Tips om meer schildertijd te krijgen

Tips om meer schildertijd te krijgen
aquarel van een cursist

‘Margo, ik wil zo graag maar…’ is een refrein dat ik tijdens mijn wekelijkse lessen regelmatig hoor. De Rolling Stones zongen 30 jaar geleden al ‘Time is on my side’. Mooi voor hen, maar wij krijgen anno 2015 onze schildertijd nog steeds moeilijk gemanaged. Tijd om je een serie tips te geven en te laten zien hoe ik met drie lesgroepen dit probleem heb aangepakt, zodat jij straks ook kunt zeggen ‘Time is on my side!’

Aquarelleren is een leuke en inspirerende hobby, toch is het soms lastig er thuis (schilder)tijd voor te vinden. Niet alleen voor mijn cursisten, ook voor mij! De ‘dagelijkse dingen slurpen tijd’ en je voorraad uren is nu eenmaal beperkt.

 

Alhoewel…, we hebben best wel wat te besteden, maar doen vaak eerst de dingen die we vinden dat moeten gebeuren, bijvoorbeeld stofzuigen en zo. Met als gevolg dat we niet meer toekomen aan de leuke zaken op onze verlanglijst.

Dat is waarom ik er voor kies om zomers heel vroeg op te staan om eerst een paar uur in het bos of op de hei te gaan schilderen, voordat de routines toeslaan. Mijn manier om tijd te maken voor iets dat hoog op mijn verlanglijst staat. Zie een knapzak vol tools.

Tips om meer schildertijd te krijgen
aquarel van een cursist

Maar niet iedereen is een ochtendmens, dus kijken we naar andere mogelijk-heden. Hoe ga je je de dagelijkse routines te lijf en krijg je thuis meer schildertijd?

Je kunt proberen te ‘ontdingen’, zodat je niet meer wordt beheerst door dagelijkse verplichtingen en meer schildertijd overhoud, maar dat is best lastig.

 
Veel makkelijker is het om je aquarelding van je wenslijst te halen en toe te voegen aan je te-doen-lijst. In feite ben je dan niet bezig met ontdingen maar met verdringen. Je zet je schilderwens hoger op de doelijst en maakt zo meer kans om daadwerkelijk de kwast ter hand te nemen.
In feite draait het allemaal om meer aandacht vragen voor het geen dat je werkelijk wilt!

Hier de tips: meer schildertijd. Het zou geweldig zijn als jullie me helpen het lijstje aan te vullen.

♦Schrijf op een groot vel papier wat je wilt bereiken en hang het op een plek waar je het dagelijks ziet. Bijvoorbeeld ‘Ik wil schilderen!’. Je kunt ook je aquarelspullen, bijvoorbeeld een pot met penselen, als aandachttrekker op een opvallende plek plaatsen.
♦ Zorg ervoor dat je schilderspullen altijd klaarstaan, zodat je meteen kunt beginnen. Als je geen vaste eigen schilderplek in huis hebt, leg je er een zeiltje bij dat je over de keukentafel kunt leggen.
♦ Verzamel schilderonderwerpen, zodat je niet ideeënloos bent. Houdt het klein en concreet, bijvoorbeeld ‘de boom’ of ‘het voorwerp’, want het gaat erom om snel aan de slag te kunnen gaan en niet om meteen het mooiste werk te maken.
♦ Leg iets lekkers of leuks bij je schilderspullen en spreek met jezelf af dat je dat van jezelf krijgt nadat je een schets of aquarel hebt gemaakt.
♦ Wordt lid van de Aquarel Academie en laat je op een vast tijdstip een nieuwe les toesturen.
♦ Leg een schildertijd vast waarop je het gaat doen. Maak een concrete afspraak met jezelf of met een schildervriendin over hoeveel aquarellen in hoeveel dagen je gaat maken.[easyrotator]erc_99_1432159750[/easyrotator]

Hoe kom ik op deze tips? Die komen uit de praktijk!

Afgelopen maand met drie lesgroepen het project ‘10 in 28’ afgesloten. Op vraag van een aantal mensen die thuis wat meer aan de slag wilden, besloten we dat iedereen in een maand tijd tien aquarellen zou maken. Niet zomaar, maar thuis en met het zelfde onderwerp als uitgangspunt.
De thema’s waren verrassend, nieuw en een beetje ongewoon: ‘je keukenla’, ‘eten’ en ‘als er maar een fles op staat’. Het ging erom dat het klein en concreet en aansprekend en prikkelend was.

Het waren interessante en leerzame weken waarbij de interesse in elkaar duidelijk te merken was. ‘Hoe gaat het?’, ‘Hoe ver ben jij?’ Ook leuk om te ontdekken hoe ieders keukenla en belegde boterham eruit ziet.

Ik ben blij met het resultaat en trots op mijn cursisten. Nieuwsgierig? Bekijk de sliders en bewonder al die werken!
[easyrotator]erc_20_1432157321[/easyrotator]

[easyrotator]erc_69_1432159310[/easyrotator]

Wat zijn jou tips om meer schildertijd te krijgen? Help mij het lijstje aan te vullen. Laat het me weten en reageer hieronder. Ik ben benieuwd!

14 thoughts on “Tips om meer schildertijd te krijgen

 1. Hoi Margo,
  Wat een goeie tips allemaal. Ik zou ook zeggen: geen smoesjes meer, gewoon doen wat je wil! Er blijven namelijk toch altijd andere klusjes komen die put is bodemloos! En je kunt idd elk onderwerp nemen. Leuk om al dat schilderwerk te zien! (Albert Heijn zou er ook van smullen, 😉 )
  groetjes, Sari

 2. Ik heb ook een tip :
  Ik ben hier op FB bij de Aquarelgroep ,,,Aquarel Art on Paper
  en die geven maandelijks een opdracht en dat vind ik super , zo heb je een doel om naar te werken .
  Grtjs Sonja

 3. Hallo Margo, wat een leuk idee om hierover een schilderproject te maken.
  De resultaten zijn verassend. Ik heb geleerd om echt 1 keer in de week nee te zeggen tegen alle klussen, telefoontjes en sociale gebeurtenissen en contacten.
  1 dag in de week vrij voor mezelf en de penselen. Het werkt, maar oefening baart ook hier kunst. Het heeft een hele poos gekost om het zover te krijgen, nu is het alleen genieten. Hartelijke groeten, Ellen

 4. Wat heb je ons weer op een leuk geïllustreerd stukje getrakteerd, Margo..
  Even weer erbij stil staan. Goeie tips van jou.. Zeker dat project “10 in 28” vind ik een leuke..
  Zelf heb ik ook veel aan de tip van Gerard. Iedere dag even de penseel in je handen voelen..en wat schilderen.. Al is het maar 15 min.
  Deze 2 ga ik combineren.
  Groetjes Jacobijn

  1. Hoi Jacobijn, dank je wel voor je inbreng, die van Gerard was ik inderdaad even vergeten, vlug op het lijstje erbij.

 5. Ik klus ook tijdens het drogen. Ik beloof mezelf wel dat de klus geklaard moet zijn vóór ik mezelf weer trakteer op het volgende schildermoment, werkt echt én snel!
  In tegenstelling tot jou Margo ben ik een nachtmens. Ik vind die tijd hélemaal voor mezelf heerlijk, dus dan schilder ik ook, want ’s nachts kan je toch niet gaan stofzuigen!

  1. Hallo Marijke, dank je wel voor een kijkje in je ‘nachtleven’, een goed tip, schilder wanneer je energie hoog is!

  1. Dit komt me zo bekend voor, alsof ik het zelf heb geschreven. Woensdag en het weekend zijn de dagen dat ik echt tijd kan vrij maken voor het schilderen. Omdat ik vrij nat schilder heb ik tussendoor tijd voor opruimen ed. Intussen werp ik een blik op het werk om de volgende penseelstreken te bedenken en blijf zo contact houden met het werk. Vaak werkt een pauze wel bij mij, zodat ik er weer met een frisse blik tegenaan kijk. Korte scherpe concentratiepieken. Leuk stuk, Margo.

 6. Leuke tips, Margo!
  Ik heb er nog één: in je agenda schildertijd zetten, als afspraak met jezelf. En dan is er geen ruimte voor andere afspraken. Werkt echt!
  Groeten,
  Ria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.