Zo wordt aquarelverf gemaakt (VIDEO)

Zo wordt aquarelverf gemaaktEigenlijk zijn wij aquarellisten een beetje ‘verwende’ mensen. Waarom?
We pakken onze penselen en tubes en kunnen meteen aan de slag. Dat is zo vanzelfsprekend voor ons dat we er niet eens meer over nadenken. Dat was lang geleden wel anders. Tot de vroege 19e eeuw moest elke aquarellist nog zijn eigen verf maken.
Stel je dat eens voor zeg!

Ik heb een leuk filmpje gevonden om je te laten zien hoe aquarelverf tegenwoordig wordt gemaakt. Voordat we daar naar kijken, duiken we even kort in het verleden, om te ontdekken wanneer de ons zo bekende aquarelmaterialen makkelijker verkrijgbaar werden.

De aquareltechniek is al vrij snel ontdekt nadat in China rond 100 na Christus het papier werd uitgevonden.  De klassieke aquareltechniek ontstond pas nadat het echte aquarelpapier in de 18e eeuw op de markt kwam. In het begin van de 19e eeuw (1800-1900) brak die techniek door in het kunstonderwijs. Dat kwam omdat naast aquarelpapier nu ook aquarelverf veel makkelijker verkrijgbaar was. Fabrieken leverden vanaf die tijd redelijk betaalbare metalen napjes met verf en meteen te gebruiken verfdozen. Daaraan hebben we de ontwikkeling van de aquarelkunst te danken.

Zo wordt aquarelverf gemaaktAls ik tegenwoordig een winkel voor kunstenaarsbenodigdheden binnenloop lacht mij een groot assortiment aan aquarelartikelen toe. Napjes, tubes van verschillende merken in hele mooie kleuren. Een lust voor mijn schildersoog.

Had ik van aquarel mijn beroep gemaakt wanneer ik zelf mijn materialen had moeten maken? Zeer waarschijnlijk niet. Enkele kundige en kunstige uitvinders hebben mijn aquarellistenleven een stuk makkelijker gemaakt. Ik kan meteen beginnen met schilderen en dat is naast hartstikke leuk, soms al moeilijk genoeg! Gelukkig is er een lijstje ‘7 tips voor je begint te aquarelleren’.

Aquarelverf maken is een prachtig ambacht. Weet je wat er allemaal bij zo’n traditie komt kijken? Ik heb een heel inspirerend film op internet gevonden over het maken van Blockx aquarelverf (15 minuten). Eigenaar Jacques Blockx vertelt met veel toewijding en betrokkenheid over de samenstelling van zijn aquarelverf, het walsen van de verf en het vullen van de tubes. Ook al versta ik geen woord Frans de passie voor zijn verf en het zien van het hele proces, zorgde ervoor dat ik heel geboeid heb zitten kijken.

Kijk en geniet! Klik door tot 1 minuut , dan wordt het echt interessant.

Zo, nu kijk ik toch met hele andere ogen naar de verf die ik uit mijn tube knijp!

Ik ben uiteraard weer benieuwd naar jouw reactie op dit artikel en de video. Geef hieronder even kort jouw reactie, zodat ik weet of dit artikel en de video in de smaak vallen.

Heb je ook mijn interessante artikelen over aquarelpenselen gelezen? Nee, klik dan hier.

12 thoughts on “Zo wordt aquarelverf gemaakt (VIDEO)

 1. Hallo Margo,

  Tof om naar te kijken, heel intersant. Had het proces al geleerd in de academie, maar nooit in het echt gezien.Leuk om aan mijn leerlingen van vandaag te laten bekijken! groetjes.

 2. Altijd leuk, om iemand met zoveel vakmanschap en passie te zien vertellen over zijn werk! En dan maakt het eigenlijk niet uit waarover het gaat!
  Maar als je dan ook nog al die prachtige kleuren mag maken…..
  Het zou inderdaad een hoop mensen tegen houden om te gaan schilderen, als je eerst de verf zelf zou moeten maken. Gelukkig dus, dat het voor ons gedaan wordt….

 3. Wat een mooi filmpje over het maken van aqaurelverf, wat een werk en kennis zit daarin. Ik versta er bijna geen woord van maar vind het geweldig boeiend om te zien.

 4. Vandaag was ik toeschouwer bij de marathon van Rotterdam.
  Vol bewondering bekeek ik al die mensen die zich inspannen om de eindstreep te halen.
  Heel anders is het kijken naar dit filmpje.
  Een heel andere inspanning, maar met “ook” een fantastisch resultaat.
  Die marathonlopers blijven niet lang op mijn netvlies.
  Dit filmpje wel.
  Wat een inspanning, wat een kleur, wat een LUXE dat wij gewoon een tubetje kunnen kopen in de winkel!!!
  Dat is ook een medaille waard, om de vergelijking nog maar even door te trekken.

 5. O heerlijk dat franse geklets…ik versta het niet, maar ik vond het boeiend en verrassend! Er komt een hoop bij kijken.. Ja nu voel ik me ook verwend!
  Prachtig trouwens dat kasje met die zinken verftubes!

  1. Hallo jacobijn, ik vind het leuk dat je op dezelfde passie golf zit als de film, dan zijn beelden sterker als woorden. De tubes echte nostalgie!

 6. Leuk om te zien. Zelf heb ik eens de gelegenheid gehad om te kijken in de Talensfabriek in Apeldoorn. Heel interessant. Van de voorraadkamers met pigmenten en vulmiddelen tot aan het hele proces van het maken van de verf tot aan het vullen van de tubes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.