Inspiratie: zweten, zwabberen, zwemmen of zwoegen? Deel 1

Zweten
Inspiratie…, als ik aan aquarel denk, komt het woord transpiratie bij me boven: soms moet je zweten om een meesterwerk te maken. Dat is ‘warm zweet’, als de inspiratie uitblijft, kan de schrik ‘koud zweet’ veroorzaken. Meestal gaat het aquarel daaraan ten onder: het wordt niet afgemaakt maar verscheurd!

Dat is natuurlijk jammer, Inspiratie..., als ik aan aquarel denk, komt het woord zweten bij me bovendaarom een AED-serie over inspiratie, zodat je je aquarel  op het moeilijke moment met een inspiratiestroomstoot weer tot leven kunt wekken!
Eerst eens even het woord inspiratie onder de loupe nemen.

Wij mensen zijn allemaal verschillend, je hebt de denkers, de doeners en de creatievelingen, om er maar eens enkele te noemen. Allemaal hebben we inspiratie nodig om ons werk te kunnen doen.

Als de bron droogstaat, is het lastig werken, de tijd loopt door en er komt weinig uit onze vingers. Bij aquarel droogt dan de verf aan de kwast, in plaats van op het papier.

Als je gezegend bent met een bron van inspiratie, zoals mijn partner, dan is dat heerlijk, maar soms ook vermoeiend, want je moet voortdurend keuzes maken. Elk voordeel heeft zijn nadeel, daarover straks meer.

Inspiratie..., als ik aan aquarel denk, komt het woord zwabberen bij me bovenZwabberen
Als je wel inspiratie hebt, maar die niet wilt of durft te gebruiken, dan vind ik dat jammer. Het stimuleert de creativiteit en verrijkt je werk met een extra dimensie!

Als je hem niet gebruikt dan is het als stof of water op de vloer, die opgezwabberd wordt. Dat probeer ik bij mijn cursisten te voorkomen door opdrachten te geven die de eigen creativiteit en inspiratie bevorderen.

 

ZwemmenInspiratie..., als ik aan aquarel denk, komt het woord zwemmen bij me boven
Stel je voor dat je, zoals mijn partner, ontwikkelaar bent en geen krant, tijdschrift of internetpagina kunt openslaan zonder weer een idee voor een nieuw educatief product op te doen.

Zwemmen in inspiratie zorgt voor verzamelingen van ideeen, dat is prima, maar die zorgen er wel voor dat je voortdurend (goede) keuzes moet maken. Alleen dan ontstaan er meesterwerken. De aquarelist die boven zijn werk zijn vele mogelijkheden staat af te wegen, ‘Ik kan dit doen en ik kan dat doen of dat…’, staat uiteindelijk ook met een opgedroogde kwast in handen.

Inspiratie..., als ik aan aquarel denk, komt het woord zwoegen bij me bovenZwoegen
Veel of weinig inspiratie, het maakt niet uit, als je er maar mee om kunt gaan. Dus zorg ervoor dat je weet hoe je geinspireerd raakt (daarover de volgende keer meer), of begrens je inspiratie en ga er meteen mee aan de slag. Want uiteindelijk gaat het erom dat je het durft en kunt toepassen, en dat betekent zwoegen om tot een mooi aquarel te komen.
En zwoegen betekent ook zweten!

 

Ben jij een zweter, zwabberaar, zwemmer of zwoeger? Deel het met ons door hieronder je verhaal te plaatsen. Hartelijk dank, daar kunnen we allemaal van leren.

 

Margo van Vegchel – Aquarel Academie & Creatief Aquarel
Auteur: Bouwstenen voor een Uniek Boeiend Aquarel en Alles over… Aquarelmaterialen.

Zoek je aquarelplezier, inspiratie en aquarellessen? Ga dan naar www.aquarelworkshop.nl Een paar keer per jaar starten online lessen en live lessen!

9 thoughts on “Inspiratie: zweten, zwabberen, zwemmen of zwoegen? Deel 1

 1. Inderdaad,Margo, dit blog zet me aan om bewuster met mijn creativiteitsproces om te gaan.
  Misschien zwem ik wel in inspiratie, want sinds ik me op aquarel heb gestort 🙂 zie ik steeds weer mooie lijnen,kleuren en vlakken.
  Het leven wordt er rustiger van,omdat ik mezelf daarmee goed kan vermaken.
  Maar dan dat lege blad voor mijn neus..oeps….zweten, zwabberen…de aquarelacademie leert me me daar beter overheen zetten, en gewoon te beginnen. Het hoeft nog niks te worden, nee het zoeken begint ,experimenteren met lijnen en schetsen kleuren zoeken allemaal zaken die me helpen om een duidelijker beeld te krijgen,wat ik wil uitdrukken. En dan………haha… dan wordt het lekker zwoegen,zweten..een spannend gevoel .verslavend kan ik wel zeggen….

 2. oh jee, wat komt me dat bekend voor!

  ik ben denk ik een zwoegende zwemmer. Zwoegend, het is mij helaas niet gegund om er de tijd in te kunnen stoppen die ik zou willen, en zwemmend, erg veel leuke ideeën, te veel om uit te voeren!

  mijn oplossing: een ideeënlijst maken, ondersteund door schetsjes, krabbels etc. en daarnaast een prioriteitenlijstje maken.

  Daarna is het een kwestie van steeds weer bekijken met welk idee ik verder ga. En omdat ik ook voor mijn inkomsten teken en schilder, komen de opdrachten meestal voorop. Als ik dan tijd overhoud, “mag” ik “los” gaan. Dan kijk ik op mijn ideeënlijst, en ga af op mij intuïtie en gevoel.
  Als ik zo ver kom, en me eindelijk mag uitleven, dat zijn dan de toefjes slagroom mèt een kers op de taart!

 3. Ik ben nu nog aan het zweten, hoop de komende dagen in deze inspirerende omgeving te kunnen zwoegen en lekker zwabberen met de kwast. Heb hier trouwens wel gezien waar Vincent z’n kleuren vandaan heeft.
  Kleurrijke groeten uit een zonnig Frankrijk. Marcel

 4. De 4 Z’ ten van Margo.
  Het klinkt als de 3 J’s uit Volendam!
  Ook zij zweten, zwabberen,zwemmen,zwoegen regelmatig op hun teksten en liedjes.
  Zo heeft iedere kunstenaar zijn of haar “moeilijke”momentjes.
  Ik herken ze allemaal hoor !!!!!
  Niets is mij vreemd.
  Die prullenbak van mij zit behoorlijk vol!
  Gewoon lekker leeg gooien op z’n tijd.
  Hergroeperen in het hoofd.
  En soms spring je dan opeens van die hoge duikplank en volgt er een prachtige duik.
  Geluk hebben en koesteren die sprongen.

  Irma

 5. Margo, Wat een leuk verhaal en zo herkenbaar (alleen mij bij andere dingen dan aquarelleren)! Ik denk dat er bij mij van alles wel eens langskomt, ik heb geen voorkeur, ik zweet, zwabber, zwem en zwoeg wat af! En af en toe zit ik in een flow dan gaan de dingen vanzelf zonder erbij na te denken…. da’s lekker en ik geniet ervan als het zo is!
  groetjes, Sari

 6. Ik zweet, zwoeg en zwem een beetje tegelijk. Soms zwem ik in de ideeen en kan ik niet snel genoeg papier opspannen. Een andere keer komt er niets uit de penseel en heb ik totaal geen inspiratie. Menig velletje belandt tussen de oude kranten. Als ik de passie niet voel kan ik beter stoppen en wacht ik tot ik weer getroffen wordt door een inspiratiebliksem. Te lang werken aan een aquarel werkt bij mij ook niet, want ik krijg het idee dat het er niet mooier op wordt. Ik moet het hebben van de eerder genoemde bliksem. Aangezien we nu broeierig weer hebben is de kans groot dat deze inslaat………….. Groeten Janneke

 7. Hoi Margo,
  Wat kan jij toch moeilijke vragen stellen! Weet je wel, dat ik keuzestress krijg van jouw lijstje? En dan vooral omdat ik meestal niet ik zo’n “hokje” pas…
  Als iets mij inspireert, wordt het resultaat het beste als ik dat in gedachten al uitwerk, dus de meest spontane opwellingen worden niet altijd (= meestal niet) een goed aquarel. Of een leuk aquarel of een mooi aquarel of….
  Als ik in gedachten van een inspiratie naar een aquarel aan het “plannen” ben, dan stel ik mezelf als het ware grenzen, waarbinnen ik lekker kan aquarelleren en dat werkt dus prima voor mij.
  Nou mag jij zeggen in welk “hokje” ik het beste pas.

  1. Janneke, wat een leuke reactie! Het is niet belangrijk om in een hokje thuis te horen. Het kan je helpen om over je eigen creativiteits proces na te denken, in kaart te brengen en je eigen creativiteit activeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 256 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Ken jij mijn 7 TIPS voordat je begint te aquarelleren? Ontvang GRATIS deze PDF.
V
ul je emailadres  in (klik op de oranje knop) en het wordt je toe gestuurd.