenspullen aan het inpakken en ga zo een uurtje fietsen in de buurt. Dat dansen vind ik heel erg mooi. De bewegingen, geweldig. Ik zal de resultaten op FB zetten. Groeten Janneke

 2. hallo Margot,
  toevallig ben ik afgelopen vrijdag in de duinen wezen schetsen en nu krijg ik dit filmpje te zien. ik ben me niet bewust of ik hop, punter of dans en ga dat een volgende keer zeker in alle drie de variaties uitproberen. leuk!

 3. Hoi Margo, bedankt voor de tips. Gaan samen met de (aquarel)stiften mee op vakantie. Denk dat ik ga hoppen en dansen, hoop dat de buren niet schrikken. Je hoort / ziet het resultaat wel.

 4. Hallo Margo, leuk om in de vakantie toch een beetje les van je te krijgen! Werkt voor mij heel stimulerend. Als ik op deze drie manieren geschetst heb, zal ik je laten weten wat mij het beste bevalt! Groetjes

 5. Inspirerend Margo!!! Fijn om te lezen, helder !
  En wat ik ga doen??????
  Ga ze alle 3 uitproberen. ☺️
  Heb zin in hoppen, punteren en dansen……………
  Dank je wel.

 6. Hoi Margo, leuk zo’n filmpje! Nou is het net alsof ik toch een beetje bij je op cursus ben deze zomer.
  Wat betreft mijn manier van werken; ik denk dat ik het meest een hopper ben, maar dan wel een eigenwijze. Maakt niet uit, mijn methode werkt voor mij en dat is wat telt nietwaar?
  Ik kijk alweer uit naar je volgende blogbericht.
  groetjes, Janneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.