Van architect tot kunstenaar: Masterclass Figuren in Aquarel

MasterClass Figuren in aquarelFiguren schilderen, nog nooit gedaan, maar wel een wens: mensen op straat en stadsbeelden vol leven. Hoe beeld je die dynamiek uit? Dus was de Masterclass van Jacky Pearson er eentje om niet missen. De kans om te mogen delen in de kennis en ervaring van een hele bekende kunstenares uit Nieuw-Zeeland.

De grote vraag: hoe ga ik het voor elkaar krijgen om in drie dagen mensen te schilderen? Jacky is een hele goede docente, vanaf dag 1 nam ze ons mee en liet ze het ons zien: het kan!

Bij de start van de Masterclass leek het of ik een carrièreswitch had gemaakt. Voor mijn gevoel kregen we een kijkje in de keuken van een mensenarchitect. Ofwel, basisinzicht in anatomie en schematisch tekenen. Iemand is niet meer zomaar van gemiddelde lengte en grootte! Nee, we tellen lichaamslengte in aantal hoofden en daar meten we de lichaamsverhoudingen aan af. En door figuren te reduceren tot ‘een logische verzameling van dozen, cilinders en bollen’ kom je tot de juiste proporties. Een aanrader van Jacky is het boek The Figure van Walt Reed. De ‘aquarel architect’ in ons mocht losgaan, dus gingen we drie dagen lang met verschillende taferelen aan de slag.

MasterClass figuren in aquarel
aquarel Franca Gribnau

Heel bijzonder vind ik het dat beelden je zo kunnen raken. Voor mij was dat een meisje onder een paraplu, dat in de regen door de stad loopt. De mensen om haar heen keren met versnelde pas huiswaarts of zoeken een plekje om te schuilen. Dit was de laatste demo van dag drie, dus alle oefeningen kwamen erin samen.

MasterClass figuren in aquarelWat mij zo aanspreekt is de combinatie van contrast, abstractie en beweging. Ik zie het in de grijze lucht in combinatie met die heldere, aquablauwe paraplu.
Ik zie het in de gebouwen die zijn weergegeven met slechts enkele scherpe penseelstreken en verder vervagende, abstracte vormen. En ik zie het ook in de mensen op straat: het meisje is mooi uitgewerkt, maar van de mensen om haar heen zie je alleen contouren en beweging, er zit vaart in. En tenslotte, de regen klettert niet alleen lekker naar beneden, maar is ook een cadeautje: in het aquarel geeft het een mooie, schuin-verticale compositielijn extra.

Om die uitdaging was het mij te doen. Mijn ambitie is om mens & dier te gaan verbinden. Dus mijn meisje in de regen mag één tas bij zich dragen, maar aan haar andere hand krijgt ze een hondje aan de lijn. Aan de ambitie ligt het zeker niet, nu de penselen thuis …

werkbespreking

 

 

Jacky en Margo, hartelijk bedankt voor deze leerzame en inspirerende Masterclass. Ik weet zeker dat ik er lang plezier van zal hebben, Franca Gribnau.

 

Lees ook het verhaal van Masterclass cursist Gré ZwolsMasterclass Jacky Pearson: Figuren in aquarel

Herken je deze ervaring? Geef je reactie, alvast bedankt voor de moeite.
Margo van vegchel

1 thought on “Van architect tot kunstenaar: Masterclass Figuren in Aquarel

  1. Dank je Franca voor dit heldere verslag.. Erg leuk om terug te lezen.. Ja het was een heerlijke masterclass en dank je voor de tip van het boek. Was me ontschoten ,heb het meteen besteld!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.