Tekenen en zo – deel 3 met video

Tekenen en zo - deel 3‘Punteren’, ‘hoppen’ en ‘dansen’ zijn drie manieren van schetsen die ik in het vorige deel van ‘Tekenen en zo’ liet zien. Als aquarellist houden we van kleur, dus ga ik nu het zwart-wit van de schetsen invullen met aquarelverf.
Veel plezier met de video!

Eerst nog even kort uitleg over de drie manieren van schetsen in deze aflevering van ‘Tekenen en zo – deel 3’.

Punteren

Je potlood blijft op het papier en je trekt lijnen van punt naar punt. Hierdoor ontstaan gesloten vormen.
Voordeel: je neemt je onderwerp natuurgetrouw over.
Oppassen: als je met aquarelverf bezig gaat, ben je snel alleen aan het inkleuren.
Hoe voorkomen: gebruik meerdere kleuren tegelijk in één vlak. Zie in de video het dak van het huis. Daar heb ik twee kleuren rood in elkaar laten lopen. En in de bomen heb ik verschillende tinten groen en geel naast elkaar gezet. Het resultaat van de variatie van kleuren in één vlak maakt het aquarel boeiender.

Hoppen

Je kijkt naar het onderwerp en tekent met losse bewegingen de belangrijkste lijnen. Je potlood of stift komt regelmatig los van het papier, zodat er spontane openingen in je lijnen vallen.
Voordeel: je voorkomt dat je binnen de lijntjes gaat kleuren waardoor het misschien teveel op een kleurplaat gaat lijken. De beroemde ‘losse schilderstoets’ komt in zicht.
Oppassen: als je teveel verschillende kleuren gaat gebruiken en deze in elkaar laat lopen ontstaat er ‘modder’.
Hoe voorkomen: denk na over de kleuren die je gaat gebruiken en laat het aquarel eerst drogen voordat je er een nieuwe kleur opzet. Als je het papier vochtig maakt, doe dat dan vooral ook buiten de openingen in de lijnen. Zo verdelen de kleuren zich spontaner over het aquarel. Neem als voorbeeld de boom in de video: die mag buiten de lijntjes groeien!

Dansen

Je stift, pen of potlood blijft op het papier, maar danst als een ballerina in zwierige bewegingen heen en weer.
Voordeel: de schets heeft al zoveel variatie in mooie dikke en dunne lijnen dat je alleen nog wat aquarelkleurvlekken hoeft toe te voegen.
Oppassen: als je teveel bonte kleuren naast elkaar gebruikt, krijgt kleur de overhand en vallen de lijnen daarin weg.
Hoe voorkomen: werk in één kleurgroep of zoals ik het noem in één ‘kleurfamilie’! Met deze stijl wil je juist dat de zwierige lijnen karakter aan het werk geven.

Bekijk nu de video

 

Tekenen en zo – deel 3

Dit was mijn tweede videoblog met het thema ‘Tekenen en zo’. Helpt het je verder op je schets- en schilderpad? Wat vind je ervan dat ik steeds vaker video gebruik?
Bekijk ook de video van Tekenen en zo – deel 2 en lees meer in Tekenen en zo – deel 1.

Laat je reactie hieronder achter, daar maak je mij blij mee en natuurlijk ook de andere lezers. Ik hoor graag van je.
Schildergroet, Margo

10 thoughts on “Tekenen en zo – deel 3 met video

 1. Hallo Margo

  Eindelijk heb ik tijd gevonden om je video te bekijken en er op te reageren
  Het dansen om te schetsen is meer mijn stijl alhoewel ik beken dat ik niet veel van te voren schets maar nu ik het je zie doen ga ik het in de toekomst toch proberen
  want de tweede video betreft het schilderen is voor mij ook de derde manier het vlotste ,
  Heel mooie voorbeelden heb je gegeven en duidelijk uitgelegd
  Gaat me zeker helpen in de toekomst
  Bedankt Margo
  Groetjes
  Sonja

 2. Hoi Margo, leuk weer zo’n filmpje. Het is net een beetje duidelijker, misschien ook omdat ik jouw manier van uitleggen heeeeel goed ken.
  Ik laat graag de kleuren in elkaar overlopen, hoe ik mijn potlood ook gebruikt heb…. en mijn vlakken liggen meestal niet helemaal vast, dus er is weleens een groep bomen gegroeid tussen potlood en verf in
  Groetjes, Janneke

  1. Hallo janneke, wat een wonderlijk avontuur bomen tussen potlood en verf. Ik wist wel dat aquarelleren voor lef gozers is! Daar ben jij er één van.

 3. Hi Margo, mooi helder. Die losse schildertoets proberen te ontwikkelen, dat is wellicht het mooiste en belangrijkste bij aquarel. Dat het allemaal zo eenvoudig lijkt, maar ondertussen… jouw uitleg kan daarbij goed helpen. Je hebt houvast, en toch de wetenschap dat je geen vakjes moet gaan kleuren. Het komt mij zeker van pas. Groetjes, Marianne

 4. Dank je Margo voor deze heldere ordening van de 3 mogelijkheden.
  Natuurlijk ga ik ook deze keer weer gauw aan de slag om het op die manieren uit te proberen,te oefenen en te genieten. Je enthousiasme werkt !!!! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

inspiratie - video
margovanvegchel

Durf jij erom te vragen? (VIDEO)

Vroeger zeiden ze: “Wie vraagt, wordt overgeslagen”. Er is ook een meer bijbelse versie: “Wie niet vraagt, wordt overgeslagen” (blijf bidden en u zult ontvangen).

Lees meer »

Ken jij al mijn boek Alles Over… aquarel?
Ontvang
GRATIS één van de 7 hoofdstukken.
V
ul je adres gegevens in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.