Wensen & Herinneringen: Aquarel Kaarten 2018

Rust zacht 2018, welkom 2019! Bij het schrijven van dit blogartikel over aquarel kerst- en nieuwjaarskaarten dwarrelen en flitsen er allerlei gedachten door mijn hoofd. Logisch als je terugkijkt naar wat je in 2018 allemaal hebt meegemaakt en daarmee een enerverend jaar probeert af te sluiten. Het jaar eindigt dan wel en gebeurtenissen zijn geweest, maar de daaraan verbonden herinneringen verdwijnen niet!

Gelukkig niet, want als we kerst- en nieuwjaarskaarten schrijven of schilderen, dan kijken we terug naar die herinneringen, om van daaruit onze kerst- en nieuwjaarsgroet vorm te geven. En eigenlijk is de eerste penseelstreep op een wit aquarelvel ook een begin van iets nieuws dat ontstaat vanuit en herinneringen.

Voordat we overgaan naar de uitslag van de aquarelkerstkaartenwedstrijd en de gelukkige winnaar, eerst even dit. Die kerst- en nieuwjaarsgroet is ook een wens waarbij we dierbaren het allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Ik dacht dat dat een heel oud gebruik was, maar tot mijn verbazing is het is veel jonger dan ik verwachte. Hoe en wanneer het is ontstaan vind je onderaan dit verhaal, dus lees het helemaal.

Dit is alweer het zesde jaar dat ik een aquarelkerst-en-nieuwjaars-kaartenwedstrijd organiseer. Iedereen die me via de post of mail een zelf geschilderde aquarelkaart stuurde, deed automatisch mee. Al wisten veel mensen dat waarschijnlijk niet eens, omdat ik er dit jaar door de drukte nauwelijks ruchtbaarheid aan had gegeven.

Elk jaar bekijken mijn moeder en schoonmoeder deskundig de inzendingen en selecteren ieder een winnaar. Helaas is mijn schoenmoeder dit jaar niet meer van de partij. Rust zacht Grada (89 jaar), dus ligt de taak bij moeder Margreet en is er dus ook maar één winnaar.

Opnieuw hartelijk dank voor de toegezonden aquarelpareltjes. Hieronder vind je de winnaar, zogezegd ‘moeders mooiste’ en daaronder een schuivende slideshow met alle geschilderde aquarelkaarten. Opmerking van jurylid Margreet: ‘Het is geen traditionele kerstkaart met sneeuw en ijs, maar een mooie tere bloem die krachtig is door de eenvoud!’

Suus Bijleveldt


De winnaar Suus met de toelichting op haar kaart

De tekst op de kaart is “Es ist ein Ros entsprungen”, wat in het oud-Nederlands vaak vertaald wordt door: “een Roze frisch ontloken”, en tegenwoordig door “er is een roos ontloken”.  Het is een kerstlied uit 1599 (uit die druk is het stukje notenbalk gekopieerd), in 1609 heel erg mooi 5 -stemmig gezet door Michael Praetorius.

Hier wordt het mooi uitgevoerd, in 1 minuut heb je het al gehoord: https://www.youtube.com/watch?v=7RjAXOcTebI

Ik vond dit altijd al prachtig, maar door Jan Sandström, een Zweedse hedendaagse componist, is er een nieuwe versie gemaakt die ik geweldig vind en die ik wilde naschilderen. https://www.youtube.com/watch?v=86-ulHbApOM

Wel moeilijk om klank om te zetten in beeld, maar gelukkig is er ook tekst bij! Je waant je bij deze versie in een grote kathedraal waarin dat lied tot één grote galm wordt, maar waarbij flarden van het oude lied (en dan juist de mooiste en kenmerkendste stukjes) ineens herkenbaar worden. Indrukwekkend!

Dit zijn alle ingezonden kerstkaarten.
[easyrotator]erc_98_1546194259[/easyrotator]
(klik op de pijl rechts op de kaart)

Vergeet niet te reageren op dit blogverhaal. Dat is leuk voor mij en voor de andere lezers! Type je bericht hieronder in het vak en klik op verzenden. Alvast bedankt.

De Kerstkaart, waar komt het vandaan? Uit Wikipedia.

Het verzenden van kerst-nieuwjaarsgroeten stamt eigenlijk uit de 19e eeuw. De Engelse tekenaar John Callcott Horsley maakte in 1843 de eerste kerstkaart met de pakkende tekst “A Merry Christmas and a Happy New Year to You.”. Deze eerste kaart toonde een kerstviering van een gezin.

In de Verenigde Staten begon de in Duitsland geboren drukker Louis Prang omstreeks 1875 met het massaal produceren van kerstkaarten.[1] Deze kaarten waren zeer in trek bij het Amerikaanse publiek en het verzenden van kerstkaarten werd een feit.

In Nederland bood de Amsterdamse boekhandelaar Koster in 1873 als eerste wenskaarten aan, alleen gericht op nieuwjaar. Ze bevatten een wens in rijmvorm. In België lezen kinderen nog altijd met Nieuwjaar een nieuwjaarsbrief voor aan hun familie.’

Ik vond mijn kerstboodschap van 2017 nog zo mooi en treffend, dat ik er ook 2018 mee wil afsluiten:

Kerst- en nieuwkaarten zijn kleine cadeautjes met een prachtige boodschap! Als we kerstkaarten maken en opsturen naar vrienden en familie, geven we ook een klein stukje van ons hart om te laten zien dat we anderen waarderen en van ze houden. De een doet het met kerstkaarten en de ander op zijn eigen manier. Dat moeten we vooral blijven doen, en liefst niet alleen met kerstmis!

Ik wens je een fijne jaarwisseling en een prachtig 2019! En, …vooral creatief bezig blijven in het nieuwe jaar. Elk aquarel dat je maakt, is ook een herinnering die je vastlegt!

Margo van Vegchel – AquarelAcademie

Wil je de Aquarelkerstkaartwedstrijd van 2017, 2016, 2015, 2014 en 2013 nog eens bekijken? Klik dan op onderstaande linken.
Kerstsfeer & kerst aquarellen 2017
Aquarel impressie Kerst en Oud en Nieuw! 2016
Van aquareltips naar aquareltoppers 2015
Kleurrijk Nieuwjaar 2014
Kerst- en nieuwjaarskaarten 2013

9 thoughts on “Wensen & Herinneringen: Aquarel Kaarten 2018

 1. Hallo Margo en moeder Margreet,
  Pracht kaarten! Wat een moeilijke keuze zal dat zijn geweest, ook zo zonder je schoonmoeder Grada. Ze hebben allemaal hun eigen kwaliteit. Mooi dat ieder zich zo in heeft gezet.
  En zeker een goede wens om creatief het nieuwe jaar in te gaan! Veel inspiratie gewenst voor ieder! Met jou Margo als docent en muze moet het wel lukken! Het enthousiasme straalt van jou af!
  groetjes, Sari

 2. Wat een unieke werkjes, stuk voor stuk. Originele, knap geschilderde, vrolijke, simpel en mooie, heel divers! Een mooie traditie!
  Grappig en opvallend vond ik Het Melkmeisje met de Zonnebloemen 😉

 3. Suus, gefeliciteerd met de mooiste kerstkaart. Mooi kleurgebruik heb je toegepast. Bij de andere kaarten is het ook mooi om te zien wat het plezier in aquarelleren oplevert.
  Een mooi en schilderachtig 2019 gewenst.
  Margo voor jou ook een mooi aquareljaar 2019 met een hoop nieuwe inspiraties.

 4. Ja ….een kerstkaartje sturen……
  ik weet nu dat men dat nog helemaal niet zo lang doet.
  Heb ik toch zomaar even weer iets geleerd vandaag.
  Een mooie traditie en dat moeten we zeker blijven doen.
  Op welke manier dan ook.
  Want tegenwoordig met alle moderne media, kan het op veel manieren.
  Maar toch…….een envelop op de deurmat…..van wie zou hij zijn….open maken….
  Hé wat lief…..ik zal ze eens opbellen of schrijven…….of misschien nog beter…..even langsgaan.
  Wat 1 kaartje al niet teweeg kan brengen!!!!
  Zo ook het kaartje van Suus.
  Mooi, fijntjes en ook nog met een verhaal erachter.
  Heel leuk, zo’n kaart is niet te koop en dat maakt het extra speciaal.

  Ik wens iedereen een creatief 2019
  Irma Troost

 5. Proficiat Suus, een hele mooie kerstkaart. Heel zacht van kleur.
  Ook aan al de andere inzendingen proficiat.
  Veel schilder plezier in 2019

  Yolanda Scheveneels

 6. Wat een mooie gedachtes na een intensief jaar, Margo! De eerste penseelstreek die verleden en toekomst verbindt…het is helemaal waar, maar je moet er maar opkomen.
  En door-scrollend zie ik ineens mijn eigen kerstroos (helleborus) vereeuwigd: wat een eer! Er waren wel véél meer mooie kaarten; zelf had ik niet kunnen kiezen. Leuk dat je moeder het tòch deed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.