Thumbnailing in Groesbeek VIDEO met Jacky Pearson

Jacky Pearson en Margo van VegchelSoms moet je spijkers met koppen slaan! Aquarelleren is een onemanshow, het is jij en je penseel. In tegenstelling zingen, dat ik ook regelmatig probeer te doen, kent aquarelleren geen duetten.
Dus toen topaquarellist Jacky Pearson uit Nieuw Zeeland in Groesbeek was, ging ik met haar naar buiten om haar aan het werk te zien. Een buitenkansje, want je bent nooit te oud om te leren.

Jacky’s schetsen zijn niet veel groter dan een visitekaartje, daarom heet het een thumbnail. Ze heeft een hele eigen vlotte stijl die haar helpt om betere aquarellen te maken. Met haar potlood laat ze zien hoe ze in ongeveer 5 minuten een boerderij op papier zet. In de film hebben we dat voor je samengevat tot 3 minuten.

Jacky Pearson

Kijk hoe ze eerst de lijnen van de compositie neerzet en dan doeltreffend alle grijswaardes in de vlakken plaatst. Luister en leer hoe ze omgaat met licht en donker en het focuspunt.

 

Ik was onder de indruk, ik ben benieuwd naar jouw reactie. Laat hem achter onder dit artikel, alvast bedankt!

Nu is het tijd om aan de slag te gaan, happy painting and happy tumbnailing!

P.S. Jacky is in Groesbeek om een Masterclass voor Atelier van Vegchel te geven én voor filmopnames voor de Aquarel Academie. Dus heb je de Masterclass gemist, dan kun je haar straks aan het werk zien op www.aquarelacademie.nl

Franca Gribnau en Gré Zwols, twee van de cursisten van de MasterClass ‘figuren in aquarel’ van Jacky Pearson, waren zo vriendelijk om hun ervaringen op papier te zetten.

Lees verder en geniet van hun verhalen.
Figuren schilderen, nog nooit gedaan, maar wel een wens: mensen op straat en stadsbeelden vol leven. Hoe beeld je die dynamiek uit? Dus was de Masterclass van Jacky Pearson er eentje om niet missen. Lees verder…Van architect tot kunstenaar: Masterclass Figuren in Aquarel

Lange tijd bleef geheim wie de Masterclass zou geven. Enkele pientere aquarellisten hadden vast al gezien dat Jacky Pearson rond die tijd in Europa zou zijn. En inderdaad het was Jacky die ons 3 dagen lang les gaf in het schilderen van figuren in aquarel. Lees verder…Masterclass Jacky Pearson: Figuren in aquarel

Jacky’s werk kun je ook op haar website bekijken: www.jackypearson.co.nz

Atelier Margo van Vegchel,
met dank aan Jacky Pearson

13 thoughts on “Thumbnailing in Groesbeek VIDEO met Jacky Pearson

 1. Great little video. Jackie has made a very convincing, and easy to understand case for doing thumbnail tonal sketches. She is a great teacher and an excellent artist.
  Thanks for the video Jacky!

 2. Jacky legt het principe van de kleine schets, hier “thumbnail” genoemd, mooi uit. Dankzij het kleine formaat en het tekenen van alleen de belangrijkste beeldelementen plus toonwaarden krijg je zo een mooi overzicht van wat er werkelijk toe doet in het uiteindelijke werk dat je n.a.v. deze thumbnail gaat maken. Een leerzaam mini-masterclass-je 😉

 3. Hoi Margo,
  Wat een mooie combi van beeld en uitleg! Ik heb hem zeker 10 keer bekeken omdat er zo veel informatie in zit. De manier van schetsen spreekt me erg aan omdat de toonwaardes vanaf het begin erin worden meegenomen.

  PS: Éen zinnetje van Jackie intrigeert me ( op 2’01”): ” beçause you know it better” (dan de foto?) . Leuk!

 4. Leuk om Jacky nog eens bezig te zien op een andere manier. Interessant ! Vooral de lijn doortrekken voor het perspectief! Goeie tip. Dank je Margo voor deze verrassing! Bye Bye ?

 5. Hallo Margo

  Bedankt voor de video ,zo leren we weer wat bij .Meer en meer begin ik te begrijpen dat eerst een schets maken belangrijk is en ook de toonwaarden aangeven.
  Groetjes
  Sonja

 6. Thank you Jacky and Margo for this very nice introduction in thumbnailing. I like the fact that it is small but nevertheless contains all the information that is needed because it is made with care for detail in composition and light/dark. By doing so, you memorize the scenery in ambiance which will return in the water color painting. Thanks again,
  Annemieke

 7. Hallo Margo,
  Als beginnend aquarellist ben ik blij met alle hulpmiddelen die me worden aangereikt.
  Nu ook weer geleerd hoe belangrijk het is, om al die grijstonen goed te zoeken!
  Dit gaat me zeker weer helpen, dank!

  met vriendelijke groet,
  Loes Fickweiler.

 8. Hoi Margo,
  Wat leuk om zo’n klein stukje Masterclass op video mee te kunnen maken…heel inspirerend! Fijn dat je dit hebt gedeeld, dank je wel.
  Hartelijke groet, Deana

 9. What a nice little sketch! So little and so complete!
  It’s a challenge for me to do it quick.
  70 % of mid-tones. I’m learning already !
  Thank you Jacky and Margo !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.