Tips voor het beste aquarel schatjes schetsboek

aquarel schetsboek‘Margo, ik zie in jouw video’s dat jij een mooi en handig aquarel schetsboek gebruikt: wat is het merk en waar is het te koop?’ Voor ik daar een antwoord op geef eerst het volgende. Ik noem mijn schetsboek vaak een schatboek. Niet alleen omdat ik het gaandeweg met aquarelschatjes vul, maar ook omdat ik deze schat zelf heb gecreëerd! Dat was een zoek- en testtocht.


Tijd om mijn lezers op de hoogte te brengen van mijn ontdekkingsreis naar dit handige ‘aquarel schatjes schetsboek’.

Als je mij een tijd hebt gevolgd via mijn blog, cursussen of de Aquarel Academie, dan weet je dat ik ervan hou om mijn palet en penselen regelmatig uit te laten. Je zou kunnen zeggen dat is mijn hondje. Die hoeft dan wel niet te plassen, maar ze roept wel steeds ‘naar buiten, naar buiten’!

aquarel schetsboekTja, als die behoefte er is dan ga je op zoek naar een handige aquarelriem of -schepje, om maar even in de hondse sferen te blijven. Eigenlijk zouden veel meer mensen de ‘aquarelplasdrang’ moeten hebben, dan zou er veel meer in de buitenlucht geaquarelleerd worden. Dat is zó leuk, dat kan ik alleen maar aanbevelen.

Terug naar het aquarel schatjes schetsboek. Ik ging op zoek naar een voor mij bruikbaar schetsboek. Al zoekende kwam ik er achter wat voor mij belangrijk was. Als ik het over een schetsboek heb, dan is dat om zowel in te schetsen als te aquarelleren. De schetsen of aquarellen zijn studies, waarvan ik de leukste of beste in het atelier verder uitwerk tot een groot aquarel.

Mijn wensenlijst waaraan het aquarel schetsboek moet voldoen:

1. Een handzaam formaat. Ik moet het makkelijk mee kunnen nemen, dus het moet in mijn rugzakje passen. Het normale a-4 formaat (printpapiergrootte) is dus te groot voor mij.

2. Niet te dun en niet te dik. Te dik maakt het te zwaar en te dik ontmoedigt ook een beetje: moet ik al die pagina’s vullen? Eigenlijk wil ik per onderwerp, per week of per reis één boekje vol schetsen en schilderen. Elke wandeling of elke reisdag stel ik me ten doel minimaal één aquarel te maken. Omdat ik op mijn wandelingen geen zwaar schetsboek mee wil sjouwen, ga ik uit van genoeg papier voor 1 week. Dus een schetsboek moet minimaal 7 vellen bevatten, dan heb ik 14 pagina’s. Dat is meer dan voldoende! Als ik drie weken op reis ga, neem ik dus 3 schetsboeken mee.

3. Het moet lekker openen en ook open blijven liggen. Een gelijmde rug vind ik niet handig, het moet dus zijn voorzien van een ringband.

4. Het aquarelpapier mag niet glad zijn, het moet een structuur als toplaag hebben. Voor meer info: lees mijn blog over mijn favoriete papier: Aquarelpapier goed of goedkoop.

5. Het papier moet wat water kunnen verdragen en niet gelijk gaan bollen.

Zo, mijn wensenlijst is klaar. Verder met de zoektocht naar mijn ideale aquarelschetsboek. Dat was een lange zoektocht, zowel via winkels al webshops, maar ik zal hem kort samenvatten. Misschien begrijp je het al, mijn wensenlijst kwam niet overeen met wat er te koop is. En dat zal bij jou misschien ook het geval zijn, want jij stelt natuurlijk je eigen wensenlijst op.

Dan blijft er maar een mogelijkheid over: een op mens én maat gemaakt schetsboek, speciaal voor mij en straks ook voor jou! De oplossing? Ik maak mijn aquarelschetsboeken zelf, want ik heb mijn favoriete aquarel- en schetspapier immers al in huis!

aquarel schetsboek

Hoe je je eigen aquarel schetsboek maakt:

Stap 1: eerst bepaal ik het formaat, hoe groot het gaat worden.
Stap 2: het aantal bladzijdes dat ik erin wil, bepaalt hoeveel aquarelpapier ik moet snijden.
Stap 3: snij of knip je favoriete aquarelpapier op het formaat van het schetsboek.
Stap 4 : maak een leuke kaft en achterkant met behulp van een foto of afbeelding. Zelf vind ik het prettig als deze kaft buigzaam is.
Stap 5 : ga naar de kopieershop, neem je gesneden aquarelpapier mee en de afbeeldingen voor de kaft en achterkant.
Stap 6 : laat de afbeeldingen voor de kaft en achterkant op dik, stevig papier kopiëren.
Stap 7: laat de medewerker gaatjes in al het papier maken en het papier in een ringband plaatsen.

En klaar is je aquarel schetsboek!

aquarel schetsboekTips:

– Informeer van te voren hoeveel papier er in een ringband gaat. Ze hebben meer diktes!
– Je bent er nu toch, dus laat meteen meerdere schetsboeken maken. Dat scheelt je tijd, je hebt een voorraadje en meestal maakt het in prijs nauwelijks uit of je er 1 of 3 tegelijk laat maken.
– Als het je eerste schetsboek op maat is, kan het handig zijn om drie verschillende te laten maken. Eentje met meer of minder vellen, eentje met dunner of dikker papier, eentje met een andere soort papier. Op die manier test je wat voor jou prettig is om buiten (of binnen) mee te werken.

Nou, dat was het dan, ga er mee aan de slag! Ik hoor een stemmetje dat roept ‘naar buiten, naar buiten!’ Tijd voor een aquarelschatje!

Wat zijn jouw ervaringen met schetsboeken? En ik en de lezers vinden het natuurlijk geweldig als je een aquarelschatjesschetsboek op maat gaat maken en ons op de hoogte houdt van jouw ervaringen! Schrijf het hieronder bij reacties en klik op reactie plaatsen.

Aquarelschatjesgroet,
Margo van Vegchel – Aquarel Academie

18 thoughts on “Tips voor het beste aquarel schatjes schetsboek

 1. Wat een mooie naam: aquarelschatjes-schetsboek, Margo! Omdat ik op het ogenblik op vakantie ben in Zeeland doe ik niet anders dan schatjes maken, inderdaad minstens 1 per dag, maar liever meer. Ik heb daar verschillende boekjes voor bij me, gekochte met dunner en dikker papier, en zelf gemaakte met verschillende papiersoorten door elkaar in een plastic ringbandje (daar heb ik zo’ n apparaat voor; wordt wel wat minder mooi, maar is erg handig; de ringetjes zijn er in allerlei diktes, dus aan te passen aan de duur van de vakantie of het uitstapje). Toch blijkt dat ik alle boekjes door elkaar gebruik, per dag kies ik waar ik het meest zin in heb. Daardoor ben ik soms wel jaren met een boekje bezig en lopen ze dus parallel door de tijd heen. Dat is misschien een nadeel, maar je kunt daardoor wel steeds terugkijken in alle boekjes , dat is ook heel leuk! Het zijn in ieder geval zeer dierbare schatjes- boekjes! Daarom vind ik de naam zo toepasselijk, Margo! Misschien zal ik er toch ook eens een paar professioneel laten inbinden; in de hoop dat me dat niet zal intimideren er gewoon in op los te gaan schetsen…

  1. Hallo Suus, wat leuk dat je je werkwijze van verschillende boekjes oppakken hoe het uitkomt en waar je zin in hebt aan ons toont. Vrijheid van werken en hierdoor geniet je. Toppie!

 2. Hebben jullie ooit van een travel journal of midori gehoord? Een (leren) kaft met 4 elastieken. In die elastieken vouw je je eigen papier (de lengen van je kaft bepaald je maximale maat van je papier). Je kunt er zoveel in doen als je zelf wilt en je kunt het ook combineren met andere soorten papier, zo zit er bij mij aquarelpapier, schetspapier en een notitieboekje van de hema in. Van te voren of naderhand kun je je papier met een stukje garen oud binden al dan niet met kaft. In diverse maten verkrijgbaar en ontzettend veelzijdig. Ik zweer er bij.

  1. Hallo Margot, kijk met z’n alle weten we veel, weer een goede tip gekregen. Dank je wel voor het delen hiervan.

   1. hallo Margo

    Eindelijk de oplossing voor een super-idee !
    Nu weet ik hoe ik er een boekje van kan maken. Had al zoiets van waarom geen eigen papier, dat papier in schetsboekjes vond ik veel te dun. Het worden dus nu boekjes ipv losse vellen.

    hanneke vermeegen

 3. Inderdaad heeft Moleskine een aquarelboek, maar dat is stevig aan de prijs en het grootste nadeel: het heeft geen ringband.
  Ik ben ook al een hele poos op zoek, maar kan niks vinden wat aan de eisen voldoet.
  Sinds ik vorig jaar van mijn kinderen een (Leuchtturm) vakantie-dagboek kreeg, wat ze zelf helemaal gemaakt hadden en waar ook ruimte was om van iedere dag een artistieke impressie te maken, probeer ik om in de vakantie iedere dag iets te schetsen of te tekenen. Dit was wel goed om te tekenen en te schrijven, maar niet echt geschikt voor aquarel.
  Daarom is dit een supertip, Margot! En ook een goed idee om het per week of 14 dagen te doen! Ik ga dit zeker proberen, dank je wel!

  1. Hallo Loes, wat een leuk cadeau van je kinderen! weer een andere mogelijkheid, dank je wel voor het delen van je tip.

 4. Wat een goeie tip zeg.
  Ik ben ook steeds in dubio, neem ik groot,neem ik klein.
  Eigen papier op maat, dat is het!!!!
  Vaak vind ik de boekjes die te koop zijn van te lichte kwaliteit.
  Voor een schets oké,maar zodra je er met water in gaat werken, gaat of het papier kapot of bollen.
  En de tip om er ander soort papier in te doen, kijk….daarvoor moet je Margo heten.
  Super , bedankt, ik ga er werk van maken👌

 5. Wat een ontzettend goede tip. Waarom heb ik dat zelf niet bedacht… Ga het direct uitproberen voor mijn aankomende trip. Dankjewel Margot!

  1. Hoi Mirjam, fijn dat ik je er een plezier mee doe. Naar aanleiding van jouw vraag is dit artikel tot stand gekomen. Zo zie je maar beste lezers , stel vragen, dan weet ik waar ik over moet schrijven.

 6. Leuk zo een zelfgemaakt schetsboek.Bedankt voor de tips.
  Ik ga regelmatig mee met de urbansketchers (pentekening met aquarel)
  en gebruik dan juist boeken met aquarelpapier ingebonden.Je kunt zo twee pagina’s naast elkaar gebruiken waardoor je extra groot kunt werken.Soms handig.Je hebt deze boeken in allerlei formaten en van meerdere merken.bv moleskine .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.