TIP-TOP Aquarelleren bij warm weer (VIDEO)

De zomer begint dit jaar vroeg en tropisch. Kunnen we na de niet al te koude winter eindelijk weer naar buiten met ons pallet en penseel, is het ‘helaas’ erg warm en lopen wij en onze aquarelverf grote kans om uit te drogen. En niet alleen buiten is het warm, ook binnen loopt de temperatuur op.

Geen wonder dus dat ik de volgende vraag kreeg: ‘Ik wil zo graag aquarelleren, maar het is zo warm en mijn verf droogt te snel. Margo, heb jij een tip?’

Uiteraard heb ik een tip, want dit probleem ervaar ik natuurlijk zelf ook! Eerst eens even kijken wat er precies gebeurt als je verf te snel droogt. Met warm weer verdampt het vocht veel sneller uit je verf en het superdroge papier zuigt ook eens als een gek het water op waardoor de verf heel snel in het papier zakt. Het gevolg is dat je te weinig tijd hebt om lekker met de verf te werken. Deze vloeit al heel snel niet meer soepel, waardoor je sneller scherpe randen en soms zelfs strepen krijgt.

Ik ga natuurlijk niet wachten met aquarelleren totdat de temperatuur buiten en binnen weer normaal is. Ik wil gewoon elke dag na het ontbijt minstens een uurtje schilderen, onafhankelijk of het nu warm of koud is en of ik het poepiedruk heb of op vakantie ben.

Maar ja, hoe los je dat probleem van de sneldrogende verf dan op? Wilco had wat interessante suggesties. ‘Schilder in de badkamer en zet de douche aan, zodat er vocht in de lucht komt.’ ‘Handiger, koop zo’n luchtbevochtiger en zet die de hele dag aan, dan heb ik er ook nog voordeel van.’ Dank je wel Wilco, interessante opties, maar er is een veel handigere oplossing. In de korte video zie en hoor je mijn simpele, maar ‘revolutionaire’ oplossing.

Bekijk de video

Wilco was lichtelijk teleurgesteld dat er nu geen noodzaak was om zo’n lekkere luchtbevochtiger te kopen, maar hij weet als geen ander dat een te vochtige lucht ook niet handig is (voor papier). Als een ruimte langere tijd te vochtige lucht bevat, ontstaan er schimmelsporen in de lucht die zich onder andere op papier vastzetten, met alle gevolgen van dien.

Wat mijn tip betreft. Als je op een aquarelblok werkt, snij dan eerst het eerste vel los, voordat je mijn tip erop toepast.

Was deze tip handig voor jou? Heb jij ook een tip voor het schilderen bij warm weer? Deel het met ons en klik op de reactie knop. We kijken er naar uit!

Veel schilderplezier,
Aquarelgroet Margo van Vegchel

3 thoughts on “TIP-TOP Aquarelleren bij warm weer (VIDEO)

  1. Hallo Margo,het is een erg handige tip. maar als je het aquarelpapier
    op een houten of andere plaat spant en met tape bevestigt, dan is dit geen optie.Dus zal ik toch iets anders moeten verzinnen.

    1. Hallo Truus, dank je wel voor je reactie. Zelf tape ik ook altijd mijn papier vast op een plank. Nu als ik de achterkant nat maak, gaat dit inderdaad niet, de tape plakt niet op dat natte papier. Maar het hoeft eigenlijk ook niet, ik heb gemerkt dat het papier veel minder vlug gaat bollen. En als het papier aan de randen vlugger droogt als in het midden, kan ik voorzichtig het papier een beetje optillen en opnieuw aan de achterkant nat maken. Probeer het eens, ben heel benieuwd hoe je dit bevalt.

  2. Ha Margo, wat een goeie tip! Ik vind ‘em ook beter dan die van Wilco want we kunnen nu maar beter zuinig met water zijn. Maar Wilco: het is wel een originele gedachte!
    Groetjes Sari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.